Pieprz dla zdrowia – rodzaje i właściwości pieprzu
Znanych jest prawie 2 tysiące odmian pieprzu. Najbardziej powszechne z nich to: pieprz czarny, biały, zielony i czerwony. Są to przyprawy stosowane na co dzień w większości kuchni. Swój charakterystyczny smak i zapach zawdzięcza głównie alkaloidowi zwanemu piperyną. Poza tym trudno rozpatrywać go w kategoriach dobrego źródła składników odżywczych. Dodaje się go do dań bardzo niewiele.
Pieprz dla zdrowia
Pieprz poprawia trawienie. Zwiększa bowiem wydzielenia soków trawiennych w całym przewodzie pokarmowym. Odpowiednia ilość enzymów trawiennych powoduje lepsze trawienie, a przez to mniej kłopotów ze wzdęciami, zaparciami czy niestrawnościami.
Jednak osoby z nadmierną ilością soków trawiennych – szczególnie soków żołądkowych powinna uważać z dużą ilością pieprzu w swoich daniach. Dotyczy to w szczególności osób z wrzodami żołądka lub/i dwunastnicy, a także wszystkich tych, którzy regularnie cierpią na zgagę.
Pieprz na raka
Sam w sobie pieprz ma działanie przeciwzapalne, a także przeciwutleniające. Obie te cechy wpływają korzystnie w profilaktyce chorób nowotworowych. Ponadto piperyna zawarta w pieprzu wzmacnia działanie kurkuminy (zawartej w kurkumie, która jest m.in. głównym składnikiem popularnego curry). Kurkumina natomiast jest znana ze swoich bardzo silnych właściwości antyrakowych.
Chcę zamówić ekologiczne przyprawy
Pieprz według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TMC)
Według TMC pieprz ma działanie ogrzewające i pobudza krążenie energii w ciele. Dlatego też dodaje się go dość sporo do dań w okresie jesienno-zimowym. Poza tym stosowany jest także w przewlekłych, wodnistych biegunkach. Świeżo zmielonym pieprzem można na tyle rozgrzać organizm, że rozwijająca się infekcja zostanie zatrzymana. Pieprz działa bowiem także napotnie i antywirusowo (szczególnie na drogi oddechowe).
Podobnie jak medycyna zachodnia, TMC zaleca pieprz w niestrawnościach, a także przy zatruciach pokarmowych.
>> Rozgrzewające przyprawy – jak naturalnie podwyższyć temperaturę organizmu <<
Pieprz w ciąży
Nie ma przeciwwskazań do doprawiania pieprzem dań dla kobiet w ciąży. Warto jednak pamiętać, że w III trymestrze ciąży kobiety mają skłonności do zgagi. W takim przypadku najlepiej ograniczyć mocne doprawianie dań.
Chcę zamówić ekologiczne przyprawy
Pieprz podczas karmienia piersią
W czasie okresu połogu obowiązuje dieta łatwostrawna. Oznacza to, że nie powinno się m.in. mocno doprawiać potraw. Po tym czasie można korzystać w pełni z dobrodziejstw pieprzu.
Pieprz w diecie
Trudno wyobrazić sobie dietę bez pieprzu. Jest on wszechobecny i często dodawany nawet do potraw ze słodką nutą. Obok soli jest to najczęściej stosowana przyprawa. Podkreśla bowiem smak i zapach dań, a jednocześnie ułatwia ich trawienie.
>> Sól spożywcza a zdrowie. Rodzaje soli, zastosowanie w kuchni <<
Aby pieprz był składnikiem wspomagającym dobre trawienie, a także maksymalnie podnosił smakowitość dań warto go mielić tuż przed użyciem.
Czy pieprz może szkodzić?
Duże ilości pieprzu mogą podrażniać błonę śluzową żołądka. Nie stosuje się także świeżego pieprzu w dietach bardzo łatwostrawnych z ograniczeniem substancji zwiększających wydzielanie soków trawiennych.
Dzięki za fachowe wiadpmosci
Dziękuję