Jak wzmocnić odporność w czasie pandemii?
Pandemia zdarza się raz na 100 lat. Teraz tej globalnej pandemii doświadczamy. To trudny czas dla nas wszystkich, w którym staramy się zadbać jak najlepiej o siebie i swoich bliskich. Pojawia się wiele pytań, na które często nie znamy jeszcze odpowiedzi. Jak zadbać o swoje zdrowie? Jak się zabezpieczyć? Jak wzmocnić swój organizm? Jak wzmocnić odporność w czasie pandemii?
Na pewno na ten moment warto nie wychodzić z domu, jeśli nie musimy i być społecznie odpowiedzialnym, bo to od decyzji każdego z nas zależy, jak sytuacja się rozwinie. Szczepionki nie ma. Być może w ciągu 12-18 miesięcy już będzie, ale to wymaga czasu. Tak samo nie da się z dnia na dzień wzmocnić swojej odporności. Ale warto o nią zadbać. Właśnie teraz. Co możemy zrobić, aby ułatwić naszemu organizmowi radzenie sobie z infekcjami i wirusami?
Produkty gęste odżywczo
Nie zaskoczę Was pewnie stwierdzeniem, że działanie naszego układu immunologicznego (odpornościowego) zależy w dużym stopniu od tego, co na co dzień ląduje na naszym talerzu. Dobre odżywienie = dobra odporność. Przede wszystkim powinniśmy sięgać po produkty gęste odżywczo, pełne witamin i minerałów. W dzisiejszych czasach zgony są często nie bezpośrednio spowodowane infekcją, a niedoborami pokarmowymi, które sprawiają, że organizm nie jest w stanie efektywnie poradzić sobie z tą infekcją. Żywność jest coraz bardziej przetworzona i „pusta” – zawiera kalorie, ale nie składniki odżywcze. Gdzie jest najwięcej „jedzenia w jedzeniu”, czyli jakie produkty są gęste odżywczo? Naukowcy to zbadali:
Im wyżej na skali, tym lepiej. Najbardziej gęste odżywczo są produkty pochodzenia zwierzęcego, a także warzywa. Warto, aby na naszym stole codziennie znalazło się dobrej jakości pełnowartościowe białko (mięso, ryba, jaja) oraz oczywiście warzywa. Pamiętajmy, że w dzisiejszych czasach bardzo ważna jest również jakość żywności. Jaja od rolnika, który pozwala swoim kurom biegać po podwórku i poszukiwać cennych składników mineralnych, grzebiąc w ziemi, mają więcej niezbędnych aminokwasów, witaminy A, D oraz z grupy B. Z kolei w sklepowych jajach „trójkach” znajdują się niepożądane hormony i większa ilość wody. Podobnie wartości odżywcze mięsa są różne. Chyba każdy już po zapachu potrafi odróżnić rosół na wiejskiej kurze od brojlera. Wybierając produkty ekologiczne z lokalnej produkcji oraz skracając łańcuch dostaw, mamy realny wpływ na zdrowie naszej rodziny.
Produkty, które poprawiają odporność
Mówiąc o odporności, nie można zapomnieć o produktach, które w naturalny sposób nam ją dodatkowo podnoszą:
- Wspomniane wcześniej pełnowartościowe białko – najlepiej pozyskiwać je z jaj, ryb, mięsa, nabiału. Białko pochodzenia roślinnego jest mniej biodostępne, czyli nasz organizm gorzej je przyswaja, dlatego warto np. moczyć strączki czy kasze przed obróbką termiczną (najlepiej z dodatkiem soku z cytryny).
Kup produkty bogate w wartościowe białko
- Przeciwzapalne i przeciwwirusowe warzywa, zioła i przyprawy – udowodnione działanie przeciwwirusowe ma czosnek (najlepszy dla nasz jest oczywiście polski), poza tym warto sięgnąć również po cebulę, kurkumę, cynamon, imbir, oregano, rozmaryn.
Kup warzywa, zioła i przyprawy najlepszej jakości
- Warzywa i owoce bogate w witaminy – zielone warzywa liściaste, które są świetnym źródłem polifenoli (polifenole walczą z wolnymi rodnikami i podnoszą tym samym naszą odporność), naturalne źródła witaminy C, m.in. porzeczki, papryka, truskawki, brokuły, szpinak, pietruszka, kalafior. Najlepiej dziennie spożywać przynajmniej 4 porcje warzyw (1 porcja to miseczka) oraz 1 porcję owoców. Jeśli mamy w rodzinie warzywne niejadki, warto dodawać warzywa do koktajli (szpinak w połączeniu z bananem i jogurtem zazwyczaj nie jest już taki straszny dla dzieci, szczególnie, jeśli nazwiemy go koktajlem Shreka) lub kupować ekologiczne soki, w których wartości odżywcze są skondensowane i czasem wystarczy łyk takiego soku, aby ładnie uzupełnić ewentualne niedobory np. witaminy C.
Kup warzywa i owoce ze sprawdzonych źródeł
- Często słyszymy, że odporność zaczyna się w jelitach i to prawda. Aby wspierać pracę naszych jelit powinniśmy sięgać po produkty fermentowane takie jak kiszonki (również soki z kiszonek). Warto spróbować nie tylko naszych klasyków, takich, jak kapusta, ogórki czy buraczki kiszone, ale również marchewki, rzodkwi czy kimchi. Dodatkowo, warto zrezygnować z produktów mocno przetworzonych oraz tych z dużą ilością cukru i chemii.
Regeneracja organizmu
Jeśli już zadbamy o nasze talerze, pamiętajmy też o tym, że do prawidłowego działania układu immunologicznego potrzebny jest sen i odpoczynek. Przemęczony organizm nie będzie efektywnie radził sobie z infekcjami. Podobnie jest ze stresem, który obniża naszą odporność. Warto każdego dnia znaleźć czas na coś, co nas odpręża i uspokaja – może to być dobra książka, taniec do muzyki z dziećmi, aktywność fizyczna, spacer (na razie najlepiej w miejsce, gdzie nie spotkamy zbyt wielu osób), chwila wdzięczności za to co mamy, kilka głębokich wdechów, medytacja, a może wspólne przygotowanie pysznego obiadu z produktów od Lokalnego Rolnika 🙂 A żeby ograniczyć wychodzenie w związku z akcją #ZostańWDomu, możemy zrobić zakupy przez internet z dowozem do domu lub miejsca w bliskim sąsiedztwie.
Zrób zakupy na LokalnyRolnik.pl
Autorka tekstu: Joanna Salwa
Trenerka zdrowia, dietetyk, szkoleniowiec. Autorka bloga joannasalwa.pl oraz kanału edukacyjnego na YouTube