Eko Zieleniak – warzywno-owocowa gra zespołowa
Drużyna piłkarska liczy jedenastu zawodników, fakt to zresztą powszechnie znany. Co więc łączy uczestników grupy producenckiej Eko Zieleniak z przedstawicielami najbardziej znanej dyscypliny sportowej na świecie? Chociaż pod względem liczebności jest ich więcej, to wytwórcy, tak jak piłkarze na boisku, muszą ze sobą zgodnie współpracować, sprawnie organizować wszelkie aspekty swojej pracy, ale przede wszystkim przyświeca im jeden cel – zwycięstwo. Piłkarze chcą odnieść je na boisku, Eko Zieleniak zaś na talerzu, wyposażając nasze kuchnie i spiżarnie w najwyższej jakości owoce i warzywa pozbawione ingerencji jakichkolwiek środków chemicznych.
Eko Zieleniak to nieformalna grupa producentów ekologicznej żywności werbująca się z południowej części województwa świętokrzyskiego oraz z województwa małopolskiego. Nasze gospodarstwa są małymi w skali kraju, ale na niewielkim stosunkowo obszarze możemy wytwarzać bardzo zróżnicowany asortyment produktów, a wszystko to dzięki zmianowaniu, czyli braku upraw w monokulturze, jak w przypadku konwencjonalnych gospodarstw – tłumaczy Robert Nowakowski, przedstawiciel grupy Eko Zieleniak. Gospodarze bardzo rzetelnie nadzorują i dbają o swoje uprawy, radząc sobie bez użycia chemicznych środków ochrony roślin. Niezbywalnym atutem wytwórców wchodzących w skład grupy Eko Zieleniak jest również rejon, w którym mają okazję rozwijać działalność. Gospodarstwa zlokalizowane są bowiem z dala od dużych miast oraz przemysłu. Dodatkowo wspomniane tereny dysponują niezwykłą malowniczością i są wspaniałym pomysłem dla pasjonatów wypoczynku w gospodarstwach agroturystycznych.
Chcę zamówić warzywa prosto od Rolników
Sztafeta pokoleń
Gospodarstwa uczestniczące w projekcie Eko Zieleniak cieszą się, bez wyjątku, wielopokoleniową tradycją uprawy ziemi oraz przekazywania dziedzictwa z ojca na syna. Większość z nas już od ponad 15 lat produkuje z certyfikatem ekologicznym. Jesteśmy jednymi z pionierów polskiej produkcji ekologicznej. Przy czym wcześniej zawsze gospodarstwa nasze były ekstensywnymi, czyli produkcja odbywała się wyłącznie w zgodzie z naturą – podkreśla Robert Nowakowski.
Dla wytwórców z Eko Zieleniaka wytwarzanie produktów bez użycia chemii rolnej i spożywczej stała się podstawą funkcjonowania i powodem do dumy. Zmęczeni intensyfikującym się procesem chemizacji pożywienia postanowili rzucić wyzwanie producentom konwencjonalnej żywności, którzy nacisk kładą na ilość, a nie na jakość. Choć produkcja ekologiczna jest wymagająca i pociąga za sobą konieczność poniesienia wielu wyrzeczeń, to daje olbrzymią satysfakcję. Szczególnie wtedy, gdy można przekazywać konsumentom wyroby sprawdzone, bezpieczne i naprawdę pyszne.
Bogactwo asortymentu i ekologiczna produkcja
Gama produktów oferowanych przez Eko Zieleniak jest bardzo szeroka, począwszy od zielonych natek, poprzez różnego rodzaju warzywa kapustne, po rośliny korzeniowe i bulwiaste. Grupa cały czas stara się wprowadzać do uprawy i sprzedaży nowe warzywa oraz owoce, czego dobrym przykładem jest zyskujący popularność topinambur.
Produkty od Eko Zieleniaka pozbawione są udziału chemii rolnej. Wytwórcy, poza corocznym użyźnianiem ziemi naturalnymi nawozami (np. obornik), stosują również nawozy zielone w postaci innych roślin, które skoszone i zaorane rozkładają się w ziemi, dając jej mnóstwo cennych składników. Wszystkie rośliny uprawiane są w systemie płodozmianowym – nie tak jak w rolnictwie konwencjonalnym, gdzie monokultury powodują całkowite wyjałowienie ziemi i spiętrzenie chorób oraz szkodników. To oznacza, że co roku na tym samym polu uprawiana jest inna roślina, dzięki czemu nie mamy praktycznie żadnych tego typu problemów – przekonuje Robert Nowakowski.
Zamawiam warzywa prosto od Rolników
Flagowe produkty Eko Zieleniaka
Jedliście już znakomitą marchew lub piliście sok z niej zrobiony? A może mieliście okazję podjeść nieco pomidorów, skosztować brokuły lub mięsiste kalafiory? Jeśli nie, nie zwlekajcie z degustacją, bo przejdą Wam obok nosa wyjątkowe warzywa i owoce, które nie tylko są smaczne, ale również pachną. Podkreślam ten ostatni element, ponieważ produkty rolne dostępne w komercyjnych sieciach sklepów tego zapachu są raczej pozbawione.
Na co dzień Eko Zieleniak stara się docierać do klientów bezpośrednio, dlatego grupa wytwórców chętnie bierze udział w targach zdrowej żywności odbywających się na terenie Warszawy, Łodzi, Krakowa, a także prowadzi sprzedaż wyrobów w gospodarstwach, jak i dostarcza je do sklepów ze zdrową żywnością. Dużą część owoców i warzyw Eko Zieleniak sprzedaje za pośrednictwem naszej platformy Lokalny Rolnik. Popyt na produkty i nieustanny rozwój dają producentom satysfakcję i radość z możliwości kontynuowania dzieła ich przodków, a mianowicie uprawiania ziemi w zgodzie z naturą i tym samym darowania zdrowia nabywcom ich produktów.