!-->

Kukurydza – złote ziarno – wartości odżywcze i ciekawostki

Produkty

Początki kukurydzy znane były już 10 tysięcy lat temu. Do Europy sprowadził ją Kolumb. Odmian jest kilka, jednak szczególnie popularna jest kukurydza zwyczajna.

Kukurydza – wartości odżywcze i kalorie

Jedna kolba kukurydzy to ponad 150 kcal. Teoretycznie niewiele, jednak ze względu na wysoki indeks glikemiczny (IG) powoduje szybkie uwalnianie energii po spożyciu, której niewykorzystany nadmiar łatwiej odłoży się w formie tkanki tłuszczowej, a równie szybko staniemy się ponownie głodni. Z tego względu w większych ilościach nie jest dobrym pożywieniem dla cukrzyków i osób, które chcą obniżyć swoją masę ciała i walczą z nadmiarem tłuszczu w organizmie.

Brak glutenu jest ogromnym atutem kukurydzy dla osób, które cierpią na celiakię. Jest ona dla nich bezpiecznym pokarmem i pomijając kwestię wysokiego IG, może być spożywana w sporych ilościach.

Błonnik wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Luteina jest naturalnym barwnikiem o żółtej barwie i wpływa korzystnie na działanie plamki żółtej w oku i na narząd wzroku. Jest silnym przeciwutleniaczem, czyli pozwoli na zachowanie prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W czasach, gdy coraz częściej jesteśmy narażeni na stresy, zanieczyszczone środowisko, a także gdy intensywnie uprawiamy sport, będzie to szczególnie istotne.

Chcę zamówić kukurydzę od Rolników

Kukurydza zawiera selen. Ma to szczególne znaczenie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Dodatkowo zawartość witaminy E, wpływającej korzystnie również na jędrność skóry powoduje, że kukurydza spożywana regularnie nawet w niewielkich ilościach stanowi ważny dodatek do całodziennego jadłospisu. Zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E i K oraz takie składniki mineralne, jak sód, wapń, potas, magnez i żelazo. Wpływają one na budowę kości, gospodarkę wodną organizmu, prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego oraz wiele innych.

Co ciekawe, nie tylko sama kukurydza niesie korzyści. Jej znamiona (tzw. „wąsy”) sprawdzają się w lecznictwie. Działają moczopędnie, wpływają na obniżenie masy ciała, zapalenia i inne nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu moczowego. Nie warto jednak na własną rękę intuicyjnie przygotowywać znamion – istnieje ryzyko, że zamiast działania moczopędnego będą spowodują przeczyszczenie.

Spożywanie kukurydzy

Najważniejsze jest, aby unikać kukurydzy w puszkach i sięgać po świeżą, najlepiej ekologiczną. Oprócz wysokiego IG nie ma przeciwwskazań do jej spożywania. Oczywiście warto znać umiar, jednak stanowi zdrowy dodatek, na przykład jako składnik sałatek.

Podczas karmienia piersią kukurydza należy do bezpiecznych i zalecanych. Należy jednak pamiętać, aby kolby dokładnie umyć. Nie warto sugerować się błyszczącą skórką.

W przypadku maluchów kukurydzę można wprowadzić do ich diety już od 6. miesiąca życia. Istotne jest, aby upewnić się, że dziecko otrzyma kukurydzę słodką, a nie pastewną.

Chcę zamówić ekologiczną kukurydzę

Kukurydza w diecie

Niezwykle wartym uwagi produktem kukurydzy jest olej kukurydziany. W ponad 80% składa się z kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych, które z punktu widzenia zdrowotnego należą do niedoborowych względem zapotrzebowania człowieka. Szczególnie w czasach, kiedy przeciętny człowiek rzadziej sięga po warzywa, a częściej tłuste mięso. To z kolei dostarcza nam niekorzystnych w nadmiarze kwasów tłuszczowych nasyconych.

Płatki kukurydziane z mlekiem szczególnie często spożywane są przez osoby młode. Wybór nie jest najlepszy, jednak niewątpliwie stanowią dobrą alternatywę dla wręcz mnożących się na rynku dostępnych płatków, prześcigających się nie tylko w smakach, ale i potencjalnie szkodliwych dodatkach. Zamiast decydować się na gotowe płatki kukurydziane z miodem lepiej dodać miód we własnym zakresie, gdy możemy zdecydować się na lepszą jakość kupując go ze sprawdzonego źródła.

Nie można zapomnieć o popcornie. W prostym przeliczeniu na 100 gramów produktu w porównaniu do kolby kukurydzy jednych składników będzie miał mniej, innych więcej, jednak na ogromne ilości soli, która jest podstawowym dodatkiem do kukurydzy, nie ma żadnego usprawiedliwienia.  Jeszcze gorzej, jeśli kupujemy ziarna kukurydzy do przygotowania popcornu z oznaczeniem, że można je przygotować w kuchence mikrofalowej. Często zawiera szkodliwy diacetyl. Zdecydowanie lepszą alternatywą będzie przygotowanie popcornu na własną rękę, jednak ze względu na wysoki IG nie warto sięgać po taką przekąskę zbyt często.

Należy uważać na syrop z kukurydzy, który jest coraz częściej stosowany. Szczególnie przy produkcji słodyczy, ale i innych, jak np. ketchup. Ma on szczególnie niekorzystne działanie i nie bez powodu jest składnikiem produktów potencjalnie uważanych za niezdrowe i niekorzystnie wpływające na otyłość.

Jak wybierać i spożywać kukurydzę

Kukurydza to jedna z roślin najczęściej modyfikowanych genetycznie. Dlatego zwłaszcza w przypadku tego właśnie warzywa, najbezpieczniej jest wybierać kukurydzę ekologiczną, najlepiej z polskich pól. Taką ekologiczną kukurydzę możemy bezpiecznie podać naszym dzieciom.

Najzdrowsza i najsmaczniejsza jest kukurydza świeża, w sezonie. Powinna być okryta okryta zielonymi liśćmi a jej „włosy” powinny sprawiać wrażenie wilgotnych. Pożółkłe liście z plamami  lub ciemnożółty kolor kolby oznaczają, że kukurydza jest stara.

>> IDEA BIO Dariusz Krężlewicz – idea żywności, która przynosi zdrowie <<

Kukurydza może być spożywana w formie kolb. Jej przygotowanie jest naprawdę proste.
Wystarczy obrać ją z liści i znamion, umyć, wlać tyle wody, aby wszystkie kolby były zanurzone i dodać odrobinę oleju. Następnie należy gotować około pół godziny pod przykryciem. Wrzucona do wrzącej wody już po 10-15 minutach może nadawać się do jedzenia, jednak warto upewnić się, czy jej twardość będzie dla nas odpowiednia. Dodatek łyżeczki cukru spowoduje, że kukurydza będzie bardziej chrupiąca.

Po ugotowaniu podajemy kolby kukurydzy z dodatkiem świeżego, prawdziwego masła i dodatkiem soli. Mniam!

A wiecie, że kukurydza ekologiczna od Pana Krężlewicza z gospodarstwa Idea Bio jest szczególnie słodka i podczas jej gotowania nie trzeba dosładzać wody?

Zamawiam kukurydzę od Pana Darka

kukurydza

Inne zastosowanie kukurydzy

Przemysł spożywczy to tylko jeden z licznych, w których kukurydza znajduje zastosowanie. Oprócz produkcji pokarmów, alkoholi i cukiernictwie, wykorzystywana jest także w przemyśle papierniczym, chemicznym oraz farmaceutycznym. Spożywana nie tylko przez ludzi, ale i zwierzęta stanowiąc ich paszę. W kosmetyce korzystnie wpływa na skórę, włosy i łagodzi podrażnienia.

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *