Zdrowa dieta? Mąka z amarantusa to nowy trend.
Co kilkanaście miesięcy światem zdrowego odżywiania wstrząsają informacje o nowym, cudownym specyfiku bądź odkryciu mało znanych właściwości jakiejś popularnej substancji. Co jakiś czas słyszymy o dietach-cud, rewolucyjnych suplementach i żywności, która pomaga uporać się z różnymi dolegliwościami, które nas trapią. Jednym z nowych, wartych uwagi składników jest amarantus, zwany inaczej szkarłatem.
Amarantus: właściwości i znaczenie w diecie człowieka
Amarantus około 5 tysięcy lat temu stanowił podstawę diety strożytynych Majów. Jego ziarna mielone były na mąkę, z której przyrządzano różnego rodzaju pieczywo. Wykorzystywano też jego pędy, które rzekomo miały być środkiem przywracającym siły wojownikom czy biegaczom.
Współcześnie jest ekwiwalentem w codziennej diecie, który ma potwierdzony klinicznie skład oraz właściwości, a mimo to nadal nie stanowi zbyt popularnego składnika posiłków.
Szkarłat jest cennym środkiem żywieniowym: 100 g mąki z amarantusa zawiera 66 g węglowodanów, prawie 15 g białka i jedynie 6,5 g tłuszczu, a przy tym dostarcza nam 380 kcal, co stawia ją na jednym z czołowych miejsc w diecie osób uprawiających sporty siłowe. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, przy jednoczesnej lekkostrawności, jest polecana chorym, którzy muszą przerzucić się na lekką dla układu trawiennego dietę, która przy niewielkiej gramaturze będzie posiadała duży ładunek energetyczny i wartość odżywczą. Liczne badania potwierdziły, że jest to również jeden z najlepszych naturalnych suplementów, przydatnych w walce z anemią: 100 g amarantusa pokrywa prawie połowę dziennego zapotrzebowania na żelazo. Jest również produktem bezglutenowym.
>> Rodzaje mąk ekologicznych <<
Magia amarantusa, czyli dlaczego szkarłat jest tak wyjątkowym zbożem
1. Skwalen: węglowodór nienasycony, metaboliczny prekursor steroli (w tym cholesterolu); jest to związek o szeregu działań prozdrowotnych, m.in. przeciwrakowy, przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczy; opóźnia procesy starzenia i wiąże wolne rodniki; początkowo skwalen pozyskiwano przede wszystkim z wątroby rekina, obecnie głównym jego źródłem jest amarantus i ryż; u człowieka skwalen występuje we skórze, tworząc płaszcz lipidowy, chroniący nas przed promieniowaniem UV;
2. Jest zaliczany do tzw. Superfoods, czyli żywności o ponadprzeciętnych wartościach odżywczych (dostarcza więcej energii, żelaza, błonnika i białka niż inne zboża);
3. Kwas gamma-linolenowy (GLA), syntezowany w organizmie człowieka w niewielkich ilościach (dodatkowo procesy jego powstawania są zatrzymywane przez nadużywanie kawy czy alkoholu); GLA stosowane jest w leczeniu astmy, atopowego zapalenia skóry, chorobach oczy czy zespole napięcia przedmiesiączkowego;
4. Wysoka wartość biologiczna białka: w przypadku białka jaja kurzego BV wynosi 100%, amarantusa: 75%, mleka: 73%, soi: 68%, jęczmienia: 62%.
Chcę zamówić mąkę z amarantusa
Amarantus: składniki mineralne i witaminy
Magnez: wpływa na układ nerwowy i pracę mózgu; działanie układu krwionośnego; odpowiada za silne kości i zęby; poprawia trawienie i chroni układ pokarmowy przez wpływem metali ciężkich.
Wapń: odpowiedzialny za kości, zęby, mięśnie, sen i nastrój.
Fosfor: współodpowiedzialny za mocne kości i zęby, występuje też w tkankach miękkich i błonach, współtworzy RNA, wspiera przemiany kwasowo-zasadowe w organizmie;
Potas: niezbędny do prawidłowej pracy serca i odpowiedniego ciśnienia krwi; wspomaga transport tlenu we krwi;
Żelazo: odpowiada za odporność całego organizmu; brak tego pierwiastka najłatwiej rozpoznać po apatii i braku energii do działania;
Witamina B1: prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego; braki skutkują niewydolnością krążenia, zaburzeniami układu nerwowego i wahaniami nastroju, obniżeniem apetytu;
Witamina B2: prawidłowy skład krwi, poprawne działanie układu odpornościowego; niezbędna dla zdrowych oczu; jej niedobór jest często przyczyną migren;
Witamina B3: dpowiedzialna za prawidłową pracę mózgu; układu nerwowego; zdrową i odporną na czynniki zewnętrzne skórę;
Witamina B6: istotna dla prawidłowego ciśnienia krwi i pracy układu krwionośnego oraz nerwowego; jej braki powodują problemy skórne i obniżenie nastroju (w tym nawet depresje).
Mąka z amarantusa: wykorzystanie w codziennych posiłkach
Ze względu na fakt, że amarantus jest produktem bezglutenowym, używa się go powszechnie wszędzie tam, gdzie posiłki muszą być dostosowane do restrykcyjnej diety (na przykład w przypadku zdiagnozowane celiakii). Mąka z tego składnika jest również wskazana w przypadku osób borykających się z cukrzycą, ponieważ obniża poziom glukozy we krwi. Udowodniono także korzystne działanie amarantusa na poziom cholesterolu: obniża ilość „złego” cholesterolu we krwi (LDL).
– Naleśniki z amarantusa
Zblenduj 2 jajka, około 70 g mąki z amarantusa, pół szklanki mleka kokosowego/migdałowego – smaż naleśniki na oleju kokosowym, podawaj z dowolnym farszem.
– Amarantusowe placuszki
Zblenduj szklankę mąki z amarantusa, jajko, pół szklanki mleka kokosowego, 20 ml wody, odrobinę posiekanych migdałów lub orzechów, cynamon i miód do smaku – smaż na niewielkiej ilości oleju.
>> Dlaczego powinieneś mieć w swojej kuchni mąkę gryczaną? <<
Mąka z amarantusa ma bardzo wyrazisty smak i jest niesmaczna, ma także nieprzyjemną konsystencję.