Zasady przechowywania warzyw i owoców
Zasady przechowywania warzyw i owoców warto stosować przez okrągły rok. Dzięki temu zawsze będziemy mogli się cieszyć pełnią ich smaku, aromatu i wartości odżywczych. Wpływ na zasady przechowywania warzyw i owoców mają zwłaszcza takie czynniki, jak: wilgotność, temperatura, sposób składowania oraz ruch powietrza.
Znaj umiar w kupowaniu
Z danych Eurostatu wynika, że w Polsce marnuje się rocznie ok. 9 000 000 ton żywności1, co daje ok. 235 kg zmarnowanej żywności na Polaka2. By nie przyczyniać się do tego niechlubnego procederu, przede wszystkim należy kupować z umiarem, czyli dokładnie tyle, ile my i nasza rodzina jesteśmy w stanie zjeść. Dotyczy to nie tylko warzyw i owoców.
Kup świeże warzywa i owoce od lokalnych rolników
Rozdzielaj warzywa i owoce
Warzywa i owoce powinny mieć osobne miejsce w naszej kuchni. Dzieje się tak dlatego, ponieważ roślinne surowce, jako tkanki żywe, podlegają nieustannym przemianom: biochemicznym, metabolicznym i enzymatycznym. To sprawia, że m.in. tracą swoją wilgoć oraz zawarte w nich bioaktywne związki, dojrzewają, miękną, wydzielają etylen (głównie banany, jabłka, gruszki, śliwki, pomidory, morele, papryka), który wpływa na przyspieszone zmiany w przechowywanych obok warzywach i owocach, które mogą więdnąć, a nawet się psuć.
Myj i osuszaj
Zaraz po zakupie, warzywa i owoce najlepiej jest umyć. Dzięki temu oczyścimy je np. z resztek ziemi. Równie ważne, jak ich umycie, jest skrupulatne osuszenie zaraz po umyciu, ponieważ nadmierna wilgoć jest świetnym środowiskiem do rozwoju chorobotwórczych mikroorganizmów (patogenów).
Zasady przechowywania warzyw i owoców – co powinno trafić do lodówki?
Do lodówki – zaraz po zakupie, umyciu i osuszeniu – powinny trafić przede wszystkim:
- dojrzałe warzywa i owoce (nawet banany, jabłka, gruszki czy awokado), ponieważ to spowolni występowanie niekorzystnych zmian w ich tkance;
- miękkie owoce jagodowe (maliny, truskawki, jeżyny, borówka itd.);
- nowalijki (szczypiorek, sałata, rzodkiewka itd.);
- warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, seler itd.);
- warzywa kapustne (brukselka, kalarepa, kalafior, brokuł, kapusta, jarmuż itd.).
Zasady przechowywania warzyw i owoców – co nie powinno trafić do lodówki?
Z dala od lodówki lodówki – zaraz po zakupie, umyciu i osuszeniu – powinno się trzymać przede wszystkim:
- niedojrzałe warzywa i owoce, którym wyższa temperatura pozwoli szybciej dojrzeć;
- owoce egzotyczne (banany, ananas, mango itd.);
- soczyste, dość delikatne warzywa i owoce (pomidory, bakłażan, dynia, szparagi, cukinia, ogórki itd.), które w niskich temperaturach tracą nie tylko swój aromat, ale i bioaktywne substancje, jak np. antyoksydanty.
Stosując się do tych prostych zasad, przechowywanie warzyw i owoców zapewni im dłuższą świeżość, lepszy smak i cudowny aromat, a przede wszystkim pozwoli zachować w pełni wartości odżywcze.
Najpierw mówi się że nawet banany muszą trafić do lodówki, a potem że nie muszą trafić do lodówki