Warzywa od Zbrojki – warzywa uprawiane od pokoleń
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, warzywa i owoce powinny stanowić co najmniej połowę codziennie spożywanych produktów, w proporcjach: ¾ warzywa i ¼ owoce1. Ponieważ warzywa to główny składnik w codziennym jadłospisie dorosłych, dzieci i młodzieży, warto przywiązywać do ich jakości jak największą wagę. Wybierając warzywa sezonowe z pewnych i sprawdzonych źródeł, uprawiane w sposób naturalny przez lokalnych rolników, takich, jak Warzywa od Zbrojki, możemy mieć pewność, że dajemy swojemu organizmowi to, co najlepsze.
Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności
Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku Warzyw od Zbrojki – małego gospodarstwa z okolic Krakowa, o którym chcemy Wam dziś opowiedzieć.
Poznaj historie innych wytwórców
Dieta bogata w warzywa i owoce chroni nasze zdrowie
Jak podaje Instytut Żywności i Żywienia, dieta bogata w warzywa i owoce prowadzi do zmniejszenia ryzyka zachorowań na nadciśnienie tętnicze, zawał serca, udar mózgu, cukrzycę, a nawet nowotwory. Każda dodatkowa porcja warzyw i owoców, jaka znajdzie się w codziennym jadłospisie, zwiększa ich prozdrowotne działanie. Dzieje się tak dlatego, gdyż dostarczamy w ten sposób swojemu organizmowi jeszcze większą ilość korzystnych związków bioaktywnych, zwłaszcza:
- karotenoidów (likopenu, beta-karotenu),
- witamin C i E,
- kwasu foliowego,
- błonnika,
- izoflawonów,
- sulforafanu,
- fruktanów (m.in. inuliny zaliczanej do prebiotyków),
- flawonoidów.
A ponieważ mają one działanie antyoksydacyjne, chronią DNA naszych komórek, regulują pracę hormonów, hamują namnażanie się komórek nowotworowych, jak również stymulują pracę układu immunologicznego, powinny być spożywane w jak największych ilościach. Najlepiej, jeśli jemy je na surowo lub poddajemy minimalnej obróbce termicznej, ponieważ wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych. Minimalna ilość dziennego spożycia warzyw dla osoby dorosłej wynosi 400 g (nie licząc ziemniaków)2345.
Kupuj warzywa od lokalnych rolników
Naturalne metody uprawy w gospodarstwie Warzywa od Zbrojki
Warzywa od Zbrojki to małe, tradycyjne gospodarstwo, zlokalizowane w Zastowie, obok Krakowa. Rolnicza wiedza przekazywana jest w nim od pokoleń, począwszy od pradziadków obecnego właściciela, pana Michała Zbroja, którzy uprawiali ziemię.
Właściciele Warzyw od Zbrojki to osoby świadome zdrowego odżywiania i pragnące jeść tylko wartościowe i zdrowe produkty. Z tego powodu postanowili rozpocząć uprawę warzyw na niewielką skalę, z jak najmniejszą ilością sztucznych nawozów i środków chemicznych.
Do uprawy starają się stosować jak najwięcej nawozów naturalnych od kur oraz koni, a także wykorzystują szczątki roślinne. Warzywa w większości zabezpieczane są przed szkodnikami za pomocą naturalnych metod, takich, jak np. oprysk z kiszonej pokrzywy czy skrzypu. Aby ograniczyć ilość chwastów, uprawy podścielane są czarnymi matami, co pozwala na znaczne zmniejszenie stosowania chemicznych środków do walki z chwastami. Ponadto, zagony plewione są ręcznie lub mechanicznie, przy użyciu maszyn rolniczych.
Poza właścicielami – w gospodarstwie Warzywa od Zbrojki rządzi przesympatyczny jamnik Frędzel, widoczny na głównym zdjęciu! ? ?
Gospodarstwo Warzywa od Zbrojki głównie zajmuje się uprawą warzyw zielonych, takich, jak:
oraz warzyw sezonowych, takich, jak:
- dynia,
- cukinia,
- rzodkiewka,
- kalarepa,
- marchew,
- marchew biała,
- marchew żółta,
- pietruszka,
- burak,
- burak liściowy,
- szpinak.
Kupuj sezonowe warzywa z małych upraw
Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl
“Podjęliśmy się współpracy z portalem Lokalny Rolnik, ponieważ – po zapoznaniu się z polityką firmy – uznaliśmy, iż jest to dobre miejsce na rozpowszechnianie naszych tradycyjnych produktów, wypromowanie zdrowej i tradycyjnej żywności oraz na możliwość zwiększenia zasięgu sprzedaży naszych towarów. W inicjatywie portalu widzimy potencjał na promowanie tradycyjnej żywności poprzez lokalnych twórców, co wiąże się z uświadamianiem społeczności o jakości spożywanych towarów” – tak o współpracy z naszym wirtualnym targiem prawdziwego jedzenia mówi Pan Michał Zbroja, właściciel gospodarstwa. Jeśli tak samo, jak Warzywa od Zbrojki, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego i zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!