!-->

KawePale – kawa rzemieślnicza prosto z palarni

Rolnicy i Wytwórcy kawa rzemieślnicza

Kawa rzemieślnicza to prawdziwy rarytas wśród produkowanych masowo kaw. Przekonał się o tym każdy, kto choć raz jej spróbował i poczuł jej aromat. Dziś zapraszamy Cię w krótką podróż po warszawskiej palarni KawePale.

kawa rzemieślnicza

Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności

Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest  na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku palarni kawy KawePale, o którym w dalszej części opowiadają właściciele – Pan Piotr Wilczewski oraz Pan Piotr Mietelski.

Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika

kawa rzemieślnicza

Dobrał się Piotr z Piotrem – pasjonaci kawy

Marka KawePale powstała w 2014, założona przez Pana Piotra Wilczewskiego, który od 16 lat związany jest z rynkiem kawy. Początkowo, jako barista i menadżer jednej z popularnych warszawskich kawiarni, następnie jako roaster. Swojego fachu uczył się na szkoleniach i przede wszystkim poprzez praktykę. Początkowo na piecu do wypalania kawy Probat, by wreszcie zrealizować swoje marzenie o posiadaniu pieca marki Giesen – takiego samego, na którym odbywają się mistrzostwa świata w paleniu kawy. 

Pan Piotr uczestniczył w wielu szkoleniach dotyczących palenia kawy zarówno w Polsce, jak i za granicą. Ciągle poszerza swoją wiedzę poprzez szkolenia u ekspertów na kawowym rynku, a także biorąc udział w wielu wydarzeniach kawowych m.in w Irlandii czy Niemczech. W palarni jest odpowiedzialny za wybór zielonego ziarna, tworzenie autorskich profili palenia, jest w stałym kontakcie z plantatorami. Jest na bieżąco z obecnymi trendami kawowymi, wydarzeniami i nowościami. Nieustannie uaktualnia swoją wiedzę z zakresu obróbki ziarna, sytuacji na kawowym rynku na świecie i palenia kawy. Organizuje cuppingi i prowadzi szkolenia.

kawa rzemieślnicza

Z kolei Pan Piotr Mietelski to barista z zamiłowania – rozpoczął pracę w kawiarni na studiach i pozostał w temacie do dziś. Jako wspólnik w firmie zajmuje się bezpośrednio relacjami z klientami palarni, prowadzi sprzedaż, szkolenia oraz cuppingi. Czuwa nad funkcjonowaniem firmy, jest na bieżąco z obecnymi trendami kawowymi, wydarzeniami i nowościami.

Obaj od lat pracują razem przy projektach związanych z prowadzeniem kawiarni i palarni. Pomysł na stworzenie rzemieślniczej palarni KawePale narodził się naturalnie, jako wynik wspólnej pracy, zebranego doświadczenia oraz ze wspólnych zainteresowań i wiedzy na temat kawy. 

kawa rzemieślnicza

Intensywne życie w palarni kawy

“Musimy przyznać, że przykładowy dzień w KawePale nie istnieje. Jedno można stwierdzić na pewno – wstajemy wcześnie i kładziemy się spac późno ☺. Czasem spędzamy cały dzień odpisując na maile, czasami jeździmy z jednego spotkania na kolejne. Sporo czasu zajmuje oczywiście produkcja – palenie, pakowanie i wysyłka kawy. Spędzamy dużo czasu w naszej kawiarni w Piasecznie, organizujemy cuppingi, często odwiedzamy też inne kawiarnie i palarnie, by być na bieżąco. Jedno z większych wyzwań dla KawePale to edukować i szerzyć idee kawy specialty dla każdego. 

Trudności napotykamy każdego dnia, ale staramy się je pokonywać i zamieniać na sukcesy ☺. Jednym z sukcesów na przestrzeni ostatnich lat, było reprezentowanie Polskiej kawy specialty na międzynarodowych targach w Szanghaju, Abu Dhabi i Dubaju. 

kawa rzemieślnicza

Naszym głównym planem na przyszłość jest odczarowanie świata kawy specialty. Chcielibyśmy, żeby każdy miał możliwość poznania, czym jest kawa wysokiej jakości, tak by była ona dla wszystkich, a nie tylko dla wybranych. Chcemy łączyć różne koncepty i nie zamykać się na nowe doświadczenia.

Ponadto, na pewno w przyszłości wybierzemy się na plantację kawy, by na własne oczy przekonać się, jak wygląda stacja obróbki i praca na plantacji” – opowiadają właściciele KawePale.

kawa rzemieślnicza

Kawa rzemieślnicza świeżo wypalana

“Produkty KawePale to świeżo wypalone ziarna kawy. W naszym asortymencie można znaleźć najwyższej jakości kawy specialty – arabiki powyżej 80 punktów na 100 możliwych, według Specialty Coffee Associacion. Nasze ziarna sprowadzamy między innymi z Etiopii, Kostaryki, Kenii, Brazylii, Gwatemali, Kolumbii, Peru, Rwandy czy Indii. Mamy stałą ofertę ziaren, które są z nami niezmiennie od lat oraz >>limitowane edycje<<, czyli kawy, które nabyliśmy w ilości na przykład jednego worka. Są to mikroloty, ziarna zebrane z >>konkretnego krzaczka<<, które plantator obdarzył wyjątkową opieką, zauważając ich potencjał. Te wyjątkowe kawy, których została zebrana niewielka ilość, można kupić tylko w ograniczonych ilościach w na całym świecie.

kawa rzemieślnicza

kawa rzemieślnicza

Tworzymy też autorskie mieszanki kaw i kompozycje dopasowane do gustów naszych odbiorców.

Nasze ziarna wypalane są w tradycyjnym piecu bębnowym, a każdy profil jest autorskim profilem naszego roastera. Kawa wypalana jest ręcznie, rzemieślniczo, dlatego nie ma tu mowy o automatyzacji czy >>pracy na taśmie<<.

Poza piecem Giesen, korzystamy również z samplera marki ROEST. Jest to mały piec do wypalania niewielkiej ilości ziaren. Najpierw zamawiamy próbki referencyjne zielonego ziarna z plantacji, które wypalamy na samplerze według określonych profili, dzięki czemu jesteśmy w stanie określić, które ziarno nam odpowiada, zanim zdecydujemy się zamówić cały worek. Dzięki tej procedurze bardziej świadomie wybieramy produkt, który spełnia nasze wymagania, przez co jesteśmy pewni, że propozycja dla naszych klientów będzie odpowiednia.

kawa rzemieślnicza

kawa rzemieślnicza

Dzięki samplerowi mamy możliwość zaplanowania smaku i aromatu, który możemy dostarczyć naszym klientom.

By jak najdokładniej śledzić proces palenia kawy, korzystamy z oprogramowania CROPSTER, które w czasie rzeczywistym pozwala kontrolować cały proces palenia kawy.

Jesteśmy dumni z nieobniżania swojego poziomu, z dostarczania klientom takiego produktu, jaki sami chcielibyśmy kupić. Chcemy cały czas podwyższać jakość oferowanych usług, dokształcać się i przekazywać tę wiedzę innym, tak by każdy miał możliwość spróbowania kawy wysokiej jakości. Chcemy dzielić się zdobytym doświadczeniem, działać oryginalnie, dlatego szukamy nieoczywistych rozwiązań, wciąż eksperymentujemy i staramy się myśleć kreatywnie” – dodają właściciele KawePale.

kawa rzemieślnicza

Jaka kawa rzemieślnicza z KawePale czeka na Ciebie na LokalnyRolnik.pl?

Na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia kupisz m.in. poniższe produkty z KawePale:

kawa rzemieślnicza

Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl

“Lokalny Rolnik to według nas interesująca platforma, dzięki której klienci mogą mieć pewność, co do jakości nabywanych produktów. Wydaje nam się, że przyświeca nam podobna chęć dostarczania tylko tego, co dobre, zdrowe, lokalne i wysokiej jakości – bo życie jest za krótkie na słabe jedzenie i kiepską kawę ☺ ” – komentują właściciele firmy. Jeśli tak samo, jak KawePale, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!

Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “kawa rzemieślnicza”, czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia!
Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *