Jaki kolor cukinii wybrać?
Cukinia w okresie letnim gości niemal bez ustanku na naszych stołach: smażona z makaronami, grillowana z szaszłykiem, starta i upieczona jako placek – długo można by wymieniać, jednak pewne jest to, że cukinia to warzywo niebanalne, które świetnie sprawdzi się zarówno w kuchni wegetariańskiej, jak i w diecie zamiłowanego mięsożercy. Poza walorami smakowymi cukinia to skarbnica witamin i minerałów, a dzięki lekkostrawności jest polecana dla dzieci i osób starszych czy mających problemy z trawieniem.
Cukinia: właściwości zdrowotne
W cukinii znajdziemy całkiem pokaźną listę witamin:
– witamina C, dzięki której zwalczamy wolne rodniki, a która poza znanym działaniem odpornościowym ma również istotny wpływ na walkę organizmu z nowotworami oraz wzmacnia układ krwionośny;
– witamina B1, niezbędna dla dobrej pracy serca i układu nerwowego;
– witamina B2, dzięki której nasz organizm może rosnąć, a układ nerwowy i odpornościowy prawidłowo pracować;
– witamina B3, biorąca udział w syntezie hormonów (w tym słynnego kortyzolu), a której brak powoduje choroby układu nerwowego;
– witamina B6, podnosząca odporność, odpowiadająca za ciśnienie krwi i układ nerwowy;
– kwas foliowy, bez którego nasze DNA nie mogłoby powstawać
– witamina E, chroniąca skórę przed procesami starzenia oraz odpowiadająca za naszą płodność;
– witamina K, odpowiedzialna za krzepnięcie krwi oraz działająca przeciwbólowo i przeciwzapalnie;
– witamina A, która poza naszym wzrokiem odpowiada za ochronę przed nowotworami i wzmacnia układ odpornościowy;
Oraz minerałów:
– wapń, chroniący nasze zęby i kości;
– żelazo, od którego zależy nasza gospodarka hormonalna i praca serca;
– magnez, wspierający pracę serca i przemiany metaboliczne, jak również pracę układu nerwowego i samego mózgu;
– fosfor, odpowiedzialny za mocne kości i zęby;
– potas, wspomagający pracę nerek i ciśnienie krwi;
– sód, odpowiedzialny za ciśnienie krwi;
– cynk, bez którego nasz mózg i układ nerwowy nie pracują prawidłowo.
Cukinia posiada wiele składników niezbędnych dla zdrowia człowieka: okazuje się, że jest prawdziwą bombą witamin i mikroskładników, a przy tym kosztuje zwykle niewiele. Jej wpływ na nasze zdrowie zauważymy też dzięki temu, że ma działanie zasadotwórcze (a więc jest naturalnym lekiem, polecanym przy zakwaszeniu organizmu).
Chcę zamówić cukinię od Rolników
Cukinia: właściwości dla konkretnych zastosowań
Cukinia jest stosowana w wielu przypadkach schorzeń, m.in.:
- W przypadku chorób nerwów czy depresji;
- Jest polecana dla cukrzyków ze względu na niski indeks glikemiczny;
- Stanowi jeden z optymalnych składników w diecie osób otyłych, 100 g cukinii zawiera jedynie ok 12 kcal
- W przypadku dny moczanowej i chorób związanych z zakwaszeniem organizmu włącza się ją do posiłków zawierających nawet niewielką ilość mięsa;
- Jest polecana dla osób, które z różnych powodów (na przykład inne choroby) powinny przebywać na restrykcyjnej, lekkostrawnej diecie; dodatkowo lekarze polecają ją na problemy z biegunką i wzdęciami – jest stosowana w przypadku problemów z zespołem jelita wrażliwego;
- Ze względu na właściwości oczyszczania organizmu z toksyn dołącza się ją do wszelkiego rodzaju diet odchudzających (warto pamiętać, że odchudzając się zgodnie z zaleceniami nowoczesnych systemów, powinniśmy spalać tkankę tłuszczową za pomocą wysiłku fizycznego, a nie jedynie samej diety – spalając tłuszcz spalamy również nagromadzone w nim elementy ze śmieciowego jedzenia, warto więc zadbać o takie składniki w diecie, które pomogą je usunąć).
>> Cukinia – zdrowa i doskonała na odchudzanie! <<
Czy kolor cukinii ma znaczenie?
Na polskich straganach zwykle możemy spotkać zieloną cukinię, jednak warto pamiętać, że występuje ona również w kolorze żółtym i białym. Różnice w ich składzie są bardzo nieznaczne, jednak cukinie w różnych kolorach można wykorzystywać w celach dekoracyjnych (zresztą właśnie jako dekoracji używano jej po sprowadzeniu do Europy przez hiszpańskich konkwistadorów).
Zastosowanie cukinii w kuchni
Cukinia jest jednym z tych warzyw, które mają bardzo szerokie zastosowanie kulinarne:
- można je wykorzystywać jako elementy potraw z grilla i szaszłyków,
- jako składnik bigosów i leczo,
- starta będzie świetnym uzupełnieniem kotletów czy pulpetów z mięs mielonych,
- smażona sprawdzi się we wszelkiego rodzaju daniach z makaronu z kuchni śródziemnomorskiej,
- będzie również smaczną ozdobą różnego rodzaju zapiekanek.
- cukinia faszerowana soczewicą
- zupa krem z cukinii z czosnkowymi grzankami
Cukinia ze względu na swój delikatny smak może być również stosowana jako element dekoracyjny mięs i ryb w galarecie, dobrze komponuje się również w kanapkach i zupach. Osoby, które lubią spędzać więcej czasu w kuchni doceniają cukinię również ze względu na fakt, że jest warzywem które łatwo nadaje się do faszerowania i zapiekania. Dla smakoszy duże znaczenie mają również jej kwiaty: w kuchni francuskiej od dawna są używane nie tylko jako dekoracja, ale także jako jadalna część warzywa. Wbrew pozorom dania z cukinii są rozpowszechnione niemal na całym świecie: znajdziemy ją w kuchni włoskiej, tajlandzkiej, wietnamskiej, francuskiej czy bułgarskiej.
Jak dla mnie, żółta cukinia jest smaczniejsza. W szaszłykach jedzą ją nawet dzieci !