!-->

Lokalny Rolnik i Szkoła na Widelcu – wspólnie na rzecz dobrego żywienia

Inicjatywy

„Dobrego jedzenia dziecko powinno się uczyć nie tylko w domu, ale też w szkole” – oto dewiza Szkoły na Widelcu, fundacji, która działa na rzecz edukacji kulinarnej dzieci i młodzieży. To ludzie, dla których ważne jest dobre jedzenie i którzy od kilku lat promują edukację kulinarną i zajęcia kulinarne wśród dzieci, rodziców, nauczycieli oraz personelu kuchennego w szkołach i przedszkolach. W tym roku wspólnie połączymy siły na rzecz dobrego żywienia!

Szkoła na Widelcu – co, kto i dlaczego

Fundacja Szkoła na Widelcu działa od ponad 5 lat na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach. Uczy, czym jest dobre jedzenie, skąd się bierze i dlaczego jest takie ważne. Jej założycielem i prezesem jest Grzegorz Łapanowski. Fundacja tworzy i realizuje innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne, łącząc zajęcia teoretyczne i praktyczne. Pokazuje, jak gotować zdrowo, smacznie i w przyjemnej atmosferze. Podczas warsztatów kulinarnych dzieci nie tylko gotują, ale poszerzają swoją wiedzę – uczą się skąd pochodzą produkty, jak się je uprawia lub wytwarza.

Celem Szkoły na Widelcu jest poprawa jakości odżywiania dzieci w szkołach i przedszkolach oraz budowanie świadomości w zakresie prawidłowego odżywiania wśród dzieci, rodziców, nauczycieli i personelu kuchennego, poprzez:

  • programy edukacji kulinarnej
  • prowadzenie warsztatów kulinarnych dla dzieci w szkołach i przedszkolach
  • zachęcanie i inspirowanie placówek oświatowych do samodzielnego prowadzenia warsztatów dla dzieci
  • zachęcanie szkół i przedszkoli do zakładania ogródków
  • opracowanie publikacji i materiałów edukacyjnych dla szkół i przedszkoli
  • edukację osób odpowiedzialnych za żywienie w placówkach oświatowych
  • warsztaty szkoleniowe dla personelu stołówek szkolnych,
  • wspieranie szkół w zdobywaniu budżetów na sprzęt do kuchni szkolnych
  • udostępnianie prostych przepisów w oparciu o sezonowe i lokalne produkty
  • zachęcanie rodziców do gotowania z dziećmi
  • warsztaty kulinarne w plenerze
  • projekty promujące dobre jedzenie w placówkach edukacyjnych
  • upowszechnianie wiedzy dietetycznej

Ponadto Fundacja organizuje akcje społeczne Kucharze Dzieciom – charytatywne kolacje i pikniki, których celem jest zbieranie funduszy na sprzęt gastronomiczny do kuchni szkolnych. W programie telewizyjnym Misja Stołówka wspierała szkoły w poprawie jakości żywienia dzieci w placówkach. Od września 2017 roku uruchomiona zostanie przez Fundację platforma edukacyjna i program „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”, który ma na celu ułatwić szkołom prowadzenie samodzielnie zajęć z edukacji kulinarnej poprzez dostarczenie im materiałów dydaktycznych z tego obszaru.

Lokalny Rolnik i Szkoła na Widelcu – wspólnie na rzecz dobrego żywienia

My, Lokalny Rolnik jesteśmy wirtualnym targowiskiem. Chcemy, aby ludzie mieli wygodny i łatwy dostęp do prawdziwego i sprawdzonego jedzenia. Kluczowe jest dla nas pochodzenie produktów oraz sposób ich produkcji, uprawy czy hodowli. U nas nie trzeba czytać długich etykiet, bo po prostu nie mamy w ofercie takich produktów.
Nie jesteśmy wyłącznie platformą do robienia zakupów, jesteśmy internetową wersją społeczności, kupującej razem produkty od rolników, wytwórców i rodzimych producentów.  Naszą misją jest powrót do prawdziwego jedzenia oraz budowa świadomości na temat  tego, czym to prawdziwe jedzenie jest, skąd się bierze na naszych stołach i kto je dla nas przygotował.

Przeczytaj o tym, jak i dlaczego powstał Lokalny Rolnik, pod tym linkiem <<kliknij tu>>

Podjęliśmy współpracę z Fundacją Grzegorza Łapanowskiego Szkoła na Widelcu, ponieważ głęboko wierzymy, że budowanie świadomości na temat tego, jak odżywiają się dzieci ma ogromne znaczenie.

Z początkiem czerwca, podczas robienia zakupów na portalu Lokalny Rolnik, każdy może dołożyć symboliczną złotówkę, która pomoże Fundacji szerzyć edukację kulinarną wśród dzieci i młodzieży. Jeżeli tak jak my, wierzycie, że zdrowe jedzenie ma znaczenie, przyłączcie się do naszej inicjatywy i wspólnie zatroszczmy się o zdrowie i przyszłość naszych dzieci. Każdy z nas może zaangażować się w działania Fundacji i przyczynić się do poprawy jakości żywienia naszych dzieciaków.

DSC_4029

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji

  1. K. pisze:

    Pięknie ! 🙂 Trzymamy kciuki. 😉

  2. Iwona Janicka pisze:

    Świetny pomysł! 🙂
    Mam nadzieję, że inicjatywa zawita do naszych szkół w Poznaniu i okolicach, a zwłaszcza moje ukochane Puszczykowo, w którym najmłodsi mieszkańcy zasługują na to 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *