Wielkanocne przepisy Grzegorza Łapanowskiego i Food Lab Studio
Rodzinne śniadanie wielkanocne rozpoczyna biały barszcz lub żurek na zakwasie. Pływają w nim ugotowane na twardo, wiejskie jajka i biała kiełbasa od zaufanego wytwórcy. Pachnie świeżym chrzanem, czosnkiem i majerankiem – wprost od rolników. Sałatka jarzynowa z naturalnie uprawianych warzyw i domowego majonezu, świeży chleb na zakwasie z małej piekarni, faszerowane na różne sposoby jajka od szczęśliwych kur – to wszystko stanowi jakby przedsmak tego, co jeszcze uda nam się skosztować w te święta. Na stole królują pieczone, domowe pasztety, najlepszej jakości mięso i wędliny, smakiem przypominające te z dzieciństwa. Wspaniale smakują z ćwikłą z polskich buraków i charakternym chrzanem z małego gospodarstwa. Na koniec przychodzi najlepsze – słodki deser w postaci mazurka, wielkanocnej baby, makowca, sernika czy paschy. Gdyby nie wiejskie jajka, mąka z małego młyna, prawdziwe masło czy twaróg z małej mleczarni, pewnie nigdy nie wyrosłyby tak dumne. Wielkanocnemu śniadaniu towarzyszy śmiech i gwar rozmów w rodzinnym gronie. Jesteśmy dziś tutaj razem. Wreszcie możemy się spotkać i cieszyć swoją obecnością.
Wielkanocne stoły w polskich domach obfitują w pyszne, tradycyjne potrawy. Między żurkiem, kiełbasą i mazurkiem, znajdzie się też miejsce dla nowych smaków, wprowadzających powiew świeżości. Miejsce dla jajek z buraczanym farszem, soczystego kurczaka zagrodowego czy jogurtowego ciasta z jabłkami i cynamonem. Przepisy na te trzy, pyszne i niekonwencjonalne, jak na wielkanocne śniadanie dania, wraz z Food Lab Studio przygotował dla Ciebie Grzegorz Łapanowski – prekursor lokalnej żywności w Polsce, kucharz, dziennikarz kulinarny.
Bez względu na to, czy zdecydujesz, że na Twoim wielkanocnym stole królować będzie tradycja, czy też nowoczesność, wszystkie potrzebne do wykonania świątecznych potraw produkty znajdziesz na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl. Dzięki nim wrócisz wspomnieniami do wielkanocnych smaków z lat dzieciństwa. Świeże, pyszne i naturalne produkty od lokalnych rolników, drobnych wytwórców i rzemieślników sprawią, że Twoje dania uczynią te święta niezapomnianymi.
Życzymy Tobie i Twoim bliskim, by nadchodząca Wielkanoc była dla Was czasem rodzinnym i radosnym, pełnym spokoju w sercu i uśmiechu na twarzy, a także odkrywania pysznych smaków przy wspólnym stole. Celebrujcie bycie razem.
Sylwia i Andrej Modic wraz z załogą LokalnyRolnik.pl
Jaja buraczkowe
Zdjęcie: Odczaruj gary / Food Lab Studio
Składniki
- 5 jajek
- 220 g ugotowanych buraków (2 buraki średniej wielkości)
- 70 g majonezu
- 20 g chrzanu
- ½ pęczka szczypiorku
- sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy we wrzątku w osolonej wodzie przez 12 min. Studzimy je, obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka. Drobno pokrojone buraki, żółtka, chrzan oraz majonez przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farszem wypełniamy miejsca po żółtkach i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Kurczak wielkanocny
Zdjęcie: Odczaruj gary / Food Lab Studio
Składniki
Sposób przygotowania
Kurczaka dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, układamy na kratce i całego nacieramy solą. Piekarnik rozgrzewamy do 250°C i wstawiamy do niego kurczaka na 40 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190°C i dopiekamy kurczaka przez kolejne 25 min. Seler i marchew dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Układamy na blaszce, delikatnie solimy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C na brązowy kolor przez około 10 min. Cebulę przekrajamy wzdłuż, układamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju i smażymy tylko od strony przecięcia przez 5 min. Następnie na patelnię dodajemy masło i patelnie przykrywamy i całość dusimy przez 10 min. Gotowego kurczaka układamy na półmisku i podajemy z dodatkiem przygotowanych warzyw.
Ciasto jogurtowe z jabłkami i cynamonem
Zdjęcie: Odczaruj gary / Food Lab Studio
Składniki
- 450 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 280 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 375 g jogurtu naturalnego
- 90 g oleju
- 3 duże jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
Kup jabłka od lokalnych rolników
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do pieczenia 23 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. W misce ucieramy palcami składniki na kruszonkę: 140 g mąki, 100 g masła i 100 g cukru. W osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, około 7 minut. Do gotowej masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do wcześniej przygotowanej blachy. Jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę i łączymy z cynamonem. Na wierzchu ciasta układamy przygotowane jabłka. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 45 – 50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Food Lab Studio to stworzona przez Grzegorza Łapanowskiego szkoła gotоwania i największe studio kulinarne w Polsce. U nas nauczysz się gotować, odpoczniesz, zintegrujesz zespół, zrealizujesz wyjątkowy plan zdjęciowy. Działamy kompleksowo – jako agencja PR i Marketing 360 stopni, aby urzeczywistniać najbardziej szalone projekty naszych klientów.