Szparagi – wartości odżywcze i bogata historia
Cenione ze względu na walory smakowe oraz lekkostrawność. Do niedawna traktowane w Polsce jako warzywo słabo dostępne, wręcz elitarne. Jednak wzrastające zapotrzebowanie na nie związane z zwiększającą się mobilnością rodaków i otwartością na nowe doświadczenia kulinarne powoduje zmianę podejścia również tych konsumentów, którzy dotąd ze szparagami nie mieli zbyt wiele do czynienia.
Szparag to warzywo o szczególnej historii, ponieważ jego tradycja liczy aż 4500 lat. Roślina była doskonale znana w Starożytnym Rzymie i cieszyła się powszechnym uznaniem. I to właśnie z terytorium Włoch szparagi rozpoczęły marsz przez Europę. Zgodnie z relacją autorów portalu Restaurants.pl pochodzenie szparagów przypisywane jest również Azji. Starożytni Chińczycy znali je zarówno jako środek od kaszlu, jak i jarzynę o właściwościach afrodyzyjnych.
Wartości odżywcze szparagów
Szparagi należą do grupy warzyw sezonowych, co powinno powodować nasz żal, ponieważ skrywają w sobie wiele wartości odżywczych. Pozostają źródłem potasu, magnezu, żelaza, wapnia, a nawet selenu. Zielone lub fioletowe odmiany mają znacząco więcej wartości odżywczej niż białe szparagi hodowane pod ziemią. Ponadto ich zielona wersja jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego ważnego dla kobiet w ciąży, a także w okresie przed poczęciem dziecka. Co istotne, nie ma przeciwwskazań dla spożywania warzywa w trakcie ciąży i w okresie laktacji.
Dzięki asparaginie szparagi działają lekko moczopędnie, co może być pomocne przy występowaniu obrzęków. Jednak zbyt duża ilość tego warzywa w diecie może podrażniać nerki. Nie zaleca się ich spożywania także w trakcie stanów zapalnych w nerkach oraz u osób z niewydolnością nerkową. Warto jednak wiedzieć, że zarówno Tradycyjna Medycyna Chińska, jak i medycyna ludowa, wykorzystują szparagi w leczeniu wielu schorzeń nerek.
Szparagi bardzo wiele oferują również układowi krążenia. Dostarczają bowiem potasu, magnezu, a także wiele antyoksydantów, które zapobiegają utlenianiu się blaszki miażdżycowej, co może prowadzić do niebezpiecznego usztywniania się tętnic. Ponadto mogą nieco obniżać ciśnienie tętnicze, a także rozszerzać naczynia krwionośne.
Sprawdź ofertę warzyw od Rolników
Poprawiają libido?
To, czy szparagi wpływają na libido nie zostało jednoznacznie potwierdzone. Natomiast jednego można być pewnym, a mianowicie, że dieta bogata w witaminy, składniki mineralne, lekka i o prozdrowotnych właściwościach, zawsze będzie wpływała korzystnie na potencję.
Szparagi w kuchni
Najbardziej znany i klasyczny duet to szparagi w sosie holenderskim. Równie smacznie komponują się z masłem i sokiem z cytryny, niekiedy zawinięte w szynkę parmeńską. W wegańskiej wersji idealnym połączeniem jest oliwa z oliwek ze świeżym czosnkiem i ugotowane na parze szparagi podane z makaronem.
Sprawdź przepis na szparagi z sosem holenderskim!
Czy szparagi mogą szkodzić?
Oczywiście, że mogą. Choć prezentują się dość niewinnie, to nie zaleca się spożywania ich przy zapaleniu nerek, niewydolności nerek, a także przy dnie moczanowej. Tradycyjna Medycyna Chińska nie zaleca szparagów również podczas wodnistej biegunki oraz przy ciągłym odczuciu chłodu.
Póki co, cieszmy się z sezonu na szparagi. Kto jest ich wielbicielem, może zaspokoić swój apetyt i zakupić warzywo za pośrednictwem platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl. Nie zwlekajcie z decyzją, zbyt długo z nami nie zostaną.
*O wartościach odżywczych, właściwościach prozdrowotnych oraz kulinarnym zastosowaniu szparagów opowiedziała Ewa Ceborska-Scheiterbauer – ekspert platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl.
[…] Sprawdź, jakie wartości odżywcze i zdrowotne mają szparagi! […]