Pikantne pieczone marchewki
Nie trzeba nikogo przekonywać, że marchew to pożywne warzywo o sensacyjnych wręcz właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Ale przywykliśmy kojarzyć ją przede wszystkim z zupami, surówkami czy jarzynkami, podczas gdy może również służyć za znakomitą przekąskę. Dziś więc zapraszamy Was na pikantne pieczone marchewki.
Marchew, o której wspaniałych właściwościach odżywczych i zdrowotnych pisaliśmy tutaj, zadziwia nie tylko wsparciem dla organizmu, ale również zastosowaniem w sztuce kulinarnej. Nasz dzisiejszy przepis doskonale wpisuje się w trend szybkich i zdrowych przekąsek, które zachwycą zarówno mięsożerców, jak i wegetarian.
Zamów marchew ekologiczną od RolnikaDo przygotowania 2-3 porcji pikantnych marchewek potrzebujemy:
- 1 kg obranych marchewek (pokrojone na mniejsze kawałki szybciej się upieką)
- 1-2 łyżki oleju
- 1 łyżkę curry
- 1 łyżkę ostrej papryki
- 1 łyżkę przyprawy gyros
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie obieramy marchew, płuczemy, osuszamy i przenosimy na blachę do pieczenia (ewentualnie można pokroić, jeżeli marchewki są duże). Polewamy olejem, posypujemy przyprawami oraz cukrem i obtaczamy, aby zostały dokładnie nimi pokryte. Marchewki pieczemy przez 20-25 minut we wspomnianej temperaturze aż osiągną spodziewaną miękkość.
Co jeszcze można zrobić z marchewki?
Marchewka to bardzo wdzięczne warzywo w kuchennej przestrzeni, gdyż ma delikatny smak i łatwo ją podawać zarówno na słodko, jak i na słono, a także na surowo i po ugotowaniu. Oto kilka innych pomysłów na dania z marchewką w roli głównej:
- surówka z marchwi i pomarańczy z dodatkiem prażonych orzechów włoskich
- ciasto marchewkowe à la piernik
- zupa marchewkowa z wędzonym łososiem i świeżym koperkiem
- puree z marchwi i masła
- frytki z marchewki z przyprawą do kebaba
Wszystkiego pikantnego!
Przepis na pikantne pieczone marchewki pochodzi z blogaSzybkoTanioSmacznie, który współpracuje z platformą zakupową LokalnyRolnik.pl.