Wielkanoc na słodko – wielkanocne przepisy na ciasta i desery
Wielkanocne przepisy to nie tylko receptury na dania wytrawne. Nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych są słodkości – ciasta i desery. Przygotowanie Wielkanocy na słodko wcale nie musi być skomplikowane, jeśli mamy sprawdzone wielkanocne przepisy. Poniżej znajdziesz nasze rodzinne przepisy na: mazurka, babkę, sernik, szarlotkę, makowiec oraz paschę.
Babka wielkanocna – przepis
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka skórki startej z cytryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Roztop i ostudź masło. Ubijaj jajka z cukrem, aż będą białe. Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Powoli wlewaj roztopione masło, cały czas mieszając. Dodaj skórkę cytrynową, wymieszaj. Formę do babki lub keksówkę nasmaruj cienko masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę. Piecz w 160-170oC przez 30-40 min.
Sernik puchowy – przepis
Składniki:
Kruche ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki
- ⅓ kostki masła
- ¾ szklanki cukru
- 1 jajko i 1 żółtko jaja
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
Masa budyniowa:
- 4 żółtka jaj
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- ⅓ szklanki cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
- 100 g wiórek kokosowych
- 12 białek jaj
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Wyrób kruche ciasto z podanych składników (zachowaj białko z 1 jaja, z którego masz dodać tylko żółtko) i rozłóż je na wysmarowanej cienko masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. By stworzyć masę serową, powoli ubijaj rozdrobniony twaróg z żółtkami (zachowaj białka), cukrem i olejem. By stworzyć masę budyniową, żółtka (zachowaj białka), mąkę ziemniaczaną, cukier, ziarenka wanilii, mleko i skórkę z pomarańczy umieść w rondlu z grubym dnem i gotuj powoli, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję. Połącz masę serową z masą budyniową i wylej na kruche ciasto. Piecz w 180oC przez ok. 1h. 12 białek jaj ubij na sztywno z 6 łyżkami cukru i 2 łyżkami kakao. Rozłóż powstałą pianę na gorącym cieście. Posyp wiórkami kokosowymi. Piecz jeszcze 15-20 min.
Mazurek wielkanocny – przepis
Składniki:
Masa czekoladowo-kajmakowa:
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 50 g cukru pudru
- 250 g masła (pokrojonego w kostkę)
- 2 łyżeczki wody
Przygotowanie:
Składniki na kruche ciasto zagnieć, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Formę wyłóż schłodzonym ciastem i nakłuj je widelcem. Piecz ok. 15-20 min w 180oC, aż ciasto będzie rumiane. Do rondla o grubym dnie przełóż składniki na masę (oprócz spirytusu). Gotuj ok. 10 min, stale mieszając. Dodaj spirytus i wymieszaj. Gdy ciasto ostygnie, wylej masę czekoladowo-kajmakową. Udekoruj wedle uznania (np. czekoladą i płatkami migdałów, tworząc bazie). Schłódź w lodówce przez całą noc lub przynajmniej 12 h.
Szarlotka sypana – przepis
Składniki:
- 1 szklanka mąki (pszennej lub orkiszowej)
- 1 szklanka cukru (białego lub trzcinowego)
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 ½ czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu
- 1 ½ kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
- 150 g zimnego masła
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj cienko masłem. Odmierz szklankę powstałej mieszaniny suchych składników i wysyp ją na spód tortownicy. Rozprowadź równomiernie. Obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na suchą warstwę wyłóż ½ startych jabłek, równomiernie rozprowadź i posyp 1 łyżką cynamonu. Ponownie odmierz szklankę suchej mieszaniny i równomiernie rozsyp po jabłkach. Rozłóż resztę jabłek i posyp 1 łyżką cynamonu. Ostatnią warstwę suchej mieszaniny rozprowadź równomiernie na jabłkach. Dobrze schłodzone masło zetrzyj na tarce, pokrywając nim całe ciasto. Tortownicę włóż do rozgrzanego do 180oC i piecz przez ok. 1h. Możesz podawać z domowymi lodami śmietankowymi lub domową bitą śmietaną.
Makowiec japoniec – przepis
Składniki:
Masa makowa bez mielenia:
- 250 g suchego maku
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 łyżki miodu
- 1 szklanka bakalii: rodzynków, migdałów bez skórki, żurawiny, orzechów włoskich
- 1 łyżka skórki z pomarańczy
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju migdałowego lub kokosowego (rozpuszczonego)
Ciasto:
- 10 jajek
- 12 czubatych łyżek kaszy manny
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 5-6 jabłek
- 250 g masła
- 2 szklanki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
- 2 tabliczki czekolady (mlecznej, deserowej lub gorzkiej)
- orzechy włoskie do dekoracji
Kup orzechy ze sprawdzonego źródła
Przygotowanie:
Bakalie zalej wrzątkiem, pozostaw na 10-15 min, a następnie odsącz. Mak wsyp do miski, zalej wrzątkiem i przykryj talerzem, by napęczniał. Na dużym sitku lub durszlaku rozłóż czystą ściereczkę albo grubszą gazę. Przełóż ostudzony mak i mocno odciśnij wodę. Do maku dodaj bakalie, cukier puder, miód, skórki z cytrusów i olej. Wymieszaj. Rozdziel białka od żółtek. Jabłka zetrzyj na grubych oczkach. Ubij pianę z białek i masła. Zmniejsz obroty miksera do minimum. Stopniowo dodawaj żółtka, jabłka, mak, kaszę i proszek do pieczenia. Masę wylej na blachę posmarowaną cienko masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 160oC przez 1 ½ – 2 h, aż do momentu, gdy boki ciasta zaczną delikatnie odchodzić od blachy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gorącą wylej na upieczone ciasto i ozdób orzechami.
Pascha wielkanocna – przepis
Składniki:
- 2 litry mleka
- 500 ml kwaśnej śmietany, maślanki lub kefiru
- 6 jajek
- 250 g masła (w temperaturze pokojowej)
- ¾ szklanki cukru pudru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- ½ szklanki bakalii: suszonych moreli, żurawiny, rodzynków
- 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
- 1 łyżka skórki startej z cytryny
Przygotowanie:
Bakalie namocz w szklance wrzątku przez 15-30 min. Odcedź i drobno pokrój. W rondlu zagotuj mleko z ziarenkami wanilii. Jajka roztrzep widelcem lub trzepaczką, dolej śmietanę (kefir lub maślankę) i wymieszaj, by powstała jednolita masa. Gdy mleko zacznie wrzeć, szybko zestaw z kuchenki i stopniowo wlewaj masę śmietanowo-jajeczną, cały czas mieszając, by się nie zważyła. Ponownie gotuj mleko z dodaną masą, cały czas mieszając, aż zauważysz, że oddzielą się ser i serwatka. Ostudź zawartość rondla. Duże sito lub durszlak wyłóż gazą lub czystą ścierką. Wylej ser i serwatkę na cedzak. Odciśnij ser w ścierce lub gazie. Masło zmiksuj z cukrem pudrem, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawaj do niej odcedzony ser i ucieraj dalej. Dodaj bakalie i skórki z cytrusów, wymieszaj. Wyłóż gazą miskę i przełóż do niej powstałą masę. Wstaw do lodówki przynajmniej na całą noc. Przyłóż do miski talerz i odwróć ją, by pascha znalazła się na talerzu. Usuń gazę i – jeśli chcesz – udekoruj paschę.
Tobie i Twoim bliskim życzymy słodkich, rodzinnych i smacznych Świąt Wielkanocnych!