!-->

Włoszczyzna – gotowy zestaw dostępny przez cały rok

Produkty

Włoszczyzna – gotowy, poręczny zestaw kilku korzeni, który zawsze przydaje się w kuchni. Dostępna cały rok. Niezastąpiona do zup i wywarów, baza do gulaszu, sosu lub farszu, podstawa sałatki jarzynowej. Coraz częściej serwowana jako samodzielne danie – pieczona lub karmelizowana. Masz włoszczyznę – masz moc!

Jakie warzywa kryje w sobie włoszczyzna

Włoszczyzna ma różne odmiany. Polska wersja składa się najczęściej z marchewki, korzenia pietruszki, selera i  pora, może zawierać również cebulę czy biała kapustę. Niemiecki Suppengrün ma dodatkowo natkę pietruszki lub inne świeże zioła, a włoski sofritto może zawierać dodatkowo seler naciowy. Cel włoszczyzny jest z reguły jednak ten sam – stanowi podstawę wielu zup, sosów, a także może być dodawana w całości do gulaszów.

Podstawowe warzywa będące składnikiem włoszczyzny to warzywa korzeniowe – marchew, seler i pietruszka dostępne cały rok. Warzywa te mają dużą zawartość błonnika, a także wiele cennych składników mineralnych i witamin.

włoszczyzna_sklep1

 Włoszczyzna nie tylko do zupy

Włoszczyzna to przede wszystkim baza do zup. Warto do niej dodać ziele angielskie i liść laurowy, a otrzyma się prawdziwą podstawę do każdej wytrawnej zupy. Pokrojona drobno i przesmażona jest również punktem wyjścia do do wielu sosów i gulaszy. Warzywa pokrojone w słupki genialnie sprawdzą się do pieczenia. Dodatek ziół, ostrej lub wędzonej papryki i oliwy uczyni z tej mieszanki prawdziwą ucztę. Pietruszka i marchew pokrojona w cienkie talarki, wymieszana z oliwą i przyprawami to genialne warzywne chipsy. Albo taki pasternak podsmażony na miodzie z cynamonem… niebo w gębie!

Przeczytaj: Pięć porcji warzyw i owoców – czy to trudne?

Wywar warzywny, czyli jak gotować włoszczyznę

Pęczek dorodnej włoszczyzny, trochę ziół i przypraw. Tylko tyle by przygotować wywar idealny.
Główną zaletą włoszczyzny
jest to, że dzięki tej dobrej kompozycji warzyw można a nawet trzeba zrezygnować z dodatku kostek rosołowych czy gotowych przypraw do zup ze wzmacniaczami smaku i zapachu. Zapach i aromat dania uzyskuje się bowiem przy pomocy olejków eterycznych pochodzących od warzyw i ziół. Chcąc ugotować włoszczyznę, wrzucamy ją do gotującej wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, kozieradkę, kurkumę, sól i pieprz. Warto dodać rozgnieciony wcześniej ząbek czosnku, kawałek imbiru, opaloną na palniku cebulę i suszonego grzybka. Dodatek świeżej zieleniny, takiej jak: natka pietruszki, liście selera, kolendra, koperek podkręci smak warzywnego wywaru. Jeżeli gotujemy wywar bez mięsa, dobrze jest dodać do niego odrobinę dobrej jakości tłuszczu – oliwy z oliwek lub masła klarowanego, dla lepszej rozpuszczalności i przyswajalności witamin. Wywar gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu, gdy warzywa są miękkie. Według medycyny chińskiej długie, kilkugodzinne gotowanie wywarów na bardzo małym ogniu ma dobroczynne i wzmacniające działanie na organizm. Picie takich długo gotowanych bulionów poleca się przy przeziębieniu, osłabieniu i wyziębieniu organizmu.

włoszczyzna_sklep2

Czy włoszczyzna może zaszkodzić?

Korzenie akumulują to, czym są karmione, dlatego jeśli włoszczyzna, to tylko z upraw ekologicznych lub naturalnych. Alergicy powinni uważać szczególnie na selera, który znajduje się na liście najczęstszych alergenów.

Włoszczyzna – jakie warzywa:

Marchewka – właściwości

Marchew jest bardzo bogata w prowitaminę A, tzw. beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem i ma znaczący wpływ na ostrość widzenia (szczególnie o zmroku). Poza tym beta-karoten działa silnie przeciwnowotworowo.

<< Marchew – właściwości i witaminy, czyli same zalety >>

Aby w pełni wykorzystać dobre właściwości marchwi należy pamiętać o tym, aby spożywać ją na surowo, najlepiej z odrobiną oleju (np. z olejem rzepakowym lub lnianym). Gotowana marchew ma znacząco wyższy indeks glikemiczny, co wiąże się ze szybkim wzrostem stężenia cukru we krwi po jej spożyciu (nie jest to wskazane dla cukrzyków). Jednak gotowana marchew jest łatwostrawna i jest to najczęściej wykorzystywane warzywo w dietach oszczędzających przewód pokarmowy.

Pietruszka – natka i korzeń

Korzeń pietruszki znany jest ze swoich właściwości moczopędnych. Działa więc bardzo korzystnie na wszelakie obrzęki, gdyż pozwala na wydalenie nadmiernej ilości wody z organizmu. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób z nadmierną masa ciała, kobiet w ciąży (szczególnie pod koniec, kiedy obrzęki pojawiają się dość często), a także u pacjentów z nadciśnieniem.

>> Pietruszka – właściwości zdrowotne korzenia i natki <<

Właściwości moczopędna związane są z właściwościami tonizującymi. Korzeń pietruszki bowiem bardzo skutecznie odkwasza organizm, a także ułatwia oczyszczanie z niepotrzebnych składników przemiany materii.

Seler – właściwości

Jest niskokaloryczny, a jednocześnie bogaty w błonnik pokarmowy, witaminę C, a także witaminy z grupy B i wiele składników mineralnych, w tym cynk. Dlatego też bez selera trudno wyobrazić sobie zdrowy, polski obiad, a także dobrze zbilansowaną i smaczną dietę odchudzającą.

Korzeń selera dzięki dość duże zawartości błonnika utrzymuje na dłużej uczucie sytości, a także ułatwia wypróżnianie czyszcząc poklejone kosmki jelitowe.

Cynk obecny w selerze ma duże znaczenia w gojeniu się ran, a także przy prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Nie może więc go zabraknąć szczególnie na jesieni i wczesną wiosną.

Por – właściwości

Krewny cebuli i czosnku i tak jak one wzmacnia układ odpornościowy. Niezwykle aromatyczny.

Zamów włoszczyznę ekologiczną od Rolnika

włoszczyzna

* O właściwościach odżywczych i zdrowotnych włoszczyzny pisała Ewa Ceborska-Scheiterbauer – ekspert platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl.

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *