Oryginalne sałatki – 5 przepisów na zdrowe i pożywne sałatki
Sałatki są jedną z tych przekąsek, które możemy przyrządzić w przysłowiowe 5 minut. Współczesna dietetyka traktuje sałatki, jako pełnowartościowe posiłki, które nie tylko pomogą nam schudnąć, ale również cieszyć się zdrowiem. Pod warunkiem oczywiście, że odpowiednio je skomponujemy.
Sałatki: zdrowe posiłki nie tylko dla osób, które chcą zrzucić wagę
Sałatki to nie tylko słynna i zwykle smętnie pozostająca na talerzu sałatka jarzynowa, ale również dania o zaskakujących nieraz połączeniach smaków i aromatów – właśnie takie będą nas interesowały w tym wpisie. Jeśli chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem i kondycją, a przy okazji zadbać o wagę, najwyższy czas, byś polubił sałatki.
Popularne rodzaje sałat i ich właściwości
Wszystkie sałaty, które możemy kupić, składają się w niemal 90% z wody, dzięki czemu są niskokaloryczne. Są też skarbnicą witamin i mikroelementów, takich jak witaminy A, B, D, E oraz żelazo, potas, kwas foliowy czy magnez.
W Polsce do najczęściej kupowanych sałat należą:
- sałata masłowa: właściwości – ta najpopularniejsza sałata posiada cenne minerały (m.in. miedź, cynk, potas) oraz witaminy (grupa B, C, D i A);
- sałata lodowa: właściwości – to dość twarda sałata o dobrej odporności na przechowywanie, posiadająca zasoby beta-karotenu, potasu, magnezu oraz witaminy A,D i E;
- sałata rzymska: właściwości – to bogactwo karotenu, witaminy B, C i PP;
- rukola: właściwości – choć nie każdy docenia jej smak, to jest to sałata o ponadprzecietnych właściwościach, zawierająca sporo flawanoidów, witaminy K, kwasu foliowego;
- roszponka: właściwości – zawiera m.in. kwas foliowy, kwasy omega 3, witaminę A i C.
Jedną z niedawno odkrytych właściwości sałaty jest jej kojące działanie na układ nerwowy. Okazało się, że osoby, które na stałe wprowadziły do kolacji jej liście, przestały mieć problemy z zaśnięciem i odczuwały delikatne wyciszenie. Zielony kolor sałata zawdzięcza chlorofilowi – to właśnie on posiada stwierdzone właściwości bakteriobójcze.
Warto pamiętać, że sałata dłużej zachowa świeżość, jeśli po zakupie podzielimy ją na mniejsze fragmenty, umyjemy pojedyncze liście, wysuszymy je papierowym ręcznikiem i delikatnie włożymy do pojemnika, który zapewni wentylację – tak przygotowana sałata przez co najmniej kilka dni może czekać na nas w lodówce i nie straci swojej chrupkości.
Sałatka z kaszy bulgur w pomarańczach i koprze włoskim
Składniki:
- 150 g kaszy bulgur
- korzeń kopru włoskiego
- 2 średnie pomarańcze
- pół cytryny
- oliwa z oliwek, pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy, studzimy i przekładamy do dużej salaterki. Koper włoski kroimy w drobną kostkę, pomarańcze obieramy i również kroimy w niewielkie kawałki, po czym łączymy wszystkie składniki w towarzystwie wyciśniętego soku z cytryny. Doprawiamy oliwą z oliwek, pieprzem i solą.
Sałata zielona po amerykańsku
Składniki:
- 1 główka sałaty
- 2 ogórki
- 2 jabłka
- 100 g klementynek
- puszka kukurydzy
- 100 g majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 20 g soku z pomarańczy
- kilka rzodkiewek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Po umyciu sałaty rwiemy ją na drobne kawałki i wkładamy do salaterki. Klementynki i jabłka po obraniu kroimy na drobną kostkę, ogórki i rzodkiewkę również. Mieszamy wszystko w salaterce, pod koniec dodając sok, majonez, śmietanę i przyprawy.
Sałatka ziemniaczana z kalafiorem i koperkiem
Składniki:
- 200 g kalafiora
- 200 g ziemniaków
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko na twardo
- łyżka startego parmezanu lub innego twardego sera
- koperek
- natka
Przygotowanie:
Gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki i rozdzielone na mniejsze kawałki różyczki kalafiora – staramy się, by ich nie rozgotować. Po ugotowaniu czekam do ostygnięcia. W międzyczasie gotujemy jajko na twardo i blendujemy je z jogurtem oraz serem, tak by powstał sos o jednolitej konsystencji. Kiedy warzywa ostygną, polewamy je sosem i delikatnie mieszamy. Na koniec dekorujemy koperkiem.
Pożywna sałatka z kalafiorem, serem feta i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior
- kilkanaście sztuk pomidorków koktajlowych
- kilka sztuk orzechów włoskich
- 100 g sera feta
- oliwa
Przygotowanie:
Gotujemy kalafior przez około 5 minut tak, by był dość twardy. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą i odkładamy w postaci rozdrobnionych różyczek do salaterki, do której dorzucamy kilka rozdrobnionych orzechów włoskich i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Kroimy w kostkę fetę i również wkładamy do naczynia, polewamy oliwą i przyprawiamy do smaku.
Szybka sałatka w stylu gyros
Składniki:
- 1 sałata lodowa
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 100 g filetu z piersi kurczaka
- 2 kiszone ogórki
- pół puszki kukurydzy
- przyprawy: do gyrosa, zioła prowansalskie, prażona cebula bądź czosnek
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy. W międzyczasie myjemy sałatę, rwiemy na niewielkie fragmenty i umieszczamy w salaterce Dodajemy jogurt oraz przyprawy. Studzimy kurczaka przed dodaniem do sałaty, kroimy ogórki w kostkę i całość mieszamy, przyprawiając do smaku.
Kup warzywa i owoce z dobrego źródła i przygotuj zdrową sałatkę