Gruszki – jesienne owoce nie tylko na deser
Gruszka jest owocem, który przepełnia polskie sady. Bez trudu odnajdziemy ją w sklepie prawie przez cały rok. Jest ona wygodna i stosunkowo trwała podczas przechowywania, dzięki czemu często sięgamy po nią gdy zabraknie jabłka. Pełni wiele funkcji jako dodatek kulinarny podkreślając smak potraw na słodko, ale również świetnie komponuje się wśród mięs.
Gruszka należy do grupy owoców lubianych przez większość dzieci oraz dorosłych ze względu na swój słodki smak. Najczęściej spożywamy ją w postaci surowej przekąski, ale sprawdza się ona również jako dodatek do placków z jabłek lub do ciastek owsianych jako zamiennik mąki.
Gruszki – jesienne owoce. Kiedy sezon na gruszki
Jesień to czas jabłek i gruszek. Sezon na gruszki trwa od końca lipca do końca września, ale gruszkami możemy cieszyć się zdecydowanie dłużej, gdyż dość łatwo je przechowywać.
Przeczytaj: Jabłka – źródło zdrowia i witamin. Właściwości odżywcze i zdrowotne
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszka słynie z wielu korzystnych właściwości na nasz organizm. Przede wszystkim jest łatwo strawna, co ma swoje zastosowanie w licznych dietach leczniczych. Szczególną uwagę warto zwrócić na to, że miąższ gruszki jest dość miękki, co pozwala na spożywanie ich bez skórki przez osoby z ubytkami w jamie ustnej.
Dzięki obecności rozpuszczalnego błonnika pokarmowego w skórce gruszki pomaga w leczeniu zaparć. Włókna pokarmowe przyczyniają się także do poprawy funkcji jelit i rozbudowy korzystnej mikroflory bakteryjnej.
Bogactwo składników mineralnych wzmacnia ich działanie zdrowotne. Istotnym składnikiem jest potas, który pełni ważną rolę w regulacji gospodarki mineralnej. Ma on działanie hipotensyjne, czyli obniża ciśnienie krwi. Potas pełni także rolę w regulacji gospodarki wodnej, zapobiegając chorobom takim jak zapalenie dróg moczowych, czy obrzęki. Warto wspomnieć o zawartości miedzi, która pełni istotną rolę w zakresie chorób mózgu.
Ponadto gruszki obfitują w witaminy A, C, K z grupy B. Taka kompozycja wartości odżywczych sprawia, że owoce te korzystnie wpływają na kondycję naszego organizmu zaczynając od skóry, kończąc na naszym sercu.
Kompot z suszu ma właściwości przeciwgorączkowe i jest doskonałym napojem dla osób zmagających się ze stanami zapalnymi układu pokarmowego.
Czy gruszki są kaloryczne
Gruszki są świetną przekąską dla osób mających zachcianki na słodycze. Owoce są zdecydowanie lepszym produktem od słodkości bez wartości. Jednak wszystko należy przyjmować z umiarem. Gruszki są dość kaloryczne i zawierają dużo cukru prostego. W 100 gramach gruszek znajduje się 57 kcal. Składają się głównie z wody i rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Bez obawy mogą sięgać po nie diabetycy, ze względu na optymalny indeks glikemiczny (30).
Czy gruszki są ciężkostrawne i czy powodują wzdęcia
Aby ułatwić trawienie gruszek, wystarczy je dobrze pogryźć. Jeżeli chcemy pobudzić trawienie i zapobiec zaparciom, wybierzmy miękkie i dojrzałe owoce. Warto jednak spożywać je z umiarem, gdyż w nadmiarze mogą spowodować biegunkę. Owoce takie jak jabłka, brzoskwinie czy gruszki zawierają sorbitol – naturalnie występujący cukier, który poprzez swoje właściwości może być przyczyną wzdęć.
Kiedy gruszka dla niemowlaka
Gruszki są produktem, który jako pierwszy wprowadza się do jadłospisu, zaraz obok jabłka. Odpowiednia konsystencja i słodki smak często spotyka się z akceptacją malca. Gruszka jest raczej nieszkodliwa ani dla mamy ani dla dziecka, jeśli żadne z nich nie cierpi na alergię pokarmową.
Zamów pyszne gruszki od Rolników
Gruszki – co z nich zrobić
Gruszki ze względu na swój słodki smak są idealne do deserów: dżemów i konfitur, musów, ciast i placków, kompotów. Łatwo przygotować jesienny kompot z gruszek z dodatkiem goździków, miodu i imbiru, który nie dość, że wspaniale smakuje, to według medycyny ludowej ma właściwości lecznicze.
Spróbuj: Krem z gruszki i pietruszki
Ale gruszki to nie tylko przetwory i desery. To idealny dodatek do mięs np. do pieczonej kaczki lub sałatek, niekoniecznie owocowych. Gruszki znakomicie komponują się z serami pleśniowymi, orzechami, z cynamonem, kardamonem, imbirem oraz do suszenia.
Gruszki – przeciwwskazania
Gruszki nie polecane są dla osób chorujących na refluks żołądkowo-przełykowy ze względu na wysoką zawartość sorbitolu. Składnik ten może przyczyniać do powstawania biegunek jeśli będziemy spożywać te owoce w nadmiarze.
Gruszki mogą również uczulać w wyniku alergii krzyżowej między pyłkami drzew a białkami pokarmowymi.
Jak i gdzie przechowywać gruszki
Warto codziennie przeglądać i separować uszkodzone lub zepsute gruszki. Prawidłowym sposobem przechowywania jest trzymanie ich w miejscu chłodnym i suchym. Wraz z upływem czasu rośnie zawartość cukru i maleje błonnika.
*O właściwościach odżywczych i zdrowotnych gruszek opowiadała Karolina Kucharczyk – ekspert platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl.