Pizza na spodzie kalafiorowym z ricottą i sosem dyniowym
Lubicie pizzę? Właściwie po co pytam, mało kto nie lubi. Zdaję sobie jednak sprawę, że tradycyjna pizza dla wielu osób jest zwyczajnie niezdrowa i zbyt kaloryczna. Dlaczego? Bo przeważnie jest za tłusta, pokryta zbyt dużą ilością dodatków. Jakiś czas temu odkryłam kalafiorowy spód do ciasta i od tamtego momentu nie robię już innej pizzy. Chcecie poznać sposób, jak zrobić z popularnego fast foodowego dania, pyszną i dużo zdrowszą wersję tej potrawy? Sprawdźcie mój pomysł!
Pizza z kalafiora, czyli zdrowy fast food
Ktoś się może oburzyć, że jak mogłam nazwać pizzę fast foodem. Nie oszukujmy się, metody wytwarzania pizzy oraz składniki doń używane w sieciach serwujących szybkie przekąski i potrawy, nie wpisują się nurt zdrowego jedzenia. Zresztą trudno się spodziewać, że ktokolwiek będzie dbał o nasze aspiracje dietetyczne. Dlatego postanowiłam pokazać, że nie tylko można być samodzielnym i czerpać radość z przygotowania tego dania, ale też mieć i zjeść przysłowiowe ciastko. O, przepraszam, w tym przypadku pizzę.
>> Przeczytaj: Kalafior i jego odżywcze i zdrowotne właściwości <<
Pizza z kalafiora, który proponuję w przepisie, jest idealnym pomysłem dla dbających o linię lub gdy chcemy jeść więcej warzyw. Taka pizza będzie również idealna dla dzieci, dla wegetarian oraz dla osób unikających glutenu w diecie. Jest jeszcze jedna dobra informacja. Jeśli wolicie brokuła, można go użyć zamiast kalafiora.
Składniki do pizzy z kalafiora
Kalafiorowy spód:
- 200 g surowego kalafiora
- 4 łyżki płatków jaglanych lub innych (ewentualnie można dodać mąkę)
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- zioła i inne przyprawy (według uznania; ja wykorzystałam oregano i koperek)
Dyniowy sos:
- ok. 200 g upieczonej dyni
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta soli oraz pieprzu
- ok. 100 ml bulionu roślinnego
Dodatki:
Jak zrobić pizzę z kalafiora?
W misie blendera umieszczamy kalafior i miksujemy go aż całość będzie drobno zmielona. Dodajemy jajka, przyprawy oraz płatki jaglane i jeszcze raz mieszamy w blenderze. Tak przygotowanie ciasto wykładamy na blachę do pieczenia i formujemy kształt (ciasto nie powinno być zbyt grube).
Kalafiorowy spód wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Gdy spód będzie podpieczony, studzimy. Po chwili nakładamy sos i rozprowadzamy go, tworząc jednolitą warstwę. Na wierzchu układamy kawałki ricotty (lub wybranych przez siebie składników) i posypujemy ziołami. Wkładamy na kolejne 15-20 minut do piekarnika. Ten czas wystarczy, aby otrzymać pyszną i oryginalną pizzę, która piorunem znika z talerza!
Może zainteresuje Cię też: Kalafiorowo – brokułowy tabbouleh na ostro
Oooo, ten przepis mnie bardzo zaciekawił. Muszę koniecznie wypróbować, aczkolwiek chyba najpierw spróbuję z brokułami.