Wartości odżywcze grzybów. Czy grzyby są zdrowe?
Grzyby to nic innego jak „owoce” grzybni, rosnące w ziemi, na drewnie lub rozkładających się szczątkach roślin. Do najbardziej popularnych zaliczamy prawdziwki, podgrzybki, pieczarki, boczniaki oraz grzyby shiitake.
Wartości odżywcze grzybów
Grzyby w 80 – 90% składają się z wody. Suchą masę w większości stanowią białka. Stąd potocznie nazywano je kiedyś leśnym mięsem. Najwięcej białka znajdziemy w młodych grzybach, zwłaszcza pieczarkach, borowikach i purchawkach.
Zawierają spore ilości witamin z grupy B. Zawartość witaminy B1 jest w grzybach taka, jak w produktach zbożowych. Kurki są wyjątkiem – zawierają tej witaminy jeszcze więcej (nawet tyle, co drożdże piwowarskie). Ponadto w grzybach znajdziemy witaminy B2, B3, B5 i PP oraz potas.
Grzyby a dieta
Grzyby mogą być pomocne w odchudzaniu, gdyż dzięki obecności w nich chityny dają uczucie sytości przy małym dowozie energii. Jak dowiedziono w badaniach – zastępowanie mięsa dwa razy w tygodniu szklanką pieczarek pomaga zaoszczędzić nawet 420 kcal.
Działanie przeciwnowotworowe grzybów
Grzyby wykazują również działanie przeciwnowotworowe. Boczniak ostrygowaty dzięki zawartości alfa-glukanów, działał skutecznie w walce z komórkami nowotworowymi piersi i okrężnicy. W innych badaniach wskazano, iż wyciąg z pieczarki hamował rozwój komórek raka prostaty oraz był najlepszym inhibitorem enzymu wywołującego raka piersi.
Grzyby w ciąży i dla matki karmiącej
Na grzyby trzeba szczególnie uważać w czasie całej ciąży oraz podczas laktacji. Są one ciężkostrawne, ale także stanowią pewne zagrożenie pomyłką gatunków (szczególnie jak się zbiera samemu lub kupuje w niesprawdzonych źródłach). Jeśli już najlepiej wybrać bezpieczne bio-pieczarki i bio-boczniaki. Unikamy także kurek – mogą one bowiem wywoływać uporczywe i trudne do zatrzymania biegunki.
Grzyby w kuchni
Grzyby dostępne są w różnej formie. Najczęściej są to grzyby świeże lub suszone. Dostępne są także grzybki marynowane oraz mrożone. Dzięki temu można cieszyć się dobrodziejstwami grzybów przez cały rok. Grzyby suszone najlepiej nadają się jako naturalny wzmacniacz smaku i zapachu pasztetów, bigosów, placków, farszów. Odpowiadają również za tzw. piąty smak, czyli umami.
Spróbuj: Pierogi z grzybami i orzechami
Pieczarki natomiast najlepiej smakują w zupie pieczarkowej lub jako naczynko do lekkiego farszu (szczególnie grzyby portobello). Boczniaki to idealny dodatek do risotto lub jako składnik „mięsny” w makaronie.
Przeciwwskazania
Grzyby ze względu na obecność celulozy i chityny są ciężkostrawnym produktem. Nie są polecane z tego powodu osobom z problemami nerkowymi, wątrobowymi czy dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego.
Ponadto należy wiedzieć że czerpią z ziemi nie tylko składniki odżywcze, ale również substancje trujące, a w tym metale ciężkie. Dlatego nie należy zbierać ich zbierać na terenach położonych blisko ruchliwych dróg, autostrad, zakładów chemicznych, wysypisk śmieci. Z tego względu na pochodzenie grzybów powinny być uczulone szczególnie kobiety ciężarne i karmiące.
* O wartościach odżywczych grzybów opowiadała Ewa Ceborska-Scheiterbauer – ekspert platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl.