Czas na jabłka i gruszki – odmiany i przepisy
Nadszedł czas owocowej posuchy w Polsce. Coraz częściej więc sięgamy po owoce egzotyczne. Jednak nie powinniśmy zapominać o naszych najwspanialszych jabłkach i gruszkach.
Odmian jabłek i gruszek jest naprawdę dużo więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Jabłka – odmiany:
- Szara Reneta – bardzo stara odmiana, o nie najpiękniejszych owocach i kwaskowatym, średnio słodkim smaku,
- Jonagored – duże owoce, o soczystym i kruchym miąższu oraz słodko-kwaskowatym smaku,
- Szampion – soczysty miąższ, o słodkim, delikatnie kwaskowatym smaku,
- Golden Delicious – złociście żółte owoce, z soczystym miąższem, o słodkim smaku,
- Ligol – duże lub bardzo duże owoce, z kremowym, aromatycznym i soczystym miąższu, o słodko- kwaskowatym smaku;
Przeczytaj: Jabłka – źródło zdrowia i witamin. Właściwości odżywcze i zdrowotne
Gruszki – odmiany:
- Konferencja – zielone, silnie ordzewiałe, smaczne, słodkie i bardzo soczyste,
- Patten – żółtozielone, o bardzo dużych owocach, średnio słodkie, mało soczyste,
- Lukasówka – żółtozielone, słodkie, średnio soczyste, z ziarnistym miąższem,
- Bonkreta Williamsa – zielonożółte, czasem z lekkim rumieńcem, z delikatnym miąższem, o słodkim smaku;
Zobacz: Gruszki – jesienne owoce nie tylko na deser
Co dobrego kryje się w jabłkach i gruszkach?
Jabłka i gruszki są niezwykle bogate w wiele składników odżywczych.
W jabłkach ukryte są witaminy A, C i z grupy B oraz składniki mineralne- potas, fosfor i magnez. Zaś z gruszkami zjemy witaminę C i betakaroten.
Zarówno jabłka jak i gruszki mają stosunkowo niską zawartość kalorii (52-57 kcal/ 100 g).
Zobacz też: Jakie soki pić na odchudzanie – 5 przepisów z jesiennych warzyw i owoców
W ściankach komórek jabłek i gruszek znajduje się pektyna. Obniża ona poziom cholesterolu i wiąże substancje toksyczne. Zawarty w jabłkach i gruszkach błonnik roślinny reguluje trawienie. Większość składników odżywczych znajduje się pod i w skórce, dlatego jabłka i gruszki jeść należy umyte, ale nieobrane.
Śniadaniowa propozycja – jaglanka z jabłkiem i gruszką
- Szklanka kaszy jaglanej
- Szklanka wody
- Szklanka tłoczonego soku jabłkowego
- Łyżeczka masła
- Szczypta cynamonu, kardamonu lub przyprawy do piernika
- 1 dojrzała gruszka
- 1 dojrzałe jabłko
- 2 śliwki
- łyżka ulubionych suszonych owoców
- garść ulubionych orzechów
Dobrze płuczemy kaszę jaglaną. Po czym gotujemy ją do miękkości w soku i w wodzie.
Umytą gruszkę i jabłko ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę.
Pod koniec gotowania kaszy dodajemy do niej masło i przygotowane jabłko i gruszkę oraz pokrojone, suszone owoce, dusimy kilka minut. Doprawiamy korzennymi przyprawami.
Gotową jaglankę podajemy z pokrojoną w kostkę śliwką i posiekanymi orzechami.
Wypróbuj przepis na: Racuszki jabłkowe z kremem daktylowym
I pamiętajcie – An apple a day keeps the doctor away!
………………….
Podczas robienia zakupów na portalu Lokalny Rolnik, każdy może wesprzeć działania statutowe Fundacji Szkoła na Widelcu poprzez dołożenie symbolicznie 1, 3 lub 5 zł do rachunku. Zebrane środki pomogą Fundacji szerzyć edukację kulinarną wśród dzieci i młodzieży. Jeżeli tak jak my, wierzycie, że zdrowe jedzenie ma znaczenie, przyłączcie się do naszej inicjatywy i wspólnie zatroszczmy się o zdrowie i przyszłość naszych dzieci. Każdy z nas może zaangażować się w działania Fundacji i przyczynić się do poprawy jakości żywienia naszych dzieciaków.