Gdy na niebie pierwsza gwiazdka, zasiadamy do wspólnego stołu
Święta to rodzinny, magiczny czas, w którym ważne jest celebrowanie bycia razem. A razem najlepiej świętuje się przy wspólnym stole, na którym nie brakuje rarytasów dla nikogo i na którym każdy może odnaleźć smaki dzieciństwa.
Cieszymy się z bycia razem
By wigilijny stół łączył, a nie dzielił, powinno znaleźć się przy nim miejsce dla każdego. Dla tych, którzy są na co dzień, dla tych, którzy zwykle są daleko, a nawet dla tych, których zupełnie się nie spodziewamy. Święta to czas pojednania – z sobą, z innymi i z całym światem. Magicznej atmosferze sprzyja zapach unoszący się nad wigilijnym stołem, na którym znalazło się miejsce na specjały dla tradycjonalistów, wegetarian i alergików.
Wigilia dla tradycyjnych smakoszy
Pasjonata tradycyjnych smaków na wigilijnym stole zachwycą znane, aromatyczne potrawy, a wśród nich:
- barszcz z uszkami na zakwasie z polskich buraków,
- bigos z kiszonej kapusty, na mięsie, suszonych grzybach, śliwkach,
- pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami oraz pierogi ruskie,
- śledzie z cebulą, śledzie z żurawiną, śledzie po katalońsku, śledzie z suszonymi pomidorami,
- karp,
- sernik z wiejskiego twarogu ze słodkimi rodzynkami,
- makowiec,
- zupa rybna z makaronem,
- kompot z suszu,
- kapusta z grochem,
- pieczone mięso wieprzowe lub gęsina,
- pasztet,
- sałatka jarzynowa z majonezem.
>> Wigilia 2018 | Lokalne tradycje. Lokalne jedzenie. <<
Wigilia dla wegetarian
W wielu polskich domach kolacja wigilijna jest jarska, ale rybna. Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia jakiegokolwiek mięsa, dlatego warto być przygotowanym również na to, że przy stole zasiądą wegetarianie. Wśród potraw, które z pewnością zaspokoją ich kubki smakowe, znajdą się:
- wegański bigos,
- roślinny pasztet, np. z fasoli, marchewki, pestek dyni, grzybów czy słonecznika,
- pierogi z soczewicą, pierogi z warzywami, czy tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami,
- barszcz wigilijny na zakwasie lub burakach,
- kompot z suszonych owoców,
- kapusta z grochem,
- krokiety z kapustą i pieczarkami,
- sałatka jarzynowa na wegańskim majonezie,
- klementynki, pomarańcze, banany,
- bakalie, np. suszone morele, śliwki, żurawina, orzechy.
Wigilia dla alergików
Przy wigilijnym stole mogą również znaleźć się alergicy. Wśród najczęściej uczulających pokarmów znajdują się: jaja, mleko, orzechy, ryby, zboża, cytrusy, dlatego warto przygotować również potrawy niezawierające alergenów, takie, jak chociażby:
- pierogi i uszka np. z mąki kukurydzianej, z mąki ryżowej, z mąki jaglanej, z mąki gryczanej, z mąki z ciecierzycy,
- sałatkę jarzynową z wegańskim majonezem,
- kompot z suszu,
- barszcz na polskich burakach lub zakwasie,
- bigos z ciecierzycą,
- bezglutenowe słodkości, np. krówki o smaku piernikowym czy kulki mocy,
- banany.
Bez względu na to, co znajdzie się na wigilijnym stole, w Święta powinniśmy cieszyć się z bycia razem i celebrować każdą chwilę. Każdym ciepłym gestem pokazywać bliskim, że jesteśmy tu dla siebie nawzajem.
Wybierz naturalne i zdrowe produkty do dań wigilijnych