Hummus z buraków
Hummus jednoznacznie kojarzy się z kuchnią bliskowschodnią. Czasami nie mamy wszystkich składników, które pozwalają zrobić go w oparciu o tradycyjną recepturę. Nie oznacza to jednak, że musimy o nim zapomnieć. Hummus można zrobić również bez użycia tahiny. Jak? Sprawdźcie przepis od SzybkoTanioSmacznie.
Postanowiłam poeksperymentować i spolszczyć przepis na hummus. Przygotowałam go z buraków, użyłam musztardy zamiast tahiny i dodałam rozmarynu. Nietypowo i smacznie. Ta kombinacja stała się moim śniadaniowym niezbędnikiem.
Ciecierzyca – królowa hummusu i falafeliDo przygotowania hummusu potrzebujemy:
- ok. 250 g ciecierzycy (namoczonej przez noc i ugotowanej w nieosolonej wodzie)
- 350 g ugotowanych/upieczonych buraków
- oliwę w oliwek
- sól, zioła
- 4 łyżeczki musztardy, np. sarepskiej
Sposób przygotowania:
W misie robota kuchennego umieszczamy ugotowaną ciecierzycę, musztardę sarepską, pokrojone w kostkę ugotowane/upieczone buraki, oliwę z oliwek oraz sól i zioła (użyłam suszonego rozmarynu). Całość miksujemy do połączenia składników i uzyskania możliwie jednolitej konsystencji. Wierzch dekorujemy szczypiorem i czarnym sezamem. Przygotowany hummus przechowujemy do 3 dni w lodówce.
Smacznego!
Przepis na hummus z buraków przygotowany został przez autorów bloga SzybkoTanioSmacznie, który współpracuje z platformą zakupową LokalnyRolnik.pl.