Domowe soki. Sokowirówka czy wyciskarka? Co lepsze?
Sokowirówka czy wyciskarka? Co lepsze? To pytanie zadawane przez niemal każdego, kto chciałby zacząć przygotowywać zdrowe soki w zaciszu własnej kuchni. Prezentujemy wady i zalety jednego i drugiego urządzenia i podpowiadamy, które wybrać, by własnoręcznie przygotowywać najlepsze i najzdrowsze soki.
Podstawą najlepszego soku są najlepsze składniki
“Czy Twoje dziecko pije dużo soków sklepowych? Uważaj na patulinę! To toksyna, która pojawia się w obitych lub spleśniałych owocach i może powodować m.in. zatrucia czy stany zapalne jelit. Niestety przy masowej produkcji soków owocowych, właśnie te obite owoce trafiają na taśmę. Czego oczy nie widzą…. to w tym wypadku odbija się na naszym zdrowiu.” – ostrzega Joanna Salwa, dietetyczka i trenerka zdrowia. Przygotowywanie domowych soków to jednak nie tylko świadomość tego, co konkretnie znajduje się w szklance, ale również możliwość tworzenia własnych smaków i eksperymentowania z nimi, a przede wszystkim ogromna dawka witamin i składników odżywczych.
Podstawą najlepszych soków są najlepszej jakości składniki, a więc owoce, warzywa i zioła ze sprawdzonych źródeł, które uprawiane są w sposób naturalny. Wszystkie niezbędne do przygotowania domowych soków produkty znajdziesz na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia.
>> Poznaj sprawdzone przepisy na domowe soki <<
Sokowirówka – wady i zalety
Sokowirówka jest rozwiązaniem dla fanów klarownych soków, którzy chcieliby cieszyć się nimi w kilka chwil. Niestety, pośpiech rzadko wróży coś dobrego – dlatego soki z sokowirówki zawierają niestety o wiele mniej wartości odżywczych niż te z wyciskarki wolnoobrotowej. Poniżej prezentujemy główne zalety i wady sokowirówki.
Zalety sokowirówki:
- w krótkim czasie można przygotować za jej pomocą dużą ilość soku;
- dobrze radzi sobie z twardymi składnikami, jak np. warzywa korzeniowe;
- nie trzeba zbyt drobno kroić składników;
- sok jest klarowny (dla jednych z nas będzie to zaleta, dla innych wada);
- najczęściej jest rozwiązaniem niskobudżetowym.
Wady sokowirówki:
- przygotowany w sokowirówce sok należy jak najprędzej wypić, ponieważ bardzo szybko traci świeżość;
- powstający w szybki tempie pracy sokowirówki sok przygotowany zawiera znikome wartości odżywcze;
- sok jest wodnisty, pokrywa go piana;
- łatwo się przegrzewa, przez co trzeba ją co jakiś czas wyłączyć;
- głośno pracuje;
- przygotowanie soku z warzyw liściastych, ziół czy drobnych owoców jagodowych jest wręcz niemożliwe;
- większość sokowirówek ma dość skomplikowaną budowę, przez co ciężko jest ją wyczyścić.
Wyciskarka wolnoobrotowa – wady i zalety
Pracująca na wolnych obrotach wyciskarka za poświęconą cierpliwość przygotuje sok będący wspaniałą bombą witamin i składników odżywczych. Niestraszne jej twarde warzywa, liście, zioła czy drobne owoce jagodowe. Niestety, nie należy do najtańszych urządzeń. Poniżej prezentujemy główne zalety i wady wyciskarki wolnoobrotowej.
Zalety wyciskarki wolnoobrotowej:
- wyciskany na wolnych obrotach sok jest skarbnicą witamin i wartości odżywczych;
- sok jest gęsty (dla jednych z nas będzie to zaleta, dla innych wada);
- przygotowany w wyciskarce sok długo utrzymuje świeżość, dzięki czemu możemy przygotować jednorazowo większą ilość i pić go stopniowo;
- świetnie radzi sobie nie tylko z twardymi warzywami i owocami, ale również z warzywami liściastymi, drobnymi owocami jagodowymi czy ziołami;
- z pozostałych wiórków warzywnych i owocowych można przygotować np. zdrową przekąskę w postaci krakersów albo zamrozić je i używać do zup czy sosów;
- prosta budowa wyciskarki sprawia, że jest łatwa w utrzymaniu czystości;
- pracuje cicho w porównaniu z sokowirówką;
- często posiada dodatkowe funkcje, np. przygotowywania musów, sorbetów, przecierów.
Wady wyciskarki wolnoobrotowej:
- wolne obroty oznaczają długi czas, jaki trzeba poświęcić na przygotowanie soku;
- składniki muszą być pokrojone na mniejsze kawałki;
- zwykle jest znacznie droższa od sokowirówki.
Sokowirówka czy wyciskarka? Co lepsze do przygotowania domowego soku?
Wróćmy do tytułowego pytania: sokowirówka czy wyciskarka – co lepsze? Po przeanalizowaniu wad i zalet obu urządzeń, nietrudno jest wysnuć wniosek, że inwestycja w wyciskarkę wolnoobrotową opłaca się o wiele bardziej niż zakup sokowirówki. Choć wyciskarka jest najczęściej droższym rozwiązaniem, przygotowane w niej soki są pełnowartościowe.
> Poznaj więcej powodów, dla których warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową <<