Sprzedaż bezpośrednia produktów z gospodarstw będzie łatwiejsza
To bardzo dobra wiadomość zarówno dla rolników, jak i konsumentów. Wreszcie produkty z gospodarstwa będzie można sprzedawać podczas wystaw, targów i festynów na terenie całego kraju – właśnie takie ustalenia zakłada nowe rozporządzenie dotyczące sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego podpisane przez ministra rolnictwa Marka Sawickiego.
Komisja Europejska kilka dni temu zaakceptowała projekt rozporządzenia przygotowany przez resort rolnictwa w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej. Teraz dokument podpisał minister Marek Sawicki.
– Podpisałem dzisiaj rozporządzenie dotyczące sprzedaży bezpośredniej, zwiększając nie tylko asortyment tych produktów, ale także zwiększając limity miesięczne i roczne, jakie przysługują producentowi gospodarstwa rolnego w tej sprzedaży bezpośredniej – powiedział minister rolnictwa.
– W ramach tej sprzedaży rolnicy będą mogli jeździć na festyny, kiermasze, wystawy i promować swoje produkty żywnościowe w całym kraju, a nie tylko – jak było do tej pory – w województwie i powiatach ościennych. Ponadto będą mogli wzajemnie świadczyć sobie usługi, na przykład jeden sąsiad będzie mógł zabrać produkty drugiego sąsiada. Ułatwia to i obniża koszty takiej sprzedaży – dodał.
Sprzedaż bezpośrednia wygrała
Rozporządzenie wprowadza szereg ułatwień m.in. dla rolników i pszczelarzy prowadzących sprzedaż bezpośrednią. Nowe przepisy m. in. umożliwiają sprzedaż jaj konsumpcyjnych z gospodarstwa, a także innych produktów m.in. mrożonych tusz drobiu, zajęczaków i zwierząt łownych, skórowanych tusze grubej zwierzyny łownej, patroszonych tusze drobnej zwierzyny łownej, czy żywych ślimaków lądowych. Zwiększone zostały limity produkcji np. drobiu.
Nowe przepisy doprecyzowują kwestię sprzedaży bezpośredniej z obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, w tym urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności, takich jak, np. mlekomaty.
Niniejszy akt prawny wejdzie w życie 1 stycznia 2016 roku i uchyli dotychczas obowiązujące rozporządzenie ministra rolnictwa z grudnia 2006 roku w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji wyrobów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.
Przyjęte rozwiązanie uwzględnia zarówno interes rolników, jak i konsumentów. Pierwszych dlatego, że będą mogli szerzej promować żywność swojego wyrobu, a drugich, ponieważ artykuły spożywcze nabywane bezpośrednio od ich producentów lub przetwórców to gwarancja jakości i smaku.
Autor tekstu: PAP, (RW)