!-->

Maślanka na ratunek w czasie upałów

Produkty

W sezonie letnim temperatury wzmagają nasze pragnienie i stale wymuszają uzupełnianie płynów w organizmie. Co wtedy robimy? Zazwyczaj sięgamy po… słodkie napoje gazowane, łudząc się, że to jest najlepsze antidotum na nękający nas niedobór substancji płynnych. Oczywiście zmysły zostają wówczas zaspokojone, a pić chce się nam nadal. Gdzie więc szukać ratunku w upały? Znajdziecie go w maślance!

Nadciągający skwar jest jednym z dwóch motywów, dla których dzisiaj postanowiliśmy napisać o maślance. Mamy bowiem przyjemność poinformować, że poza miłą lekturą o produkcie, możecie go również zamówić na naszej platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl, gdyż do grona wytwórców dołączyła firma Tornado II – producent fantastycznego masła, twarogów, śmietany oraz pysznej orzeźwiającej maślanki.

Tornado II to niewielka firma rodzinna, która działa od 1995 roku. Jak sami o sobie piszą, specjalizują się w przetwarzaniu mleka wyłącznie w produkty świeże, krótkoterminowe i przeznaczone do codziennego spożycia. Do wyrobu swoich produktów Tornado II wykorzystuje własny surowiec zakontraktowany od rolników zamieszkujących głównie okolice 30 kilometrowego pasa pradoliny rzeki Wkry. Pewnie będziemy mieli jeszcze okazję wrócić do historii działalności firmy w innym wpisie, dlatego też skoncentrujmy się na tym, co maślanka ma do zaoferowania poza atrybutem orzeźwiania.

Właściwości odżywcze i prozdrowotne maślanki

Maślanka, jak sama nazwa wskazuje, to napój mleczny otrzymywany w trakcie produkcji masła. Może pochwalić się bogatą zawartością lecytyny, białka i soli mineralnych. Wyposażona w kwas mlekowy korzystnie wpływa na wydzielanie soków żołądkowych, co wzmaga i reguluje procesy trawienne. Maślanka jest również źródłem witaminy B12, która pomaga w syntezie kwasów tłuszczowych oraz aminowych. W ten sposób wpisuje się w profilaktykę anemii, pomaga zwalczać stres oraz wpływa na wzrost komórek nerwowych. Ponadto odgrywa istotną rolę dla układu kostnego, co jest szalenie ważne w kontekście rozwoju dzieci, a także wydaje się być kluczowe dla kobiet przechodzących menopauzę, gdyż w tym okresie są szczególnie zagrożone osteoporozą objawiającą się utratą masy kostnej.

Chcę zamówić kefiry i maślanki z mleczarni

Maślanka rozpatrywana jest również w kategoriach naturalnego probiotyku, zawiera bowiem bakterie, które przebywając w jelitach, pozwalają zachować równowagę układowi trawiennemu, a dalej również odpornościowemu. Stanowi znakomity środek na łagodzenie zgagi, odkwasza organizm i wspomaga go przy dolegliwościach gastrycznych.

Maślanka w ciąży

Portal Polki.pl uznał mleko i napoje fermentowane, w tym maślankę, za jeden z 10 produktów zalecanych w ciąży. Przeczytajcie, jakie profity dla organizmu oferują tego typu produkty:

Dostarczają dużo wapnia, który jest głównym składnikiem kości – twoich i dziecka. Odpowiada też w dużej mierze za twoje samopoczucie. Niedobory wapnia mogą wywoływać bóle głowy i ciągłe uczucie zmęczenia. Jeśli lubisz mleko możesz wypijać jedną, dwie szklanki dziennie. Ze względu na szybki przyrost wagi lepiej wybieraj to o mniejszej zawartości tłuszczu, np. 2%, ale nie „zerówkę”, bo odrobina tłuszczu jest konieczna do lepszego wchłaniania witamin. Sięgaj też po maślanki, kefiry, jogurty naturalne (te owocowe często są dosładzane) oraz od czasu do czasu po żółty ser.

Kup maślankę u lokalnego wytwórcy

Stąd też polecamy maślankę naturalną bez dodatku cukru czy substancji słodzących, którą znajdziecie w ofercie Tornado II w dwóch wariantach: 1000 ml lub 400 ml. Teraz, gdy upały zaczynają dawać się we znaki, możecie porzucić obawy, że im nie podołacie. W przypadku, gdy najdzie Was ochota na smakową wersję maślanki, nie kupujcie jej w sklepie. Podarujcie sobie odrobinę luksusu i zdrowia, zblendujcie wybrane przez siebie owoce i wymieszajcie ze schłodzoną maślanką, otrzymując w ten sposób wspaniały napój, który postawi Was na nogi nawet w najgorszy ukrop.

Zamawiam kefiry i maślanki z mleczarni

Maślanka w kuchni

Okazuje się, że maślanka ma dużo szersze zastosowanie kulinarne, aniżeli można byłoby się tego spodziewać. Ten niskotłuszczowy, niskokaloryczny i orzeźwiający napój mleczny może być wykorzystywany jako składnik do tradycyjnych racuchów czy naleśników typu pancakes, a także w postaci niezastąpionego dodatku do odsmażanych ziemniaków i sadzonego jajka w porze obiadowej. Można też pokusić się o egzotyczną kombinację w postaci Chłodnika z awokado sporządzonego na bazie maślanki naturalnej (przepis znajdziecie tutaj).

Jesteśmy przekonani, że dzięki Tornado II i platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl odkryjecie nowe oblicze maślanki. Życzymy Wam smacznego orzeźwienia i tym samym lekkich upałów!

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *