!-->

Naturalne sposoby konserwacji żywności

Zdrowe żywienie

Świeżość to jedna z najważniejszych cech produktów i potraw, jakie spożywamy. Jej brak sprawia, że żywność nie tylko źle pachnie i smakuje, ale może być również szkodliwa. Co zrobić, aby zachować na dłużej smak i wartości warzyw, owoców, wędlin itd.?

Aby przedłużyć przydatność do spożycia, jaką mają określone produkty, warto zastosować m.in.:

#1 Sól

Właściwości konserwujące soli są powszechnie znane. Ten składnik znajduje zastosowanie, jeśli chodzi o hamowanie rozwoju drobnoustrojów odpowiedzialnych za procesy gnilne, fermentację itd. Zachowanie trwałości jest możliwe pod warunkiem, że stężenie soli w stosunku do wagi produktu wynosi co najmniej 16%. Przygotowywanie solanek jest niezwykle proste. Sól łatwo rozpuszcza się w wodzie. Można również zasypać nią konserwowany produkt.

>> Konserwanty i dodatki w żywności. Które E są szkodliwe, a które zdrowe? <<

#2 Cukier

Posypywanie np. owoców cukrem powoduje skutek podobny do tego, który uzyskuje się, stosując sól. Dzięki dodatkowi sacharozy truskawki, maliny, wiśnie, porzeczki itd. nie tracą barwy, zapachu i smaku. Warto jednak zachować umiar w stosowaniu cukru, ponieważ jego nadmierne spożycie powoduje otyłość, a także spowalnia pracę trzustki, przez co może powodować dolegliwości, takie jak insulinooporność czy cukrzyca.

>> Czym zastąpić cukier – 10 alternatyw <<

#3 Ocet jabłkowy

Wspomaga odchudzanie, ponieważ przyspiesza pracę jelit, a także konserwuje żywność – możliwości zastosowanie octu jabłkowego są wyjątkowo szerokie. Ten produkt jest niezbędnym składnikiem marynat, którymi zalewa się np. ogórki, paprykę czy śliwki. Dzięki znacznemu zakwaszeniu w roztworze mogą przeżyć wyłącznie te bakterie, które nie szkodzą organizmowi ludzkiemu. Marynować można również mięso, które zamierzamy piec lub grillować.

Wybieram naturalny ocet bez spirytusu

#4 Cytryna

Naturalnym produktem zakwaszającym jest także cytryna. Sok wyciskany z tego owocu hamuje rozwój drobnoustrojów odpowiedzialnych za rozkład. Duża zawartość witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, sprawia, że zniszczeniu ulegają wolne rodniki, odpowiadające za rozwój licznych chorób. Dodanie soku np. do surówki czy sałatki przyczynia się do tego, że danie przez długi czas nie tylko świetnie smakuje, ale również atrakcyjnie się prezentuje.

Chcę zamówić ekologiczne cytryny

#5 Olej

Olej dodawany do potraw spowalnia proces utleniania, dzięki czemu żywność nie psuje się szybko. Jego działanie polega na „blokowaniu” mikroorganizmom dostępu do produktów spożywczych, takich jak np. mięso, pomidory, papryka, czosnek czy zioła. W ten sposób można przedłużyć okres przydatności do spożycia nawet o kilka miesięcy.

Naturalne sposoby konserwacji żywności:

#1 Gotowanie

W trakcie obróbki cieplnej żywności zabija się mikroorganizmy, które są odpowiedzialne za rozkład. Główną wadą tej metody jest krótkotrwałe działanie. Inny, nawet istotniejszy mankament to utrata cennych składników odżywczych następująca w wysokiej temperaturze. Gotowanie na parze sprawia, że strata witamin i mikroelementów jest mniejsza. Smak jedzenia może być jednak mało wyrazisty.

#2 Pasteryzacja

Proces pasteryzacji umożliwia konserwowanie takich produktów jak wino, piwo, mleko i przetwory mleczne, mięso, a także soki, dżemy, kompoty itd. Polega on na podgrzewaniu składników spożywczych w ciągu 1 minuty do temperatury co najmniej 72 i nie więcej niż 100 stopni Celsjusza. Można przedłużyć go także do 30 minut, stosując temperaturę wynoszącą maksymalnie 85 stopni Celsjusza.

#3 Kiszenie

Konserwacja żywności poprzez kiszenie opiera się na procesie fermentacji mlekowej, który zachodzi dzięki obecności bakterii mlekowych. Kwaszenie skutecznie hamuje rozwój bakterii gnilnych. Proces może zostać zakłócony przez zbyt wysoką temperaturę, niewystarczającą zawartość wody i cukrów w konserwowanym produkcie czy przez dopływ powietrza. Kwaszone produkty są bogate w witaminę C, dzięki czemu wspomagają odporność.

>> Kiszenie czy kwaszenie? Na czym polega różnica i jak dobrze wybierać? <<

#4 Suszenie

Owoce, warzywa, grzyby czy mięso – pozbawione wody nie są wymarzonym środowiskiem dla drobnoustrojów, dlatego przez długi czas nadają się do spożycia. Niestety niektóre bakterie są zdolne przetrwać okres suszy i bardzo szybko rozwijają się, gdy znowu znajdą się w wilgotnym środowisku.

#5 Wędzenie

Substancje zawarte w dymie wytwarzanym w wędzarniach są zabójcze dla bakterii i grzybów odpowiedzialnych za rozkład produktów spożywczych. Żywność, którą konserwuje się w ten sposób, to przede wszystkim mięso oraz sery. Dym unoszący się znad palonego drewna zawiera nie tylko substancje konserwujące, ale również kancerogenne. Nadużywanie tego sposobu konserwacji może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

#6 Liofilizacja

Liofilizowanie to nic innego jak suszenie zamrożonych produktów spożywczych. Poddawanie ich takiej obróbce sprawia, że zachowują świeżość na długo. Skład żywności liofilizowanej nie zmienia się – zachowuje ona te same składniki odżywcze, które posiadała przed obróbką. Proces liofilizacji przeprowadzany na szeroką skalę jest niestety energochłonny.

#7 Marynowanie

Marynowanie warzyw i owoców jest jednym z najpopularniejszych sposobów konserwacji warzyw i owoców. Dzięki temu można cieszyć się smakiem gruszek czy jabłek niezależnie od pory roku. W ten sposób konserwuje się również mięso i ryby.

Wybieram naturalne przetwory

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *