Domowy paprykarz wegański z kaszy jaglanej i warzyw
Bardzo lubię od czasu do czasu przyrządzić ten „paprykarz”, zwłaszcza zimą, kiedy chodzą za mną bardziej konkretne smaki. Oczywiście poza zbliżonym aromatem i konsystencją, taki domowy paprykarz jest o niebo lepszy i zdrowszy od tego z puszki, a już na pewno wygrywa z nim, jeśli chodzi o skład! Właściwie w smaku przypomina nieco farsz warzywny do ryby po grecku. Tak czy inaczej jeśli również Wam są bliskie takie warzywno – paprykowo – słodko – ostre smaczki, zachęcam do wypróbowania tego banalnego przepisu.
Zdrowa kasza jaglana, łatwo dostępne warzywa: marchew, cebula i czosnek oraz koncentrat pomidorowy i przyprawy – oto nasz domowy, wegański paprykarz.
Jeśli zostaje Wam czasem trochę ugotowanej kaszy jaglanej, to z łatwością przyrządzicie w kwadrans takie pyszne i pożywne smarowidło. Najlepiej smakuje na dobrej jakości żytnim chlebie z dodatkiem ogórka kiszonego 😉
Domowy paprykarz wegański z kaszy jaglanej i warzyw
Składniki:
- 3 okazałe marchewki
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- koncentrat pomidorowy (można zastąpić w ostateczności dobrym keczupem)
- papryka słodka, ostra i wędzona – po około pół łyżeczki lub wg uznania
- sól, pieprz, oliwa
Przeczytaj: Kasza jaglana – właściwości i wartości odżywcze
Wykonanie:
- na patelni na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę z czosnkiem
- dodajemy startą na tarce na grubych oczkach marchew
- solimy, pieprzymy, doprawiamy papryką i wszystko razem chwilę przesmażamy
- dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość około 7-10 minut, tak aby marchewka zmiękła
- na zakończenie dodajemy kaszę jaglaną, dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku
- gdy ostygnie, przekładamy do słoika i przechowujemy do kilku dni w lodówce
A jeśli nie masz czasu na samodzielne wykonanie, spróbuj gotowych past i smarowideł:
Smacznego!