Papryka czerwona, zielona, żółta. Czy kolor ma znaczenie?
Papryka czerwona to niekwestionowana rekordzistka! Powszechnie krąży opinia, że kolor papryki ma duże znaczenie w odniesieniu do wartości odżywczych. Faktycznie można by przypuszczać, że zielona odmiana będzie najbogatsza w kwas foliowy, a pomarańczowa w prowitaminę A. Czy tak jest w istocie? Która papryka jest najbogatsza w witaminy i wartości odżywcze?
Jakie witaminy, właściwości i kalorie zawiera papryka:
czerwona ❤️ zielona ? żółta ?
W której papryce jest najwięcej witaminy C ?
Każdy rodzaj papryki jest bogaty w witaminę C. Jednak najwięcej jej znajdziemy w papryce czerwonej oraz zielonej, w żółtej odmianie jest jej najmniej (nie oznacza to jednak, że jest jej złym źródłem).
Zawartość witaminy C w 150 g papryki (mała sztuka):
Pamiętajmy o tym, że papryka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, co jest szczególnie ważne w okresie zimowym. W tym bowiem czasie najłatwiej dochodzi do lekkich niedoborów, co może się objawiać obniżoną odpornością organizmu. Aby w pełni wykorzystać jej właściwości zdrowotne, należy spożywać paprykę na surowo. Witamina C jest bowiem bardzo wrażliwa na wysokie temperatury, pod wpływem których ulega zniszczeniu.
Sprawdź: TOP 10 produktów bogatych w witaminę C
Papryka czerwona – bogactwo prowitaminy A
Prowitamina A, a więc roślinny odpowiednik witaminy A, o charakterystycznym pomarańczowym zabarwieniu. W tabelach wartości odżywczych czytamy, że najwięcej mają go czerwone odmiany papryki, a najmniej – pomarańczowe.
Witamina A i beta-karoten są szczególnie ważne dla oczu. Niedobory objawiają się kurzą ślepotą, a więc znacznym pogorszeniu widzenia o zmierzchu.
Zawartość prowitaminy A w 150 g papryki (mała sztuka):
Papryka czerwona, czyli 2 razy więcej kwasu foliowego
I tu znów czerwona papryka wiedzie prym. Zawiera bowiem ponad dwa razy więcej kwasu foliowego niż papryka zielona i pomarańczowa. Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla kobiet w okresie przed zajściem w ciążę (uważa się, że suplementację kwasem foliowym należy rozpocząć nawet pół roku wcześniej), jak i w pierwszym trymestrze. Drogie Panie, przyszłe Mamy, czas zaprzyjaźnić się z czerwoną papryką.
Przeczytaj: Papryka kopalnią zdrowia. Rodzaje i wartości odżywcze papryki
Papryka – źródło witaminy E
Witamina E występuje w podobnych ilościach we wszystkich trzech odmianach papryki. Jednak nieznacznie więcej jest jej w …. papryce czerwonej.
Witamina E to niezwykle ważna witamina ochronna. Ma działanie antynowotworowe pod warunkiem, że przyjmuje się regularnie ją ze źródeł roślinnych. Witamina E przeciwdziała procesom starzenia się organizmu, a także wpływa dobrze na libido i płodność.
P jak papryka, P jak potas
Potas jest składnikiem mineralnych warzywnym – ciągle go tu pełno. To dlaczego mamy go zbyt mało w przeciętnej polskiej diecie? Bo jemy zbyt mało warzyw. Papryka czerwona jest jego dobrym źródłem.
Zawartość potasu w 150 g papryki (mała sztuka):
Papryka a kalorie
Papryka czerwona jest najbogatsza w energię. W jednej średniej czerwonej papryce znajdziemy 55 kcal, a w zielonej – 45 kcal. Różnica 10 kcal nie jest jednak znacząca, a dobrodziejstwa czerwonej odmiany są niepomierne. Nie ma więc co „oszczędzać” i wybierać paprykę light 😉
Która papryka jest najostrzejsza
Istotną kwestią w papryce jest jej ostrość. Można bowiem łatwo się nadziać na piekielnie ostrą odmianę, której nie każdy jest fanem. I tutaj – najczęściej- te najdrobniejsze odmiany są najostrzejsze.
Ostra papryka a odchudzanie
Przy okazji spróbujemy obalić kolejny mit: ostra papryka nie powoduje odchudzania, a duże jej spożycie może uszkodzić błonę śluzową przewodu pokarmowego prowadząc do niestrawności, nadżerek czy wrzodów.
Zobacz: Jakie soki pić na odchudzanie – 5 przepisów z jesiennych warzyw i owoców
*O kolorach papryki i ich wartościach odżywczych opowiadała Ewa Ceborska-Scheiterbauer – ekspert platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl.