Gospodarstwo Warzywniczek i jego niesamowite plony
Poza piękną historią, za gospodarstwem Łukasza Odolskiego stoi niezwykła staranność, zaangażowanie i głęboka świadomość żywności, która powinna znajdować się na naszym stole. Różnorodność oferowanych warzyw uprawianych przy użyciu ProBio EM-ów, a także plany na przyszłość, które zakładają modernizację i rozszerzenie zakresu sprzedawanych towarów sprawiają, że z wielką nadzieją i radością przyjmujemy nowego wytwórcę do grona dostawców platformy LokalnyRolnik.pl.
Gospodarstwo Rolne Warzywniczek położone jest w Opaczy Małej w bezpośrednim sąsiedztwie Warszawy. Kiedy było zakładane, nikt z rodziny Odolskich nie przypuszczał, że stolica kiedykolwiek zbliży się swoimi granicami do ich posesji. Gospodarstwo ma bardzo długą historię, swoim początkiem sięga bowiem czasów zaborów, tuż przed pierwszą wojną światową. Przekazywane z pokolenia na pokolenie stanowi rodzinną dumę, ale również wyzwanie. Obecnie ciężar dowodzenia i unowocześniania gospodarstwa przejął Łukasz Odolski. – W ostatnich latach nasze gospodarstwo przeszło bardzo dużą metamorfozę. Zostało znacznie unowocześnione i jednocześnie zmieniliśmy sposób produkcji warzyw na ProBio. Obecnie wszystkie nasze warzywa produkowane są z wykorzystaniem ProBio Em-ów, czyli pożytecznych mikroorganizmów, które ograniczają zjawiska chorobowe oraz wspierają pożyteczną mikroflorę.
Warzywniczek – warzywa bez chemii
Wielkie przeobrażenia w gospodarstwie wymagały zmiany myślenia, świadomości konsumenckiej oraz szczególnego zaangażowania. To one zadecydowały, że rodzina Odolskich postanowiła pójść krok dalej niż standardowi wytwórcy i rozpocząć uprawę warzyw przy użyciu ProBio EM-ów. – Postawiliśmy na zdrowe produkty, ponieważ warzywa, które wzrastają na naszych polach, trafiają również na nasz stół. Nie chcieliśmy truć ani siebie, ani naszych najbliższych. Skoro nam bardziej smakuje żywność bez chemii, to postanowiliśmy również dzielić się takimi produktami z naszymi klientami.
Łukasz Odolski stawia na nowoczesność i ekologię. Połączenie tych dwóch cech ma nie tylko pomóc mu w rozwoju samych upraw, ale również stworzyć warunki do ich przetwarzania. Rodzina Odolskich rozszerza bowiem swoją ofertę o przetwory, soki, konfitury i przeciery.
Warzywniczek – królestwo warzyw
Gospodarstwo Rolne Warzywniczek przywiązuje ogromną wagę do jakości oferowanych produktów. Uprawiane przy użyciu ProBio EM-ów warzywa są w większości zbierane ręcznie. Z kolei kiedy na polu dokucza susza, płody rolne są deszczowane. To co odróżnia wyroby Łukasza Odolskiego od tych standardowych, to ograniczenie w stosowaniu chemii w gospodarstwie do absolutnego minimum. – Preparaty, które stosujemy, oparte są na substancjach naturalnych. Zawsze przestrzegamy karencji, często zawyżając jej okres nawet dwukrotnie, aby mieć pewność, że uprawiana żywność jest zdrowa. Z kolei chwasty usuwamy z plantacji ręcznie, unikając w ten sposób stosowania herbicydów. Co prawda wszystko to zawęża skalę produkcji, ale znacznie zwiększa jakość i bezpieczeństwo uprawianych warzyw.
Mimo że uprawianie warzyw tym sposobem wymaga dużego zaangażowania i nakładu sił, to lista produktów oferowanych przez Warzywniczek wygląda imponująco. Znajdziecie wśród nich m.in.: fasolkę żółtą szparagową, kalafior, ziemniaki, ogórki gruntowe, pomidory, brokuły, kapustę białą, czerwona, włoską czy pekińska, a także marchew oraz cebulę.
Chcę zamówić warzywa od Warzywniczka
Zamów naturalne warzywa od Warzywniczka
Warzywniczek na platformie LokalnyRolnik.pl
– Ważna dla nas jest jakość produktu, którą gwarantują sposób uprawy i troska, jaką otaczamy nasze warzywa. Ale stawiamy również na to, aby źródło ich pochodzenia nie pozostawało anonimowe. Chcemy, aby klienci wiedzieli, kto stoi za ich uprawą i przygotowaniem do konsumpcji. – mówi Łukasz Odolski. To wielki atut, biorąc pod uwagę fakt, iż kupując w komercyjnej sieci sklepów nie mamy możliwości dokładnej weryfikacji i identyfikacji miejsca pochodzenia, a także warunków, w jakich dane warzywa wzrastały. Tym bardziej cieszymy się, że Gospodarstwo Rolne Warzywniczek dołączyło do grona wytwórców na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl i wspiera naszą ideę swoimi znakomitymi wyrobami.
Takie produkty są najlepsze, bo chociaż wiadomo, że nie są sztucznie nawożone i szkodliwe dla organizmu.
Myślę, że ogromnym wyzwaniem przed którym stoi coraz większa liczba producentów jest zadbanie o odpowiednie zaplecze merytoryczne. Jak Państwo myślą, w którą stronę rozwinie się ta, powiedzmy, tendencja?
Brawo za ProBio Em -y! Oby wszyscy wreszcie zaczęli to stosować i odeszli od chemii. Bardzo się tym interesuję i sama stosuję w moim małym ogródku. Życzę powodzenia !