Shinok – naturalne wyroby
Shinok to miejsce, w którym pracują doświadczeni szefowie kuchni. Wytwarzają pyszne i – co najważniejsze – naturalne wyroby rzemieślnicze. W ofercie manufaktury nie brakuje wyśmienitych wędlin, serów czy przetworów.
Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności
Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku manufaktury Shinok, o której w dalszej części opowiada sama właściciel, Pan Kamil Stychlerz.
Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika
Jak długo istnieje Shinok?
„Firma Cam Media Group istnieje od 2008r. Od samego początku jest związana z gastronomią. Marka Shinok powstała w połowie 2019 r. – początkowo jako restauracja z kuchnią ukraińską. Pandemia pokazała, jak wielkie zapotrzebowanie jest na produkty naturalne, dlatego zmieniliśmy się w manufakturę z wędlinami i przetworami. Wszystko robimy sami, własnymi siłami, dbamy o najmniejszy szczegół produkcji” – opowiada Pan Kamil.
Jaka jest historia jego powstania Shinok? Skąd taki pomysł?
„Pomysł narodził się wiele lat temu i podczas innych projektów gastronomicznych był realizowany. W Shinok w 2019 r. przed Bożym Narodzeniem, wtedy też pierwszy raz zorganizowaliśmy wędzenie w Ornontowicach” – mówi Pan Kamil.
Jak nauczyliście się tego, czym się obecnie zajmujecie?
„W naszym Shinok pracują wieloletni szefowie kuchni, którzy zajmują się wędzeniem od lat. Tradycje wędzenia sięgają ich dziadków. Cały czas się rozwijamy i przygotowujemy nowości. Obecnie w naszym asortymencie mamy wędliny, sery, ryby i przetwory, które przygotowujemy sami. Natomiast mamy też kilka zaprzyjaźnionych dostawców, jak Pan Adam z woj. kujawsko-pomorskiego, który dostarcza nam miody z jego własnej pasieki” – odpowiada Pan Kamil.
Jak wygląda Wasz przykładowy dzień w pracy w Shinok?
„Wyrób wędlin jest wieloetapowy i podzielony na poszczególne dni. Peklowanie wędzonek takich, jak szynka czy schab trwa dwa tygodnie, gdzie codziennie trzeba mieszać i masować mięso. Po tym czasie kolejne etapy to ociekanie, osuszanie, wędzenie, parzenie oraz hartowanie. Każdy z tych elementów jest bardzo ważny i wpływa na jakość oraz smak wędzonek. W wolnych chwilach staramy się uzupełniać spiżarnię w słoiki” – mówi Pan Kamil.
Jakie są Wasze największe wyzwania, trudności i największe radości, sukcesy w Shinok?
„Naszym największym wyzwaniem jest mała powierzchnia lokalu, ponieważ w przeszłości działaliśmy jako restauracja ukraińska. W czasie lockdownu postanowiliśmy przerobić naszą salę dla gości na delikatesy, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Jako malutka manufaktura mamy wiele ograniczeń i musimy bardzo drobiazgowo planować każdy proces.
Największą trudnością jest naturalne wędzenie nad żywym ogniem. Zmiany temperatury na zewnątrz, wilgotności czy opady atmosferyczne zmieniają czas wędzenia np. z 4 na 8, a nawet 10 godzin. Cały ten czas trzeba pieczołowicie doglądać i sprawdzać wędzenie. Zagapienie się może sprawić podniesienie temperatury w wędzarni, przez co wytopi się tłuszcz, który kapiąc na płomień może spowodować spalenie całej partii wyrobów.
Wędzenie wymaga najwięcej uwagi i przysparza najwięcej problemów, ale daje też najwięcej satysfakcji, co widać w opiniach i komentarzach gości. Cieszy nas bardzo, że jadacie nasze wyroby całymi rodzinami” – opowiada Pan Kamil.
Jakie macie plany na przyszłość?
„W przyszłości planujemy stale poszerzać naszą ofertę, szkolić się i rozwijać. Przede wszystkim zależy nam także na utrzymaniu wysokiej jakości, ponieważ jest to coś, za co cenią nas nasi klienci” – dodaje Pan Kamil.
W jaki sposób wytwarzane są Wasze produkty?
„Głównym naszym asortymentem są wędzonki i wędliny. Dodatkowo z wędzarni mamy jeszcze sery i ryby. Cieszącym się wielkim powodzeniem są również przetwory w słoikach oraz miody, które mamy z zaprzyjaźnionej pasieki z kujawsko-pomorskiego. Mięso mamy z zakładu w Bujakowie, który ma własny chów oraz ubój. Resztę składników staramy się zdobywać lokalnie lub sprowadzać od sprawdzonych dostawców” – mówi Pan Kamil.
Dlaczego wytwarzacie zdrowe produkty – bez chemii i konserwantów?
„Sami z rodzinami dokładnie staramy się sprawdzać to, co jemy. Jesteśmy pasjonatami smacznego i zdrowego jedzenia. Dlatego też takie robimy i chcemy się tym dzielić z innymi. Ponadto dzięki zastosowaniu tradycyjnych metod produkcji wędlin uzyskujemy >>smak dzieciństwa<< oraz wyroby, które przyciągają zapachem, wyglądem i smakiem” – dodaje Pan Kamil.
Czym wyróżniają się Wasze produkty od tych, które można kupić w ogólnodostępnych sklepach? Jakie są flagowe produkty?
„Nasze produkty wyróżniają się przede wszystkim procesem produkcji. Nasze wyroby są wędzone w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem, bez użycia grzałek (atmos). Nie dodajemy żadnych aromatów, wypełniaczy, barwników czy innej chemii. Wszystko jest naturalne” – opowiada Pan Kamil.
Na czym polega wyjątkowość produktów? Ze względu na jakie cechy polecilibyście je konsumentom, co takiego mają, w czym są lepsze od innych?
„Nasze produkty są przede wszystkim naturalne, świeże, pachnące, tradycyjnie wytwarzane i smakują obłędnie. Wszystkie nasze specjały są robione metodą rzemieślniczą, według tradycyjnych receptur. Przy produkcji nie używamy zbędnych dodatków takich jak aromaty i barwniki. Wszystko domowe i naturalne. Nasze swojskie wędliny wędzimy w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem. Warto spróbować i samemu się przekonać. W przyszłości planujemy robić jeszcze więcej, jeszcze lepiej i jeszcze smacznej” – odpowiada Pan Kamil.
Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl
“Zdecydowaliśmy się na współpracę, ponieważ Lokalny Rolnik trafia do osób, którym zależy – tak jak i nam – na tym co jedzą. Które cenią sobie jakość, świeżość oraz sposób wytworzenia” – komentuje Pani Anna. Jeśli tak samo, jak Shinok, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!
Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika