5 przykładów śniadań z kaszą jaglaną
Kasza jaglana przeżywa swoisty renesans zainteresowania – bez większej przesady można powiedzieć, że powszechnie zagościła na stołach w prawdziwe demokratycznym stylu. Spotkamy ją w diecie gwiazd ekranu i wybiegu, u zawodowych sportowców czy osób ćwiczących na siłowni, w posiłkach chorych borykających się z zakwaszeniem organizmu czy podwyższonym cholesterolem.
Dlaczego warto skusić się na popularną jaglankę, czyli kasza jaglana składniki odżywcze
Kiedy zagłębimy się w lekturę składników odżywczych i witamin, które zawiera jaglanka, stanie się dla nas jasne, dlaczego stała się tak popularnym posiłkiem. Dodatkowo jej zupełnie „niekaszowe” właściwości stawiają ją na czele diety osób, którym zależy na równowadze kwasowo-zasadowej organizmu.
W kaszy jaglanej znajdziemy:
- witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, zalecane w stanach stresowych i depresyjnych, ale też poprawia stan skóry, pracę układu krwionośnego czy pracę mózgu;
- witaminę E, przeciwdziałającą zakrzepom, zwalczającą wolne rodniki czy regulującą wydolność mięśni;
- żelazo, na którego niedobór, według WHO, może cierpieć nawet 1/3 populacja świata – jego brak powoduje anemię, złe samopoczucie, zawroty głowy, spadek wydolności fizycznej;
- wapń, główny budulec naszych kości i zębów, bierze też udział w gospodarce hormonalnej; reguluje skurcze mięśni; jest neuroprzekaźnikiem; zwalcza procesy zapalne;
- fosfor, będący budulcem kości i zębów, bierze udział w uwalnianiu energii; pomaga utrzymać odpowiednie pH krwi;
- potas, czyli jeden z najważniejszych elektrolitów; składnik cytoplazmy komórkowej; wspomaga prace mięśni i nerwów;
- lecytynę, która obniża cholesterol, wspomaga naszą pamięć, jest jednym ze składników naszej każdej komórki;
- tryptofan, aminokwas, który musimy dostarczać w pożywieniu; wspomaga układ nerwowy, metabolizm, dobre samopoczucie.
Kup kaszę jaglaną z dobrego źródła
Śniadanie na szybko: koktajl z kaszy jaglanej – przepis
Jedno z najpopularniejszych śniadań dla wiecznie zabieganych: wystarczy przed zaśnięciem ugotować woreczek kaszy jaglanej i rankiem wrzucić go do blendera w towarzystwie ulubionego mleka bądź owoców – otrzymamy błyskawiczny posiłek, stanowiący zastrzyk energii potrzebnej choćby przed treningiem czy pracą fizyczną. Dodając do kaszy kilka orzechów lub połówkę awokado, otrzymamy również zdrowe tłuszcze w naszym koktajlu.
Śniadanie na słodko, czyli szarlotka z kaszy jaglanej – przepis
Szarlotka jaglana to świetna alternatywa dla osób, które unikają glutenu bądź aktualnie są na diecie, a chciałyby spróbować czegoś słodkiego, jednak nie tak kalorycznego jak tradycyjne ciasto.
Składniki:
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 litr mleka (może być krowie lub roślinne, w zależności od naszych preferencji)
- 1,5 kg jabłek
- 0,5 szklanki ksylitolu lub innego słodzika
- cynamon do smaku
- nieco żurawiny i rodzynek do ozdoby
Przygotowanie:
Kaszę na sitku przelewamy wrzątkiem, później zimną wodą, po czym gotujemy ją w przygotowanym mleku (nie mieszamy, czekamy 15 minut, aż dojdzie na wolnym ogniu). W trakcie gotowania kaszy na tarce o grubych oczkach ścieramy jabłka i mieszamy je z ksylitolem i cynamonem. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wykładamy ok 2/3 kaszy, przekładamy ją jabłkami, po czym resztę kaszy układamy na wierzchu i posypujemy żurawiną i rodzynkami. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 180 st.
Śniadanie dla spóźnialskich, czyli gulasz wołowy z kaszą jaglaną – przepis
Ta nieco przewrotna nazwa oznacza posiłek dla kogoś, kto z różnych przyczyn nie zjadł śniadania i potrzebuje solidnego posiłku, będącego śniadaniem i obiadem w jednym.
Składniki:
- 0,5 kg wołowiny
- 2 papryki
- 1 cukinia
- 1 cebula
- przyprawy: pieprz, papryka, sól, liść laurowy, curry
- 200 g kaszy jaglanej
Przygotowanie:
Mięso wołowe kroimy w standardową kostkę na gulasz, w grube piórka kroimy cebulę i paprykę, natomiast w talarki cukinię. Podsmażamy z każdej strony przyprawione mięso, po czym przekładamy je do głębokiej patelni bądź garnka, a na tłuszczu pozostałym z mięsa smażymy wszystkie warzywa. Całość mieszamy z mięsem, zalewamy ok 700 ml wody i dodajemy resztę przypraw, po czym dusimy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Pod koniec duszenia gotujemy kaszę i serwujemy pyszne i sycące danie, zawierające komplet składników odżywczych.
Kasza jaglana na słodko – przepis
Klasyczne śniadanie z bogactwem różnych kombinacji węglowodanów, które dodadzą nam energii przynajmniej na kilka godzin.
Składniki:
- 50 g ugotowanej kaszy jaglanej
- mały jogurt naturalny
- pół miękkiej gruszki
- pół banana
- kilka orzechów włoskich bądź laskowych
- mała łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Kaszę mieszamy z jogurtem i miodem, na wierzchu układamy pokrojone w plasterki owoce i posypujemy orzechami.
Kakaowa kasza jaglana – przepis
Składniki:
- 50 g ugotowanej kaszy jaglanej
- banan
- kakao
- łyżeczka miodu
- kilka posiekanych pistacji
Przygotowanie
Szybkie śniadanie, uwielbiane przez dzieci: w niewielkiej ilości wrzątku mieszamy kakao z miodem i z tak przygotowanym sosem mieszamy kaszę jaglaną, dodając pokrojonego na małe kawałki banana i odrobinę orzeszków pistacjowych do smaku.