Który olej najzdrowszy? Podpowiadamy!
Oleje naturalne wykorzystywane są w pielęgnacji ciała, w kuchni i w celach leczniczych. Profilaktycznie wystarczy spożywać je w ilości dwóch łyżek dziennie – rano na czczo i przed spaniem. Zawierają NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe), które są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu.
Zastanawiasz się, który olej najzdrowszy? Tego dowiesz się z naszego wpisu, stworzonego razem z Paniami Dorotą Wcisło i Justyną Skulimowską – właścicielami marki Olej-Istny, której produkty możesz kupić na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia.
Olej lniany – charakterystyka
Olej lniany to rekordzista, jeśli chodzi o zawartość kwasów omega-3. Dlatego polecany jest szczególnie w dietach wegańskich i wegetariańskich, a także dla tych, którzy nie przepadają za rybą na talerzu.
Stosowany jest w diecie opracowanej przez niemiecką biochemik – dr Budwig – w profilaktyce i leczeniu nowotworów. Wzmacnia układ nerwowy, dzięki czemu jest pomocny w chorobach takich, jak: Alzheimera, stwardnienie rozsiane, depresje czy też uszkodzenie nerwów u chorych na cukrzycę. Przeciwdziała miażdżycy, zawałowi serca i nadciśnieniu. Usprawnia trawienie, działa, jak naturalny lek na zaparcia.
Olej lniany jest doskonałym środkiem do pielęgnacji zabliźnionych oparzeń czy blizn pourazowych – przyspiesza gojenie się ran. Jest cennym dodatkiem do mydeł domowej roboty, doskonałych do przesuszającej się skóry.
Olej kokosowy – charakterystyka
Olej kokosowy szybko przetwarza się w energię. Jest idealny dla sportowców i osób odchudzających się, ponieważ szybko i na długo pozostawia uczucie sytości.
Idealne zastosowanie znajduje też w kosmetyce np. jako balsam do ciała. Ponadto, przyspiesza przemianę materii i ogranicza poziom złego cholesterolu we krwi.
Olej konopny – charakterystyka
Olej konopny działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, łagodzi stany zapalne, poprawia pracę serca, wspiera układ krążeniowy i nerwowy, zmniejsza stężenie 'złego’ cholesterolu, podnosi odporność organizmu, łagodzi ból w chorobach reumatycznych oraz bóle głowy. Jest bogaty w przeciwutleniacze, które przeciwdziałają rozwojowi nowotworów.
Olej z konopi pozytywnie wpływa na kondycję skóry. Wykazuje skuteczność w usuwaniu niedoskonałości, takich, jak trądzik czy przebarwienia.
Olej rzepakowy – charakterystyka
Olej rzepakowy zawiera idealną proporcję kwasów omega 6 do omega 3, która wynosi 2:1, (dla przykładu, w przypadku oliwy jest to 9:1).
Usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego, reguluje poziom cholesterolu i cukru, wzmacnia układ odpornościowy, opóźnia procesy starzenia, poprawia pracę mózgu, wzmacnia układ odpornościowy.
Olej słonecznikowy – charakterystyka
Olej słonecznikowy zawiera lecytynę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz tryptofan, który podnosi wytwarzanie serotoniny.
Jest bogatym źródłem witamin A, E, niektórych witamin z grupy B, PP oraz minerałów: wapnia, magnezu, selenu, żelaza, potasu, cynku i miedzi.
Olej rydzowy – charakterystyka
Olej rydzowy jest olejem tłoczonym z nasion lnicznika siewnego (najstarszej rośliny oleistej, uprawianej w Polsce, będącej gatunkiem roślin z rodziny kapustowatych), zwanego inaczej lnianką czy rydzem (ze względu na brunatno-rdzawe zabarwienie nasion).
Niegdyś olej rydzowy cieszył się bardzo dużą popularnością – ze względu na swe walory smakowe, pielęgnacyjne i lecznicze. Na szczęście ponownie zaczyna wracać do naszych domów.
Ma specyficzny smak, który można opisać, jako korzenny z nutą goryczy. Zawiera aż 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), co oznacza, że składa się w jedynie 10% z kwasów nasyconych.
Znajduje się na drugim miejscu – zaraz po oleju lnianym – pod względem zawartości kwasu alfa-linolenowego (omega-3).W składzie oleju z lnianki znajdują się także witaminy A, E, z grupy B, lecytyna oraz liczne mikro- i makroelementy.
Posiada właściwości antyoksydacyjne, hamuje procesy starzenia dzięki zawartości witaminy E, obniża poziom cholesterolu, działa ochronnie na wątrobę, serce, naczynia krwionośne, trzustkę, jelita i nerki, normalizuje poziom cukru we krwi, łagodzi objawy artretyzmu i reumatyzmu.
Olej sezamowy – charakterystyka
Olej sezamowy bierze udział w wytwarzaniu serotoniny – hormonu szczęścia. Zawiera sezamol i sezamolinę – naturalne przeciwutleniacze pomagające osłabić działanie wolnych rodników.
Dzięki dużej zawartości cynku, spowalnia procesy starzenia się skóry. Idealnie sprawdza się do masaży.
Olej z czarnuszki – charakterystyka
Olej z czarnuszki, oprócz kwasów NNKT (nienasyconych kwasów tłuszczowych), zawiera tymochinon, który zwalcza stany zapalne, pomaga w walce z AZS i łuszczycą.
Wzmacnia układ immunologiczny, działa przeciwalergicznie, reguluje poziom cukru, pomaga w leczeniu astmy, zwiększa gęstość kości (chroni przed osteoporozą). Doskonale sprawdza się w kosmetyce – reguluje wydzielanie sebum, likwiduje niedoskonałości skóry.
Olej z ostropestu – charakterystyka
Olej z ostropestu, dzięki zawartości sylimaryny, jest przyjacielem wątroby – reguluje ją i przyspiesza usuwanie toksycznych substancji z organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, stabilizuje cholesterol, obniża poziom cukru we krwi.
Pomocny przy wzdęciach i zgadze. Stosowany powinien być również po antybiotykoterapii, zatruciu alkoholem, grzybami i po zapaleniu wątroby.
Olej z wiesiołka – charakterystyka
Olej z wiesiołka sprzyja zachowaniu równowagi hormonalnej – pozytywnie działa w okresie menopauzy łagodząc wahania nastroju i uderzenia gorąca, pozytywnie wpływa na płodność, łagodzi bóle menstruacyjne.
Poprawia pamięć, koncentrację, samopoczucie, redukuje napięcie i zmniejsza stres. Może być także stosowany wspomagająco w leczeniu nowotworów. Ma właściwości obniżające cholesterol, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału, udaru i choroby wieńcowej. Łagodzi stany zapalne, dzięki czemu pomocny jest w leczeniu chorób reumatycznych.
Olej z wiesiołka stosowany zewnętrznie zmniejsza ilość produkowanego sebum. Olej z wiesiołka jest polecany osobom z różnymi problemami skórnymi, takimi jak łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, egzema czy trądzik różowaty.
Olej z pestek dyni – charakterystyka
Olej z pestek dyni ma działanie przeciwpasożytnicze, dzięki związkom zwanymi kukurbitacynami, ma zastosowanie w leczeniu schorzeń prostaty i układu moczowego.
Można go stosować na zimno jako dodatek do surówek czy sałatek, ale także do deserów: do lodów waniliowych lub do sernika.
Jak widzisz, nie ma jednej dobrej odpowiedzi na pytanie o to, który olej najzdrowszy. Wybór odpowiedniego oleju powinien być podyktowany potrzebami Twojego organizmu i ewentualnymi problemami zdrowotnymi, z którymi się borykasz.
>> Dowiedz się więcej o olejach tłoczonych na zimno <<
Ja polecam zamiast oleju Lnianego olej konopny ponieważ Konopie to nasz polski super food ! jedz to co jeszcze człowiek nie popsuł przez GMO. czyli to roślina która zawsze będzie bio , to roślina która rośnie bez nawożenia herbicydów i pestycydów .
olej z nasion konopie według badań jest jednym z najcenniejszych olejów
roślinnych. Jest bogaty w ważne kwasy tłuszczowe, szczególnie w
alfa-linolenowy (Omega-3) oraz linolowy (Omega-6). Olej zapewnia
prawidłowy metabolizm (przetworzenie w energię) lipidów w ludzkim
organizmie i ma idealne proporcje najlepiej
przyswajanej przez człowieka proporcji (3:1), dzięki czemu ludzki
organizm wchłania je kilkakrotnie lepiej niż na przykład z oleju
lnianego !!!
Konopia jest jedyną z nielicznych roślin, której białko składa się z 20 aminokwasów, a przyswajalność białka jest kilkukrotnie lepsza niż sojowego, ponieważ konopie nie zawierają inhibitorów i oligosacharydów zaburzających pracę jelit.
polecam jak ktoś jest z Poznania zajść do Konopnej Farmacji w Poznaniu super jakości towar olej cbd poznań … świeży z małym manufaktur a jak ktoś ma daleko mają tez sklep online
konopiafarmacja pl