Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy – tradycyjne pieczywo od 1930 roku
Piekarnia Ratuszowa już ponad 90 lat kontynuuje tradycję wytwarzania całkowicie naturalnego, smacznego pieczywa. Zapraszamy w krótką podróż po tym niezwykłym miejscu.
Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności
Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku Piekarni Ratuszowej.
Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika
Jaka jest historia jego powstania Piekarni Ratuszowej?
„Polacy coraz chętniej sięgają po dania przygotowywane z produktów tradycyjnych. Walory i specyfika tego typu potraw są ściśle związane i kojarzone z danym regionem. Nasza piekarnia działa na terenie Siedlec, miasta położonego we wschodniej Polsce, w województwie mazowieckim. Region ten ściśle kojarzony jest z produktami tradycyjnymi i regionalnymi, wytwarzanymi według wielopokoleniowych receptur, tak, jak w naszej piekarni, w której od 90 lat nieprzerwanie dostarczamy naszym odbiorcom naturalne, zdrowe i smaczne pieczywo, wypiekane na bazie tradycyjnej, przedwojennej receptury.
Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy to firma rodzinna z 80-letnią tradycją. Jest to jedyna, przedwojenna i najstarsza piekarnia prowadzona nieprzerwanie od 1930 roku – obecnie przez trzecie pokolenie. Firma nasza do dzisiaj znajduje się w samym sercu starego centrum Siedlec, przy ulicy Piłsudskiego 12, obok zabytkowego ratusza zwanego >>Jackiem<<.
W roku 1930 małżonkowie Stanisław i Julianna Wereda – dziadkowie i rodzice obecnych właścicieli – założyli i zaczęli prowadzić małą rzemieślniczą piekarnię. Firma znana była jako Piekarnia Stanisława i Julii Weredy. Początkowo cała produkcja i wypiek odbywały się na około 35 metrowej powierzchni, łącznie z piecem ceramicznym, opalanym drewnem. Pieczywo wypiekane było dla mieszkańców Siedlec i okolic, dostarczane dla wojska, furmankami rozwożone na okoliczne gospody – czyli sklepy.
Później od końca lat 50 – w czasie tzw. socjalizmu prowadzeniem piekarni zajęła się córka założycieli Danuta wraz z mężem Antonim Radzikowskim. Nastąpiła wówczas jej ostrożna (bowiem ryzykowna jak na ówczesne czasy) rozbudowa w latach 60 i 70 ubiegłego stulecia, co powiększyło powierzchnię zakładu do około 100 m². Firma ta znana była wówczas pod nazwą Piekarnia Radzikowscy i cieszyła się w Siedlcach oraz w okolicy bardzo dobrą renomą w gronie licznych, zacnych, prywatnych zakładów piekarniczych prowadzonych przez takie rodziny jak: Sikorscy, Pieńkowscy, Rytlowie i inne.
W latach 1960-1989 Piekarnia Radzikowscy uczestniczyła i wspierała liczne uroczystości rzemieślnicze i kościelne. W okresie tym firma nasza wyszkoliła rzeszę fachowców i czeladników piekarskich.
Od lat 90 ubiegłego wieku nastąpił w Polsce burzliwy rozwój przemysłowej produkcji w branży piekarniczej. Zaczęło powstawać w kraju mnóstwo zakładów produkujących pieczywo – niestety w oparciu o tzw. chemizację produkcji. Produkcja wielkoprzemysłowa w branży piekarniczej, zalewanie rynku wyrobami z tzw. >>worka<< i produktami chlebopodobnymi nie sprzyjała funkcjonowaniu i rozwojowi tradycyjnych, rodzinnych firm piekarniczych. Tylko nieliczne stare piekarnie przetrwały lub przekazały tradycje następcom, nie ulegając modzie na tzw. chemizację produkcji piekarniczej – nie przyjmując takich >>innowacji<<, jak polepszacze, spulchniacze, barwniki, konserwanty, czy tzw. mixy, czyli >>chleby z worka<<.
Produkcję naturalną zachowały tylko te piekarnie, które mają wieloletnie tradycje, wiedzę i umiejętności w prowadzeniu i naturalnym ukwaszaniu ciasta. Do takich z pewnością należy Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy, czego gwarancją są jej zapaszyste, zdrowe wypieki, opinie Klientów i otrzymywane zaszczytne wyróżnienia.
Lata 2005-2010 zaznaczyły tendencję konsumencką na rynku, popieraną przez środowiska naukowe, medyczne i społeczno-ekologiczne, że produkcja wielkoprzemysłowa wyrobów chlebopodobnych i chemizacja produkcji tej branży, odbiega coraz mocniej od zgłaszanych i poszukiwanych przez konsumentów preferencji oraz potrzeb w tym zakresie.
Coraz bardziej świadomy, dbający o zdrowie i jakość życia konsument, poszukujący prawdziwego chleba na zakwasie, bułek bez polepszaczy, bez konserwantów, bez spulchniaczy, niczym nie barwionych, stwarza potrzebę i perspektywę na funkcjonowanie oraz rozwój małych rodzinnych piekarni. Zwiastun ten dał właścicielom Piekarni Ratuszowej Radzikowscy impuls do obecnej modernizacji i restrukturyzacji zakładu, w którym codziennie wypiekane są najprzedniejsze, zapaszyste, smaczne i zdrowe, tradycyjne produkty piekarskie w Siedlcach.
Obecnie pieczywo nasze dostarczamy głównie klientom w regionie mazowieckim i lubelskim jako zdrowe, tradycyjne pieczywo staropolskie. Wysyłamy także zamówienia pocztą kurierską w inne regiony kraju.
Wszystkie te czasy firma nasza przetrwała jako najstarsza w Siedlcach Piekarnia – najpierw Weredy, potem Radzikowskich. Od 2003 roku Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy prowadzona już w trzecim pokoleniu przez synów Danuty i Antoniego Radzikowskich. Piekarnia do dzisiaj znajduje się w starym centrum Siedlec vis a vis przepięknego zabytkowego ratusza zwanego >>Jackiem<<. Stąd od 2003 roku obecni właściciele piekarni nadali jej historyczną nazwę Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy.
Od 2010 roku wyroby z Piekarni Ratuszowej Radzikowscy zostały przyjęte do Dziedzictwa Kulinarnego Europy i reprezentują Dziedzictwo Kulinarne Mazowsza” – opowiada przedstawicielka piekarni, Pani Anna Wareluk.
Jak wygląda przykładowy dzień pracy w Piekarni Ratuszowej?
„Wytwarzanie naszego pieczywa jest procesem ciągłym, polegającym na stałym przerabianiu i zakwaszaniu ciasta żytniego. Produkcja odbywa się według pracochłonnej technologii wielofazowej. Zakwas jest odtwarzany od ponad 90 lat” – mówi Pani Anna.
Co jest największym wyzwaniem dla Piekarni Ratuszowej?
„Potrzeba stałej edukacji konsumentów na temat zdrowej, nieprzetworzonej żywności. Zmorą małych firm jest niewyobrażalna biurokracja” – mówi Pani Anna.
Czy jest coś, czym Piekarnia Ratuszowa może się pochwalić?
„Naszą misją, nieprzerwanie od 90 lat, jest dostarczanie naszym klientom naturalnego, zdrowego i smacznego pieczywa, wypiekanego na bazie tradycyjnych, przedwojennych receptur. Promowanie zdrowego, wartościowego pożywienia i kontynuacja rodzinnej firmy. Jakość naszych produktów potwierdza liczne grono zadowolonych konsumentów oraz certyfikaty i wyróżnienia.
Posiadamy certyfikat Jakość Tradycja honorowany przez Unię Europejską, weryfikowany przez niezależnych ekspertów i przyznawany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Uczestniczymy także w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Nasz chleb Razowiec Marszałkowski z Siedlec, jako najlepszy chleb regionalny w Polsce zdobył złoty medal na Targach Smaki Regionów 2014 w Poznaniu. Ten sam tytuł w 2015 roku zdobył chleb Razowy Ratuszowy z Siedlec. Firma zdobyła Nagrodę Orły Wprost w roku 2018 r.” – dodaje Pani Anna.
Jaki jest asortyment Piekarni Ratuszowej? W jaki sposób wytwarzane są produkty?
„Chcąc zachować zdrowie i dobrą kondycję powinniśmy spożywać chleb żytni na zakwasie, który jest bezkonkurencyjny, jeśli chodzi o zawartość biologicznych aktywnych związków. Wyprodukowany zgodnie z tradycyjną recepturą, bez użycia jakichkolwiek polepszaczy i substancji chemicznych. Oto nasze sztandarowe produkty:
- Chleb Razowy Ratuszowy z Siedlec – staropolski gruboziarnisty chleb razowy żytni, produkowany w 100% na naturalnym samodzielnie wytwarzanym zakwasie żytnim. Nie zawiera drożdży. Prawdziwy chleb polski. Ma niepowtarzalny smak przez wiele dni, posiada swoistą wewnętrzną wilgoć z naturalnego zakwasu. Dzięki temu jest świeży i możliwy do spożywania przez kilka do kilkunastu dni (a przechowywany w warunkach chłodniczych, po wyjęciu jest w pełni przydatny do spożycia, posiadając cechy i walory świeżości). Jest to chleb wypiekany w blachach o różnej gramaturze: 1000 g, 600 g. i 400 g. Posiada zgrabną formę wypiekaną z prostokątnej blachy i dobrze rumiana skórkę. Pakowany jest w torebki foliowe i papierowe. Najsmaczniejszy do spożycia w kromkach grubości od 10 do 11 mm. Chleb o smaku prawdziwego razowca naszych dziadków.
- Chleb Razowiec Marszałkowski z Siedlec – staropolski gruboziarnisty chleb razowy żytni, produkowany w 100% na naturalnym, samodzielnie wytwarzanym zakwasie żytnim. Jest to chleb ścisły, posiada zgrabną, okrągłą formę i dobrze rumianą skórkę. Prawdziwy chleb polski, wypiekany w okresie międzywojennym (okres marszałkowski – Marszałka Józefa Piłsudskiego) jako chleb dla wojska. Wypiekany jest o wadze 1000 g, 500 g, 300 g. na podsypce z otrąb. Najsmaczniejszy do spożycia w cienkich kromkach od 6 do 9 mm.
Naturalny zakwas żytni sprawia, że chleby te posiadają dużą zawartość naturalnego błonnika, bakterii kwasu mlekowego oraz witamin z grupy B, E, żelazo, cynk i magnez. Umiejętne przechowywanie (np. w woreczku lnianym lub bawełnianym) pozwala na ich spożycie w 100%, bez konieczności wyrzucania uschniętego chleba. Chleby te sąt wolne od jakichkolwiek polepszaczy, konserwantów czy barwników. Ich wygląd i smak zawdzięczamy tylko naturalnym składnikom produkcji” – mówi Pani Anna.
Czym Wasze produkty wyróżniają się od tych, które można kupić w ogólnodostępnych sklepach? Na czym polega ich wyjątkowość?
„Nasze produkty wypiekane są na bazie tradycyjnej przedwojennej receptury, bez użycia jakichkolwiek polepszaczy i substancji chemicznych. Chleb razowiec Marszałkowski i razowy Ratuszowy to staropolskie gruboziarniste chleby żytnie razowe – nasze flagowe produkty. Wytwarzamy je z naturalnie zakwaszonej mąki żytniej według pracochłonnej technologii wielofazowej, bez dodatku drożdży i pieczemy w piecu ceramicznym. Chleby te utrzymują niepowtarzalny smak i świeżość do 7 dni. Są to prawdziwe chleby, a nie produkty chlebopodobne wytwarzane, odpiekane w supermarketach.
Tajemnica dobrego pieczywa tkwi w procesie jego przygotowywania, czyli w przygotowaniu zakwasu, wyrobieniu ciasta, rozczynu czy wreszcie w jakości mąki. Wszystko to w normalnych warunkach – jak w Piekarni Ratuszowej – trwa około dwóch dni. To właśnie ten rytuał przygotowania, następnie wypieku naszego pieczywa sprawia, że naturalny smak i zapach jest wyjątkowy” – dodaje Pani Anna.
Dlaczego wytwarzacie zdrowe produkty – bez chemii i konserwantów?
„Nasze wartości, jakimi kierujemy się w codziennej pracy to rodzina, zdrowie i zadowolenie naszych klientów.
To w rodzinie każdy z nas staje się człowiekiem. A jeśli w tym przyjściu na świat oraz we wchodzeniu na świat człowiekowi brakuje rodziny, to jest to zawsze wyłom i brak nad wyraz niepokojący i bolesny, który potem ciąży nad całym życiem. Rodzina wyposaża człowieka w niedający się zastąpić system wartości osobowych, społecznych i narodowych.
Tak też jest w naszej rodzinie, gdzie z pokolenia na pokolenie przekazywana jest tradycja oraz prawidłowe zachowania. To rodzina stanowi dla każdego z nas wsparcie w trudnych chwilach i towarzyszy nam w najważniejszych momentach naszego życia. To z rodziną rozwiązujemy nasze problemy i świętujemy swoje sukcesy.
Niejednokrotnie składając komuś życzenia życzymy przede wszystkim zdrowia dodając, że jest ono najważniejsze. Będąc zdrowymi mamy siły nie tylko do pracy, ale również do czerpania z życia tego, co najlepsze. Dlatego też warto o zdrowie dbać i je pielęgnować.
Powszechnie wiadomym jest, że nasze zdrowie i samopoczucie w głównej mierze zależy od tego, co spożywamy. Podstawą zbilansowanej diety, dostarczającej organizmowi komplet potrzebnych składników są produkty zbożowe, głównie wyroby piekarnicze – ziarno stanowi doskonały składnik żywności. Zaleca się spożywanie w codziennej diecie minimum 5 porcji produktów zbożowych, stanowiących uzupełnienie każdego posiłku.
Nasze wypieki stanowią bogate źródło naturalnego błonnika, niezwykle korzystnego dla ludzkiego organizmu. Pieczywo przez nas wypiekane wyrabiane jest z naturalnie zakwaszanej mąki żytniej, zgodnie z pracochłonną, przedwojenną recepturą.
Zdrowie naszych klientów jest dla nas bardzo ważne, dlatego też dbamy o jakość i walory odżywcze naszych wypieków dodając do nich otręby i nie stosując żadnych konserwantów, polepszaczy i barwników. Nasze starania wielokrotnie doceniono, przyznając nam liczne wyróżnienia i nagrody.
Przesłanką wszystkich podejmowanych przez nas decyzji są oczekiwania i preferencje naszych konsumentów. Zadowolenie klientów to kluczowy dla nas czynnik, kreujący naszą główną wartość. Usatysfakcjonowani klienci są niezbędnym zasobem i kapitałem dla naszej firmy.
Stawiamy naszych klientów na pierwszym miejscu. Chcemy dzielić z nimi nasze kolejne wartości, którymi są zdrowie i rodzina, więc jesteśmy dumni jeśli mogą cieszyć się nimi także w domu. Dlatego też oferujemy naszym klientom produkty wykonane zgodnie z tradycyjną, przedwojenną recepturą wypracowaną przez pokolenia rodziny Radzikowskich” – opowiada Pani Anna.
Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl
“Cenimy sobie dobrą współpracę z firmami, które tak jak nasza Piekarnia stawiają na zdrowe, regionalne, tradycyjne produkty. A na to stawia też Lokalny Rolnik, który rozwija profesjonalną sieć dostaw produktów regionalnych i tradycyjnych dla konsumenta” – komentuje Pani Anna. Jeśli tak samo, jak Piekarnia Ratuszowa, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!
Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika