Pasztet z grochu i pestek dyni
Potrawy świąteczne są silnie powiązane z tradycją – danego kraju, regionu, rodziny. Ich smaki przenoszą nas jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki w czasy dzieciństwa i przyjemnych wspomnień. Jednak będąc wegetarianinem czy weganinem, trzeba nieco zmodyfikować świąteczne menu, aby odpowiadało naszym potrzebom. Nie musi to jednak oznaczać zgrzebnych posiłków pozbawionych świątecznego sznytu. Stąd nasza dzisiejsza propozycja – pasztet z grochu i pestek dyni.
Inspirujmy się tradycyjnymi smakami, przygotowując dania, które nie tylko mają świąteczny charakter, ale będą pozbawione piętna okrucieństwa przy pozyskiwaniu składników do nich – to piękne ukoronowanie idei Świąt. Pokażmy naszym rodzinom, bliskim, gościom, że można inaczej. Że święta w wegańskim wydaniu wcale nie oznaczają dziwacznych, niejadalnych dań przygotowanych „na siłę”, ale są równoznaczne z pysznym jedzeniem, bardzo bliskim tradycyjnym daniom, że na takim gotowaniu nie tracimy walorów smakowych, a mamy okazję do pokazania, że weganizm czy wegetarianizm nie są trudne i każdy może ich spróbować. Do tego zapewniają kreatywne podejście do przygotowywanych dań, co gwarantuje doskonałą zabawę przy ich przyrządzaniu! Tego Wam życzę, abyście spędzili te Święta w gronie przyjaznych osób przy pysznym jedzeniu!
Na świąteczny stół proponujemy wraz z autorką bloga Zielenina:
Pasztet z grochu i pestek dyni
Składniki (na keksówkę 25 x 10 ):
- 1 szklanka suchego, zielonego grochu, namoczonego na noc
- 1 szklanka pestek dyni, namoczonych na noc
- 1 łyżeczka soli
- ½ pęczka natki pietruszki
- kilka gałązek zielonej części selera naciowego
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 1 łyżka świeżego
- ½ pora
Sposób przygotowania:
Groch i pestki płuczemy. Groch zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy do miękkości pod przykryciem.
Na ostatnie 5 minut wrzucamy pokrojonego w grube plastry pora.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie składniki przekładamy do blendera, najwygodniej kielichowego i miksujemy na gładko, zbierając składniki ze ścianek, jeżeli jest to konieczne. Niektóre pestki mogą zostać w całości, da to przyjemną, chrupiącą teksturę.
Gotowy pasztet przekładamy do keksówki, wyrównujemy.
Pieczemy 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmujemy z formy po całkowitym ostudzeniu.
Przepis na pasztet z grochu i pestek dyni pochodzi pochodzi z bloga Zielenina –Magdaleny Cielengi-Wiaterek, autorki znakomitej książki z wegetariańskimi przepisami na każdą porę roku – Zielenina na talerzu.