!-->

Dlaczego warto jeść orzechy laskowe?

Produkty orzechy laskowe

Orzechy laskowe – źródło kwasu foliowego i miedzi

Orzechy laskowe to owoce leszczyny. Mają głęboki smak i dostarczają wielu cennych składników. Są źródłem wysokiej jakości białka roślinnego. Orzechy są również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, tzw. dobrych tłuszczy, które korzystnie wpływają na układ sercowo – naczyniowy. Kombinacja białka i tłuszczu sprawia, że  orzechy laskowe są produktem wolnotrawionym, co jest korzystne dla osób chorujących na cukrzycę. Ponadto orzechy zawierają silne przeciwutleniacze: witaminę E oraz selen, związek o działaniu przeciwnowotworym. Poza tym orzechy laskowe zawierają najwięcej kwasu foliowego oraz miedzi ze wszystkich orzechów. Są też źródłem składników mineralnych obniżających ciśnienie: magnezu, wapnia i potasu.

Orzechy laskowe dobre dla serca

Orzechy laskowe zawierają składniki, które wpływają ochronnie na układ sercowo – naczyniowy. Witamina E działa przeciwmiażdżycowo, a aminokwas arginina, zawarty w orzechach rozszerza i rozluźnia naczynia krwionośne, zmniejszając tym samy ryzyko zawału serca. Badanie prowadzone na mężczyznach o zwiększonym poziomie cholesterolu, wykazało że regularne spożywanie orzechów laskowych przyczynia się do obniżenia stężenia lipidów wywołujących narastanie płytki miażdżycowej. Magnez natomiast jest niezbędnym składnikiem wpływający pozytywnie na układ nerwowy zmniejszając negatywne efekty stresu.

Przeczytaj też: Orzechy włoskie – właściwości lecznicze i wartości odżywcze

Orzechy laskowe dobre na płodność

Dzięki dużej zawartości witaminy E, a także witamin z grupy B i kwasu foliowego orzechy laskowe są polecane osobom starającym się o dziecko. Witamina E wpływa bowiem bardzo korzystnie na płodność, a kwas foliowy zapobiega powstawaniu wady cewy nerwowej. Witaminy z grupy B z kolei poprawiają libido, a  także w dużym stopniu regulują wydzielania hormonów płciowych.

orzechy_laskowe

 Orzechy laskowe w kuchni – co z nich zrobić

Orzechy to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do wszystkich dań, zarówno tych na słodko, jak i tych wytrawnych. Dobrze pasują do płatów śniadaniowych, ciast, muffinów, ale także w formie sosu można je dodawać do mięs czy ryb. Prażone świetnie pasują do sałat na bazie zielonych liści. Z orzechów laskowych bardzo fajnie przygotowuje się mleko orzechowe, które jest dobrym zamiennikiem mleka krowiego. Z namoczonych wcześniej orzechów można także przygotować krem czekoladowo-orzechowy, który na pewno przypadnie do gustu dzieciakom. Propozycją dla dorosłych jest pyszna nalewka na bazie orzechów.

Sprawdź: Pierogi z grzybami i orzechami

Domowa Nutella, czyli krem orzechowo – czekoladowy

  • 100 g orzechów laskowych
  • miód, syrop z agawy, ksylitol, cukier (w ostateczności) – 1/4 szklanki lub wg uznania
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1/4 szklanki mleka (może być roślinne) – lub wg uznania w zależności od tego na ile płynny chcemy krem
  • masło lub olej kokosowy – 1-2 łyżeczki – opcjonalnie

Orzechy podprażamy na suchej patelni, następnie zawijamy w bawełnianą ściereczkę i ocieramy je o siebie aby pozbyć się skórek (trochę może ich zostać, ale im mniej tym lepiej).
Orzechy blendujemy na pył.
Następnie dodajemy do nich pozostałe składniki i blendujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Przekładamy do słoiczka i voilà gotowe! Tak przygotowany krem przechowujemy w lodówce.
Świeżo przygotowany krem może mieć nieco bardziej płynną konsystencję, która na pewno stężeje po włożeniu kremu do lodówki.

Chcę zamówić orzechy laskowe

orzechy_laskowe

Orzechy laskowe w ciąży

Orzechy laskowe są cennym uzupełnieniem diety kobiety w ciąży. Zawierają sporo magnezu, który w dużej mierze przeciwdziała powstawaniu bolesnych skurczy nóg. Jednocześnie są bogate w witaminę E, która jest bardzo istotnym składnikiem odżywczym w czasie ciąży.

Orzechy laskowe podczas karmienia piersią

Orzechy laskowe, podobnie, jak inne orzechy są dość silnymi alergenami. Nie ma potrzeby ich eliminacji z diety młodej mamy na tzw. „wszelki wypadek”. Jeśli jednak orzechy powodują alergię u maluszka, należy je czasowo wykluczyć z jadłospisu kobiety.

Domowy kosmetyk z orzechów laskowych

Olej z orzechów laskowych jest ceniony ze względu na swoje właściwości antycellulitowe. Stosowany regularnie znacznie zmniejsza cellulit i podnosi jędrność i elastyczność skóry.

Czy orzechy laskowe mogą szkodzić?

Orzechy laskowe są dość silny alergenem, dlatego też osoby na nie wrażliwe powinny ich bezwzględnie unikać. Duża ilość orzechów w diecie wiąże się także z dużą wartość energetyczną i warto o tym pamiętać – szczególnie na dietach odchudzających. Osoby z zaleceniami stosowania diety łatwostrawnej także powinny ograniczać spożycie orzechów w każdej formie.

 

*O wartościach odżywczych i wpływie bobu na ciążę oraz okres laktacji opowiadała Ewa Ceborska-Scheiterbauer – ekspert platformy zakupowej  LokalnyRolnik.pl.

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *