!-->

Wigilia 2018 | Lokalne tradycje. Lokalne jedzenie.

Produkty

Wigilia po łacinie oznacza czuwanie. W przeddzień Bożego Narodzenia, zanim na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka, stoimy zatem na straży, pilnując, by nic nie wykipiało, wszystkie potrawy były gotowe na czas, pod choinką znalazł się podarek dla każdego domownika, na twarzach gościły uśmiechy, a w sercach radość, że możemy wspólnie szykować się do stołu i świętować. Bycie razem tego dnia jest najważniejsze, ale ważne jest również dbanie o to, by kultywować lokalne tradycje.

>> To będą smaczne Święta! <<

Warszawa – tradycyjne potrawy wigilijne

Mieszkańcy Mazowsza znani są z pracowitości. W Wigilię wstają skoro świt, by zdążyć wykonać wszystkie przedświąteczne obowiązki, w tym, ubrać świeżo ścięte drzewko. Dzięki temu na świątecznych stołach niczego nie brakuje, a domy są pięknie przystrojone. Podczas tradycyjnej Wigilii w Warszawie i w całym regionie mazowieckim, ze świątecznego stołu, na którym – pod obrusem – obowiązkowo znaleźć musi się sianko, skosztować można takich potraw, jak:

Wybierz naturalne produkty na Wigilię po warszawsku

Wrocław – tradycyjne potrawy wigilijne

Dolny Śląsk znany jest z zamiłowania do jarmarków bożonarodzeniowych, gdzie nabyć można przeróżnej maści bibeloty. Łączy się tu wiele kultur i zwyczajów zaczerpniętych między innymi z Wielkopolski, Mazowsza, Kresów i Niemiec. W całym regionie, podczas wigilijnej kolacji, dobrze wspomina się zmarłych, a opłatkiem dzieli się również ze zwierzętami. We Wrocławiu i innych, dolnośląskich miejscowościach, ze świątecznego, tradycyjnego stołu można spróbować takich potraw, jak chociażby:

Wybierz naturalne produkty na Wigilię po wrocławsku

Kraków  – tradycyjne potrawy wigilijne

W Małopolsce, mocniej niż gdziekolwiek, kultywowana jest tradycja pustego nakrycia na wigilijnym stole, które symbolizuje tych, których już z nami nie ma, a którzy pozostali na zawsze w naszych sercach. Krakowianie – i mieszkańcy całego regionu – pięknie zdobią domy i spotykają się na bożonarodzeniowych jarmarkach, gdzie podziwiają żywe szopki. Na ziemi małopolskiej, aż do dziś, prezenty świąteczne roznosi Aniołek. Świąteczny, tradycyjny stół obfituje w takie potrawy, jak chociażby:

Wybierz naturalne produkty na Wigilię po krakowsku

Katowice – tradycyjne potrawy wigilijne

Na śląskiej Wigilii wszystko musi być punktualnie. Dlatego mieszkańcy tego regionu, w przeddzień Bożego Narodzenia, wstają bardzo wcześnie i w pocie czoła przygotowują się do świętowania. W końcu przez najbliższe dni, zgodnie ze zwyczajem, nie będzie można już niczego gotować, a jedynie odgrzewać. Radość ze wspólnego biesiadowania wzmaga fakt, że od rana, w Wigilię, się pości. Prezenty tutaj roznosi Dzieciątko. Odświętnie ubrani mieszkańcy Katowic i okolic, dzielą się opłatkiem i zasiadają do wspólnego stołu, na którym – w tradycyjnym wydaniu – znajdziemy między innymi:

Wybierz naturalne produkty na Wigilię po katowicku

Poznań – tradycyjne potrawy wigilijne

O Poznaniu zwykło się mówić, że jest miastem doznań, również smakowych. Tu Wigilia nazywa się Gwiazdką, a prezenty przynosi nikt inny, jak Gwiazdor. Przez herodów – kolędników w dalszym ciągu kultywowana jest tradycja składania życzeń mieszkańcom, wspólnego śpiewania, a nawet odgrywania scenek tematycznych. W stolicy Wielkopolski, jak i w całym regionie, na tradycyjny, wigilijny stół przygotowuje się przede wszystkim:

Wybierz naturalne produkty na Wigilię po poznańsku

Łódź – tradycyjne potrawy wigilijne

Województwo łódzkie znane jest z tradycji podawania opłatka krowom, uważanym za zwierzęta znajdujące się w betlejemskim żłóbku, jak również z pięknych, ręcznie robionych, świątecznych ozdób regionalnych oraz haftowanych serwet i obrusów. To w Łodzi i całym regionie od lat chętnie organizuje się jasełka, a magii wigilijnej wieczerzy dodaje fakt, że łodzianie wierzą, iż tego wieczoru są przy nich duchy zmarłych. Na świątecznym, tradycyjnym stole znajdują się takie potrawy, jak między innymi:

Wybierz naturalne produkty na Wigilię po łódzku

Każdy region Polski ma piękne, wigilijne tradycje lokalne oraz pyszne i często niepowtarzalne potrawy regionalne. By odtworzyć smak dzieciństwa i pozwolić go poczuć młodszym pokoleniom, warto wybierać najlepszej jakości produkty – nieprzetworzone i naturalne. Dajmy sobie i swoim bliskim jeszcze większą radość ze wspólnego świętowania, kultywując lokalne tradycje i przygotowując w tym roku choć jedną lokalną potrawę na wigilijny stół.

>> Gdy na niebie pierwsza gwiazdka, zasiadamy do wspólnego stołu <<

Sprawdź świąteczną ofertę

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *