PrzetwoLove – owoce i warzywa przetworzone z miłością
Miłość do przetwórstwa owoców i warzyw narodziła się u Pani Katarzyny Katy wraz z nowym członkiem rodziny. Przygotowywanie przetworów dla maleństwa przerodziło się z czasem w pasję i sprawiło, że powstała marka PrzetwoLove, o której dziś opowie Ci sama właścicielka.
Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności
Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku firmy PrzetwoLove, mającej siedzibę w Katowicach (proces produkcyjny odbywa się w Siemianowicach Śląskich), specjalizującej się w produkcji przetworów owocowych i warzywnych, o którym w dalszej części opowiada Pani Katarzyna Kata – właścicielka PrzetwoLove.
Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika
Skąd wzięła się miłość do przetworów w PrzetwoLove?
“Jesteśmy przetwórnią owocowo-warzywną i naszą specjalnością są przetwory: dżemy, soki, musy, soki, kiszonki, fermentacje, przetwory #bezcukru, syropy poprawiające odporność, sosy, ajvary, keczupy, mamy też konfitury i powidła. Działamy od roku na rynku ogólnopolskim. Możesz nas spotkać na różnych festiwalach, targach, festynach poświęconych tematyce zdrowej żywności. Zaopatrujemy również sklepy stacjonarne i kawiarnie; m.in. w Krakowie, Wrocławiu, Szczecinie, Katowicach, Chorzowie oraz w Sędziszowie Małopolskim. Lubimy też współpracę z kooperatywami, bo świadomy człowiek to nasz najlepszy klient!
Zainteresowanie przetworami zaczęło się od naszego pierwszego dziecka :-). Od tego momentu datujemy wzrost świadomości konsumenckiej i wyższe wymagania jeśli chodzi o składy na etykietach produktów. Nagle zaczęliśmy odnosić wrażenie, że sklepowe półki zaczęły świecić pustkami, bo produkty dedykowane dzieciom (tych kilka lat temu, teraz jest ciut lepiej) miały słabiutkie składy. Wszędzie jakieś katastrofalne ilości cukru, dziwnych zagęszczaczy itp. Zaczęliśmy robić więc swoje papki, musy, kompoty, soczki, dżemiki. I tak poszło. Zaczęło się niewinnie, nieoczekiwanie przerodziło się w hobby, zainteresowanie, pasję, a w końcu we własną przetwórnię owocowo-warzywną.” – opowiada Pani Katarzyna.
Co wyróżnia przetwory od PrzetwoLove?
- “Wszystkie nasze przetwory są wegetariańskie, a większość jest również wegańska i bezglutenowa (tak naprawdę jedyny z glutenem to zakwas na żurek śląski).
- Nie odpuszczamy, jeśli chodzi o ilość owoców i cukru w przetworach, ponieważ przerażają nas wyroby, w których owoców jest mniej niż reszty składników, a cukier lub woda znajduje się na pierwszym planie.
- Obalamy mity o tym, że przetwory muszą koniecznie zawierać cukier. Mamy w swojej ofercie sporo odpowiedników bez cukru i radzą sobie one znakomicie.
- Nie używamy absolutnie żadnych zagęszczaczy, tyczy się to również naturalnych pektyn, zagęszczonych soków, nasion chia, agaru, żel-fixu, cukrów żelujących oraz żelatyny. Takich rzeczy u nas nie znajdziesz!
- Nasze słoiczki bywają również mocno minimalistyczne: jedno- lub dwu- składnikowe, gdzie owoce stanowią przynajmniej 90% składu.
- Jesteśmy nieufni jeśli chodzi o słodzenie przetworów czymś innym niż cukier trzcinowy, cukier biały czy miód. Z obawy o nietrwałość i ryzyko szybszego zepsucia tak zakonserwowanych przetworów, unikamy, innych niż wspomniane, cukrów/słodzików/substancji słodzących.
- Rozcieńczanie nie jest naszą mocną stroną, gdzie możemy tam redukujemy do 0 obecność wody.
- Przetwory powstają z sezonowych owoców i warzyw. Zawsze jest to wersja limitowana o określonej liczbie sztuk, która jak się skończy, to… trudno… trzeba czekać do następnego sezonu.
- Nigdy nie korzystamy z mrożonych owoców i warzyw. Wszystkie składniki są świeże, myte, obierane i krojone.
- Często sami zrywamy składniki na przetwory korzystając ze zbiorów, np. Oazy Sad Świerczów (powiat Namysłów, woj. opolskie).
- Nie korzystamy z certyfikowanych upraw: częściowo zaopatrujemy się w niepryskane niecertyfikowane plony ze wspomnianej lokalizacji, natomiast część składników pochodzi od rolników z konwencjonalnych upraw.
- Nasze przetwory powstają w wyniku ręcznej pracy od początku do końca procesu: sami myjemy, obieramy, kroimy, obrabiamy, doprawiamy, umieszczamy w słoiczkach, pasteryzujemy, naklejamy etykiety.
- Skrupulatnie informujemy o składzie słoiczków na etykiecie, nie zatajamy składników.
- Część naszych przetworów idzie na nasze własne potrzeby, zaopatrujemy także naszą rodzinę, przyjaciół i znajomych. Jemy to samo, co sprzedajemy, bez ściemy!
- Po części z lenistwa a po części z chęci generowania mniejszej ilości śmieci – nasze słoiczki są minimalistyczne jeśli chodzi o dekoracje: nie używamy kapturków, sznureczków, wstążek itp. Piękne wnętrze broni się samo 🙂
- Wkładamy serce w projektowanie naszych etykiet, każdy przetwór poza informacjami, które muszą zostać na tej powierzchni zawarte, posiada także jakąś krótką informację od nas, od serca dotyczącą danego wyrobu.
- Interesuje nas to, co się dzieje u konkurencji. Lubimy polecać wartościowe wyroby i pomysły.
- Nasze przetwory nie zawierają konserwantów, aromatów, wzmacniaczy smaku, zagęszczaczy, barwników.
- Tam, gdzie można redukujemy liczbę składników, cenimy sobie meritum smaku.
- Gdyby coś niepokojącego przydarzyło się Twojemu słoiczkowi po otwarciu (jakaś pleśń, dziwny nalot, zapach, smak), masz obowiązek niezwłocznie nas o tym poinformować. Nie zostawiamy ludzi samych w takiej sytuacji. Takie rzeczy mogą się przydarzyć raz na 10000 słoiczków, więc mamy to wkalkulowane w biznesplan.” – skrupulatnie wypunktowuje Pani Katarzyna.
Jakie produkty PrzetwoLove kupisz na LokalnyRolnik.pl?
Na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia kupisz m.in. poniższe przetwory owocowe i warzywne od PrzetwoLove:
- buraczki z chrzanem,
- cytryny w syropie,
- konfiturę z pigwy,
- sok śliwkowy,
- sok z kiszonych buraków,
- syrop z kwiatów bzu,
- wywar z imbiru.
Kupuj wyborne przetwory z dobry składem
Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl
“Zależy nam, aby dotrzeć do jak największej liczby odbiorców, którzy znają i cenią smak zdrowej żywności pozbawionej chemii. Wiemy, że ludzie szukają naturalnych, przygotowywanych z sercem przetworów. Lokalny Rolnik to kanał, który zrzesza ludzi mających wysokie wymagania co do jakości i wykonania kupowanej żywności i jest alternatywą dla powszechnie dostępnych sklepów wielkopowierzchniowych.” – dodaje Pani Katarzyna. Jeśli tak samo, jak PrzetwoLove, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!
Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika