Dlaczego warto pić sok z buraka?
Od kilkunastu lat można mówić o swoistym boomie na wszelkiego rodzaju soki, zwłaszcza na te, które możemy uzyskać samodzielnie w domowym zaciszu, korzystając z tradycyjnej sokowirówki lub specjalnie opracowanej sokowirówki niskoobrotowej. Wiele mówi się o różnego rodzaju sokowych detoksach i bombach witaminowych, które mają rzekomo zbawienny wpływ na ludzki organizm. Sprawdźmy więc, na ile prawdziwe są mity narosłe wokół warzyw, takich jak buraki, z których sok polecany jest nie tylko ze względów profilaktycznych, ale również jako panaceum na zakwaszenie organizmu czy na .. raka.
Burak: witaminy i minerały
Aby dowiedzieć się, jak nasz buraczany bohater może nam pomóc w różnych dolegliwościach, należy sprawdzić jego skład. Okazuje się, że burak zawiera następujące witaminy i minerały:
- Witaminę C, która wspomaga odporność organizmu (choć obalono mit, że pomaga szybciej wyleczyć przeziębienie – jest raczej środkiem prewencyjnym) i jest silnym przeciwutleniaczem;
- Tiaminę, która wspomaga pracę układu nerwowego, mięśniowego i serca; posiada również właściwości antyoksydacyjne i stymuluje układ odpornościowy;
- Ryboflawinę, która jest niezbędna do funkcjonowania układu nerwowego i zwalcza procesy zapalne;
- Niacynę, odpowiadającą za procesy metaboliczne i rozrost całego organizmu;
- Witaminę B6, wspierającą prawidłową pracę serca, mięśni i odpowiednie ciśnienie krwi; w sportach siłowych jest suplementowana ze względu na udział w przemianach glikogenu;
- Kwas foliowy, który reguluje wzrost wszystkich naszych komórek, chroni przed anemią czy niektórymi rodzajami raka;
- Witaminę A, odpowiedzialną za nasz wzrok, układ nerwowy i immunologiczny;
- Witaminę E, określaną popularnie mianem „witaminy młodości” (dzięki jej ochronnemu wpływowi na skórę); jest silnym przeciwutleniaczem, odpowiada również za pracę mięśni i chroni przed zakrzepami;
- Witaminę K, odpowiadającą przede wszystkim za krzepnięcie krwi;
- Wapń, dzięki któremu możemy cieszyć się mocnymi kośćmi, sprawnym układem nerwowym i dobrym snem;
- Żelazo, bez którego nasza krew nie miałaby zdolności transportowania tlenu;
- Magnez, wbrew pozorom poza pracą naszych mięśni i komórek mózgowych, mający ogromny wpływ na wszystkie procesy metaboliczne w organizmie;
- Fosfor, jeden z budulców kości i zębów;
- Potas, o ogromnym znaczeniu dla pracy serca, ale też dla procesów metabolicznych, związanych ze spalaniem białek i węglowodanów;
- Sód, odpowiadający za ciśnienie krwi;
- Cynk, który wpływa na przemiany białek i wchłanianie innych witamin i mikroelementów.
>> Buraki – właściwości odżywcze i zdrowotne <<
Jak widzimy, w buraku znajdziemy bogate spektrum elementów niezbędnych do prawidłowego działania naszego organizmu. Jednak występowanie tych witamin i minerałów nie jest jednoznaczne z tym, że będą one łatwo przyswajalne przez nasz organizm.
Chcę zamówić ekologiczne buraki
Burak: jak przyswajamy witaminy i minerały
Buraki od dziesięcioleci polecane są m.in. w przypadku niedoborów żelaza: okazuje się jednak, że 100 gram buraka zawiera zaledwie 0,4 mg żelaza, co jest mało znaczącą dawką dla człowieka. O wiele cenniejszym warzywem, jeśli chodzi o zawartość żelaza, jest natka pietruszki, która w 100 g zawiera aż 6 mg tego pierwiastka. Za burakami przemawia znakomita przyswajalność minerałów, prawdopodobnie najwyższa ze wszystkich warzyw (naukowcy sugerują, że tak dobrze przyswajalne cenne związki to zasługa obecności metali z grup kobaltu, manganu i miedzi). Jednym słowem: burak to cenne źródło zdrowych pierwiastków. Ilość warzywa, jaką musielibyśmy codziennie pochłaniać, by zaspokoić dzienne normy zapotrzebowania jest jednak absurdalnie wysoka i niemożliwa do zrealizowania. Można powiedzieć, że burak będzie świetnym uzupełnieniem potrzebnych nam pierwiastków, jednak nie zastąpi ich na tyle, by w przypadku stwierdzonych niedoborów kurować się jedynie dietą warzywną.
Zastosowania buraka w medycynie alternatywnej
- Warzywo niezbędne w kuracji odkwaszającej: bezsprzecznie burak jest silnie zasadotwórczy i stanowi podstawę naturalnego odkwaszania;
- Element kuracji antynowotworowej: dzięki zawartości betaniny buraki są jednymi z warzyw z udokumentowanym medycznie wpływem na raka – oczywiście nie zwalczą same choroby, jednak stanowią świetne wsparcie tradycyjnego leczenia;
- Wzmacniają odporność na wirusy;
- Dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego pomagają utrzymać prawidłową pracę serca.
Chcę zamówić buraki od Rolników
Buraki: jak jeść, by wyszły nam na zdrowie?
Sok z buraka w umiarkowanej ilości, zwłaszcza zestawiony z innymi rodzajami warzyw, może być świetnym sposobem na szybki witaminowy shot. Jednak najlepszym sposobem na wydobycie całego ich bogactwa będzie poddanie ich procesowi fermentacji.
>> 13 powodów, dla których kiszonki są zdrowe <<
Nie wymaga to od nas dużego zachodu: wystarczy spore naczynie, do którego pokroimy buraki i zalejemy je przegotowaną wodą. Do tego zestawu wrzucimy kromkę chleba, pokrojony czosnek, odrobinę soli i cukru – składniki te w zupełności wystarczą, byśmy cieszyli się kwaśnym, ale niezwykle odżywczym napojem. Dobrym sposobem na przygotowywanie buraka jest również jego pieczenie: trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ najzdrowsze są buraki pieczone nie w kawałkach, lecz w całości.
Chcę zamówić naturalne soki z buraków