Pietruszka – właściwości zdrowotne korzenia i natki
Miłośnicy zieleniny bez pietruszki obejść się nie mogą. Nic w tym dziwnego, bo ta nie tylko oferuje znakomite walory smakowe, ale również wspiera organizm w prawidłowym działaniu. Pietruszka zawiera dużą ilość witaminy C i żelaza, działa antyseptycznie, a także jest zalecana kobietom karmiącym piersią. Trudno też nie wspomnieć o wspaniałych walorach kulinarnych tego warzywa, z którym w kuchni można wyczyniać cuda.
Pietruszka zwyczajna to roślina należąca do rodziny selerowatych, występuje zarówno w formie uprawnej, jak i dzikiej. Uprawiana jest jako warzywo, które intensywnie wpisuje się w świat kulinariów. Dysponuje również szerokimi właściwościami leczniczymi. Co dokładnie kryją w sobie nać i korzeń pietruszki? Zobaczmy.
Dlaczego pietruszka jest zdrowa – wartości odżywcze pietruszki
Pietruszka wykorzystywana jest w kuchni w całości, przy czym wartość odżywcza korzenia i natki się nieco różnią. Natka jest bardzo bogatym źródłem witaminy C. W 100 g natki jest aż 160 mg witaminy C (dzienna norma to 60 mg). Poza tym natka jest także dobrym źródłem żelaza. Warto wspomnieć o tym, że źródła roślinne żelaza są gorzej przyswajalne niż żelazo hemowe (mięsne). Jeśli jednak połączy się żelazo roślinne z witaminą C w jednym posiłków, wówczas uzyskuje się dobrą wchłanialność.
Liście pietruszki to także bardzo cennego chlorofilu, który znany jest ze swoich właściwości oczyszczających i tonizujących organizm człowieka. Korzeń pietruszki (ale natka też) zawiera także znaczne ilości prowitaminy A i bardzo wiele olejków eterycznych.
Pietruszka na anemię
Dzięki idealnemu połączeniu witaminy C i żelaza natkę pietruszki wykorzystuje się we wspomaganiu leczenia i zapobiegania anemii. Również chlorofil zawarty w zielonych liściach przyczynia się do stymulowania wzrostu komórek czerwonych krwi (erytrocytów). Poza tym natka pietruszki to najlepsze źródło witaminy K, która jest ważna m.in. w procesach krzepnięcia krwi (uwaga, nadmiar syntetycznej witaminy K może wzmagać rozpad erytrocytów, co może pogłębiać anemię).
Pietruszka dobra na nerki
Korzeń pietruszki znany jest z właściwości moczopędnych. Związki czynne przyczyniają się bowiem do zwiększania się przesączania kłębuszkowego, powiększając tym samym objętość wydalanego moczu. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób ze skłonnościami do obrzęków oraz dla chorych z nadciśnieniem tętniczym. Natka pietruszki z kolei ma działanie antyseptyczne, co wspomaga hamowanie rozwoju patogennych bakterii np. w pęcherzu moczowym.
>> Dlaczego korzeń pietruszki jest tak niedoceniany? <<
Pietruszka przy menstruacji
Pietruszka zarówno korzeń, jak i natka jest bardzo cennym warzywem dla kobiet w trakcie menstruacji. Dobrze przyswajalne żelazo uzupełnia chwilowe niedobory wynikające z samego krwawienia. Ponadto, spożywanie pietruszki pozwala na szybkie pozbycie się obrzęków często pojawiających się właśnie w czasie miesiączki. Co istotniejsze – związki czynne w pietruszce mają działanie zmniejszające napięcie mięśni gładkich, co przynosi ulgę w bólu.
Pietruszka w ciąży i dla matki karmiącej
Nie ma przeciwwskazań do spożywania pietruszki w czasie ciąży, ale warto pamiętać, że dotyczy to jedynie naturalnego produktu, a nie suplementów diety (w tym koktajli o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym). Te bowiem mogą sztucznie wpływać na układ krzepnięcia krwi, co może być niebezpieczne dla płodu. W okresie karmienia pietruszka jest nie tylko mile widzianym składnikiem diety, lecz wręcz zaleca się jej spożywanie, ponieważ na bieżąco pozwala uzupełniać żelazo, tak ważne w diecie dziecka.
Chcę zamówić pietruszkę od Rolnika
Pietruszka – jak jeść i co z nią zrobić w kuchni
Cała pietruszka to bardzo wdzięczne warzywo do wykorzystania w kuchni. Korzeń jest jednym ze składników włoszczyzny, którą wykorzystuje się praktycznie każdego dnia do przygotowania zup, sosów czy mięs. Ponadto można spróbować pietruszki w innej odsłonie:
- zupa krem z pietruszki i gruszki
- pieczony korzeń pietruszki z przyprawą do kebaba
- smażona pietruszka (korzeń) na maśle z dodatkiem miodu i cynamonu – mniam!
- pesto z natki pietruszki z dodatkiem orzechów piniowych i sera typu parmezan
- masło pietruszkowe do smarowania pieczywa
- koktajle owocowe z dodatkiem świeżej natki pietruszki
Warto spożywać codziennie natkę pietruszki, najlepiej na surowo. Do czego ją dodawać? Do wszystkiego! Dodawać do obiadu – posypywać nią zupy (nie tylko do rosołu) i drugie dania: risotto, curry, gulasze, spaghetti. Dodawać do sałatek i na kanapki.
Pietruszka przeciwwskazania – czy pietruszka może szkodzić?
Nie ma co zaklinać rzeczywistości. Pietruszka też może zaszkodzić, jeśli spożywa się ją w nadmiarze. Szczególnie jeśli mamy na myśli warzywo o tak szerokim działaniu, jak nasza dzisiejsza bohaterka. Liście pietruszki spożywane codziennie w dużych ilościach teoretycznie mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Zatem baczcie na ilości, jedźcie pietruszkę, ale z umiarem.
*O właściwościach odżywczych i zdrowotnych pietruszki opowiadała Ewa Ceborska-Scheiterbauer – ekspert platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl.
Bardzo często używam pietruszki do zup czy dań mięsny lecz nie miałam pojęcia o składzie. Staram się zdrowo odżywiać dlatego będę stosować ją jeszcze częściej. Zdecydowanie wolę pietruszkę w zielonej formie 🙂
Nie wiem co się ze mną dzieje ale dostałem taką korbę na pietruszkę zieloną że zjadam ją całymi garściami ,dodaje bardzo dużo do kanapek i jeszcze w ręku trzymam żeby nie zabrakło hehe .
Może mój organizm jej chce ,a ja spełniam jego potrzeby 😉
dziwne, autorka w jednym zdaniu podaje działanie pietruszki, a w kolejnym poleca jej spożywanie. A może tylko chodzi o zwiększenie sprzedaży…? Pietruszka była dawniej używana jako środek poronny i nie powinna być spożywana przez kobiety przy nadziei. Ze względu na jej silne działanie również należy bardzo ostrożnie wprowadzać ją do diety dzieci. Nie zawsze to co modne, służy naprawdę zdrowiu. Zawsze trzeba zachować umiar. Przez trzy lata uczyłam się zielarstwa, dlatego proszę o rozwagę. Sprawdzajcie sami wiarygodność tego, o czym czytacie. Zdrowemu może nie zaszkodzić, innemu…
Polecam poranny koktail ,wypijany na czczo z połówki ananasa /jeśli jest bardzo duży,to 1/4/ ,1/2 szklanki wody n/gaz i 2-3 łyżek natki pietruszki. Smacznego!