Lokalny Rolnik i Szkoła na Widelcu – wspólnie na rzecz dobrego żywienia
„Dobrego jedzenia dziecko powinno się uczyć nie tylko w domu, ale też w szkole” – oto dewiza Szkoły na Widelcu, fundacji, która działa na rzecz edukacji kulinarnej dzieci i młodzieży. To ludzie, dla których ważne jest dobre jedzenie i którzy od kilku lat promują edukację kulinarną i zajęcia kulinarne wśród dzieci, rodziców, nauczycieli oraz personelu kuchennego w szkołach i przedszkolach. W tym roku wspólnie połączymy siły na rzecz dobrego żywienia!
Szkoła na Widelcu – co, kto i dlaczego
Fundacja Szkoła na Widelcu działa od ponad 5 lat na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach. Uczy, czym jest dobre jedzenie, skąd się bierze i dlaczego jest takie ważne. Jej założycielem i prezesem jest Grzegorz Łapanowski. Fundacja tworzy i realizuje innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne, łącząc zajęcia teoretyczne i praktyczne. Pokazuje, jak gotować zdrowo, smacznie i w przyjemnej atmosferze. Podczas warsztatów kulinarnych dzieci nie tylko gotują, ale poszerzają swoją wiedzę – uczą się skąd pochodzą produkty, jak się je uprawia lub wytwarza.
Celem Szkoły na Widelcu jest poprawa jakości odżywiania dzieci w szkołach i przedszkolach oraz budowanie świadomości w zakresie prawidłowego odżywiania wśród dzieci, rodziców, nauczycieli i personelu kuchennego, poprzez:
- programy edukacji kulinarnej
- prowadzenie warsztatów kulinarnych dla dzieci w szkołach i przedszkolach
- zachęcanie i inspirowanie placówek oświatowych do samodzielnego prowadzenia warsztatów dla dzieci
- zachęcanie szkół i przedszkoli do zakładania ogródków
- opracowanie publikacji i materiałów edukacyjnych dla szkół i przedszkoli
- edukację osób odpowiedzialnych za żywienie w placówkach oświatowych
- warsztaty szkoleniowe dla personelu stołówek szkolnych,
- wspieranie szkół w zdobywaniu budżetów na sprzęt do kuchni szkolnych
- udostępnianie prostych przepisów w oparciu o sezonowe i lokalne produkty
- zachęcanie rodziców do gotowania z dziećmi
- warsztaty kulinarne w plenerze
- projekty promujące dobre jedzenie w placówkach edukacyjnych
- upowszechnianie wiedzy dietetycznej
Ponadto Fundacja organizuje akcje społeczne Kucharze Dzieciom – charytatywne kolacje i pikniki, których celem jest zbieranie funduszy na sprzęt gastronomiczny do kuchni szkolnych. W programie telewizyjnym Misja Stołówka wspierała szkoły w poprawie jakości żywienia dzieci w placówkach. Od września 2017 roku uruchomiona zostanie przez Fundację platforma edukacyjna i program „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”, który ma na celu ułatwić szkołom prowadzenie samodzielnie zajęć z edukacji kulinarnej poprzez dostarczenie im materiałów dydaktycznych z tego obszaru.
Lokalny Rolnik i Szkoła na Widelcu – wspólnie na rzecz dobrego żywienia
My, Lokalny Rolnik jesteśmy wirtualnym targowiskiem. Chcemy, aby ludzie mieli wygodny i łatwy dostęp do prawdziwego i sprawdzonego jedzenia. Kluczowe jest dla nas pochodzenie produktów oraz sposób ich produkcji, uprawy czy hodowli. U nas nie trzeba czytać długich etykiet, bo po prostu nie mamy w ofercie takich produktów.
Nie jesteśmy wyłącznie platformą do robienia zakupów, jesteśmy internetową wersją społeczności, kupującej razem produkty od rolników, wytwórców i rodzimych producentów. Naszą misją jest powrót do prawdziwego jedzenia oraz budowa świadomości na temat tego, czym to prawdziwe jedzenie jest, skąd się bierze na naszych stołach i kto je dla nas przygotował.
Przeczytaj o tym, jak i dlaczego powstał Lokalny Rolnik, pod tym linkiem <<kliknij tu>>
Podjęliśmy współpracę z Fundacją Grzegorza Łapanowskiego Szkoła na Widelcu, ponieważ głęboko wierzymy, że budowanie świadomości na temat tego, jak odżywiają się dzieci ma ogromne znaczenie.
Z początkiem czerwca, podczas robienia zakupów na portalu Lokalny Rolnik, każdy może dołożyć symboliczną złotówkę, która pomoże Fundacji szerzyć edukację kulinarną wśród dzieci i młodzieży. Jeżeli tak jak my, wierzycie, że zdrowe jedzenie ma znaczenie, przyłączcie się do naszej inicjatywy i wspólnie zatroszczmy się o zdrowie i przyszłość naszych dzieci. Każdy z nas może zaangażować się w działania Fundacji i przyczynić się do poprawy jakości żywienia naszych dzieciaków.
Pięknie ! 🙂 Trzymamy kciuki. 😉
Świetny pomysł! 🙂
Mam nadzieję, że inicjatywa zawita do naszych szkół w Poznaniu i okolicach, a zwłaszcza moje ukochane Puszczykowo, w którym najmłodsi mieszkańcy zasługują na to 🙂