To będą smaczne Święta!
Podczas dwóch tygodni, które pozostały do Świąt, warto znaleźć czas na przygotowania. Dzięki temu, krok po kroku, bez zbytniego pośpiechu, uda nam się skompletować wszystko to, co w Święta niezbędne i bez nerwów celebrować każdą magiczną chwilę przy wspólnym stole.
>> Wigilia 2018 | Lokalne tradycje. Lokalne jedzenie. <<
Dom pachnący Świętami
Już pod koniec listopada w naszych domach zaczyna pachnieć nadchodzącymi Świętami. Wszystko za sprawą słodkich, soczystych klementynek i pomarańczy, aromatycznego imbiru czy charakterystycznej woni cynamonu. Dodajemy je do naparów, herbat, a nawet gotowanego na wolnym ogniu czerwonego wina, które umila coraz chłodniejsze wieczory. Zapach Świąt wykrada się nieśmiało z naszych kuchni i otula całe domy, zwiastując nadchodzący, magiczny czas. W grudniu zaczynamy być hojnie obdarzani świąteczną atmosferą przez otoczenie. Muzyka, pojawiające się dekoracje, raz po raz prószący nieśmiale śnieg. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że idą Święta.
>> Gdy na niebie pierwsza gwiazdka, zasiadamy do wspólnego stołu <<
Świąteczna spiżarnia
Powoli zaczynamy rozmyślać nad świątecznym jadłospisem. Karp czy pstrąg? Makowiec czy sernik? Kutia czy kluski z makiem? Barszcz wigilijny z uszkami czy pierogami? Tak wiele pytań i coraz mniej czasu. Spiżarnia powoli zapełnia się produktami, z których przygotujemy dla bliskich pyszne, zdrowe i naturalne Święta. Wśród nich znajdują się zwłaszcza:
- buraki oraz zakwas na wigilijny barszcz,
- mąka i jaja na pierogi oraz do ciast,
- boczek, wieprzowina, śliwki, suszone grzyby i kapusta kiszona do bigosu,
- ryby, a wśród nich karp, pstrąg, łosoś czy dorsz,
- owoce, zwłaszcza klementynki, pomarańcze i banany,
- masło wiejskie i klarowane,
- miód, cynamon i imbir,
- orzechy laskowe i włoskie,
- śmietana kremówka i twaróg,
- susz na kompot wigilijny,
- rodzynki, żurawina i inne bakalie,
- włoszczyzna na sałatkę jarzynową
- i wiele innych, niezbędnych produktów.
Prezenty od serca
Szykując się do nadchodzących Świąt, powoli zastanawiamy się nad prezentami dla najbliższych. Czym w tym roku ich obdarujemy? Może zamiast przewidywalnych drobiazgów, damy im coś niezwykle cennego. Smak dzieciństwa zaklęty w lokalnych przetworach, miodach, smakołykach. Pięknie opakowany, cieszący oko i kubki smakowe. Pozwalający wrócić do najpiękniejszych wspomnień. Prawdziwy prezent od serca.