Pigwa – właściwości odżywcze i zdrowotne
Ze względu na kwaśny smak i naturalną twardość nie nadaje się do spożycia w surowej formie. Nie zmienia to jednak faktu, że ten dar natury oferuje niezawodne wsparcie dla naszych organizmów. Stanowi ciekawą alternatywę dla cytryny, zwalcza infekcje, ma bogate zastosowanie w kuchni i używana jest także w branży kosmetycznej. A to ledwie czubek góry zalet, jakie pigwa posiada.
Do Europy została sprowadzona z Azji, w Polsce uprawiana jest bez większych przeszkód. Owoce pigwy są żółte, a wyglądem przypominają kombinację gruszki i jabłka. Ze względu na nazwę błędnie bywa identyfikowana z pigwowcem. Stanowi ciekawą alternatywę dla cytryny, łagodzi zarówno podrażnienia, jak i zwalcza infekcje. Niezwykle dobrze radzi sobie ze wspomaganiem regeneracji układu pokarmowego i co ciekawe – sama w sobie jest świetnym odświeżaczem powietrza.
Wartości odżywcze pigwy
Pojedynczy owoc waży około 125 gramów, co przekłada się na 71 kcal. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego energia uwalniana jest powoli. Jednak ze względu na przeciętnie niewielką ilość spożycia owocu, nie ma to wielkiego znaczenia, a w przypadku przetworzenia z cukrem i tak znacząco rośnie jej kaloryczność (z wiadomych względów). Zawarta w pigwie witamina C wspomaga wydajność układu odpornościowego i gojenie ran. Witaminy z grupy B mają działanie krwiotwórcze i chronią przed infekcjami. Wapń jest budulcem kości, a potas dodatkowo wspomaga układ nerwowy. Żelazo chroni przed niedokrwistością, a magnez odpowiada za funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Pigwa zawiera sporą ilość polifenoli o silnym działaniu przeciwutleniającym, co jest kolejnym atutem.
Pigwa posiada także pektyny, będące rozpuszczalnym w wodzie błonnikiem, który odpowiada za usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu. Są one także stosowane w profilaktyce przeciwnowotworowej. Ponadto pigwa wykazuje działanie bakteriobójcze, łagodzi podrażnienia skóry i wspomaga walkę z infekcjami górnych dróg oddechowych. Regeneruje również wątrobę, obniża poziom cukru i cholesterolu. Napar i macerat (olej roślinny zawierający wyciągi z roślin) z nasion stosowane są w przypadku takich dolegliwości, jak niestrawność, refluks, a także nieżyt żołądka i jelit. Dodatkowo pestki owocu używa się, kiedy dokucza brak apetytu.
W 2006 roku w ramach badania, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym Journal of Agricultural and Food Chemistry, weryfikowano i porównywano działanie pigwy i jabłka na uszkodzenia żołądka u szczurów. Co ciekawe, fenole zawarte w pigwie znacząco wspomagały leczenie, natomiast jabłka działały wręcz odwrotnie – hamując regenerację niezbędną do powrotu do zdrowia. Badacze zaznaczają, że wyniki mogą wskazywać na korzystne działanie fenoli zawartych w pigwie zarówno za pośrednictwem układu krwionośnego, jak i bezpośrednio w samym przewodzie pokarmowym.
Zamów pigwę bezpośrednio od RolnikaSpożywanie pigwy w okresie ciąży i karmienia
W przeciwieństwie do cytryny, pigwa jest naszą rodzimą rośliną. Jeśli mamy do wyboru owoce i warzywa z Polski, bez chwili zastanowienia powinniśmy wybierać je zamiast importowanych. Czasem może kusić nas cena, bo bywa, że jest bardzo niska. Jednak pamiętajcie, że owoce i warzywa, zanim trafią do sklepów, muszą podróżować przez pół świata. To wyklucza możliwość, aby nie zawierały w składzie lub co najmniej na swojej powierzchni szkodliwych substancji chemicznych. Niewątpliwie właśnie w okresie ciąży i karmienia matki powinny być szczególnie ostrożne i dwa razy zastanowić się, co jest dla nich ważniejsze. Pigwie warto zaufać szczególnie w przypadku przeziębień. Wówczas spożywana w postaci soku – radzi sobie z nimi jeszcze szybciej niż lekarstwa. Z dodatkiem cukru jest dobrym rozwiązaniem, jeśli i tak słodzimy herbatę – rozluźni to sztywne tkanki i łatwiej będzie ją przetrawić.
Zamów warzywa i owoce od Rolnika
Pigwa w diecie
Owoc znajduje zastosowanie przy produkcji win, nalewek, soków, kompotów, a także marmolad, dżemów i powideł – szczególnie ze względu na naturalne właściwości żelujące. Samo przygotowanie marmolady jest banalnie proste – wystarczy umyte i obrane owoce rozdrobnić i z dodatkiem niewielkiej ilości cukru smażyć na wolnym ogniu. Ich smak idealnie pasuje do gruszki. Z kolei z miodem pigwa stosowana jest przy przeziębieniach, kaszlu i grypie.
Jako jeden z nielicznych owoców pigwa w niewielkim stopniu podatna jest na zanieczyszczenia środowiska. Ze względu na kwaśny smak i naturalną twardość nie nadaje się do spożycia w surowej formie, jak np. jabłko, ale znajduje zastosowanie w przetwórstwie i jako dodatek, także ozdobny. Coraz większą popularnością cieszy się sok z pigwy. Jak wiadomo, korzystne właściwości większości produktów spożywczych są co najmniej częściowo tracone podczas obróbki termicznej i przetwórstwa, co zwykle jest minimalizowane przez wyciskanie soku z surowych owoców, w tym pigwy, dlatego warto sięgać po takie rozwiązanie.
Inne zastosowanie pigwy
Atuty pigwy wykorzystywane są także w kosmetyce – macerat znajduje zastosowanie w przypadku zmarszczek i hemoroidów, napar z kolei dobrze działa na trądzik. Ze względu na swoje właściwości pochłaniające zapach pigwa stosowana jest także jako odświeżacz powietrza – co ciekawe, w przeciwieństwie do cytryny nie trzeba jej suszyć, a świeży owoc świetnie poradzi sobie ze stęchlizną, np. w szafie do której dotychczas niezbyt często zaglądaliśmy.
*O wartościach odżywczych i zdrowotnych pigwy opowiadał Krzysztof M. Nowak – ekspert platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl.