Old Friends – nietypowe kiszonki na zdrowie
Sfermentowane, pełne smaku i aromatu warzywa, które stanowią podstawę kimchi wytwarzanego przez Old Friends, są bogactwem witamin, minerałów i dobrych bakterii, które wspierają nasze zdrowie.
Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności
Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku Old Friends – polskiej marki produkującej kimchi, o której chcemy Wam dziś opowiedzieć.
Poznaj historie innych wytwórców
Kimchi – co to takiego, skąd się wywodzi, jakie ma właściwości?
Kimchi to – w dużym skrócie – tradycyjna koreańska kiszona sałatka, która świetnie się sprawdza zarówno jako dodatek do dań, jak i samodzielna przekąska. Pierwsze wersje kimchi powstawały w Chinach i Korei już 2 tysiące lat temu, w odpowiedzi na potrzebę długotrwałego wykorzystania dostępnych, sezonowych warzyw. Kimchi jest głęboko zakorzenione we wschodniej kulturze kulinarnej i odzwierciedla jej charakterystyczne cechy: sezonowość, prostotę, odżywczość i zbilansowany smak.
W XI wieku pisano o 11 odmianach kimchi, współcześnie mówi się o ponad 200 rodzajach. Niemal każdy koreański dom ma swój własny przepis na pastę i zalewę do kimchi, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Zasolone, odpowiednio doprawione warzywa, fermentujące w specjalnej mieszance przypraw, chilli i sosu rybnego stały się jednym z rozpoznawalnych na całym świecie symboli koreańskiej kuchni. W 2013 kimchi i kimjang, czyli tradycyjna metoda przygotowywania kimchi, zostały wpisane na Listę Reprezentatywną Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
Kimchi jest niskokaloryczne, poprawia przemianę materii i jest uznawane za jedną z najzdrowszych potrwa świata. Zawiera witaminy A, B1, B2 i C, a także żelazo i wapń. Dzięki fermentacji i braku pasteryzacji, jest bogate w bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus, które zasilają florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego, budują odporność, mają wpływ na trawienie i wchłanianie substancji dobroczynnych do organizmu, ograniczają występowanie alergii i chorób skóry oraz wspierają regulację wagi i odpowiednie PH. Nic dziwnego, że dla Koreańczyków kimchi stanowi nieodłączny dodatek do każdego posiłku.
Kimchi ze swoim wyrazistym, ostrym a jednocześnie zbalansowanym smakiem wnosi do każdej kuchni akcent świeżości i zaskoczenia. Wspaniale sprawdza się w roli niskokalorycznej przekąski lub przyprawy do dań! Można je smażyć z ryżem, dodać do zup i sosów, łączyć z naleśnikowym ciastem, dorzucać do wszelakich mięsnych i wegetariańskich kanapek. Dodatek kimchi w kilkanaście minut zamieni je w pełny smaku posiłek z egzotycznym ‘twistem”.
Kimchi nie jest jeszcze produktem bardzo popularnym w Polsce, jednak za sprawą takich marek, jak Old Friends, Polacy są w stanie go poznać i na dobre się w nim zakochać.
Kimchi po polsku – zakochaj się w kimchi od Old Friends KIMCHI
Old Friends KIMCHI to polska marka założona przez ludzi, którzy od lat z pasją tworzą jedzenie, wkładając w to całe serce. Mira Klepacka, Grzegorz Łapanowski, Sebastian Twarogal – zupełnie od siebie różni, ale łączy ich miłość do dobrego jedzenia i kimchi.
Kimchi od Old Friends produkowane jest w polskiej manufakturze, z polskich warzyw: kapusty pekińskiej, marchwi, czosnku i białej rzodkwi. Swój unikalny smak zawdzięcza starannie dobranej mieszance przypraw z koreańskim chilli gochugaru oraz tradycyjnemu koreańskiemu sposobowi kiszenia „kimjang”. Wersja wegetariańska Old Friends KIMCHI Vegan zawiera sos sojowy. Wersja Classic zawiera sos rybny. Obie wersje występują w opcjach Spicy – ostra i Mild – łagodna.
W Old Friends nie używa się żadnych polepszaczy czy konserwantów. Wszystkie rodzaje kimchi z polskiej manufaktury, aby zachować pełnię wartości odżywczych, są niepasteryzowane i trzeba przechowywać je w lodówce.
W ofercie Old Friends dostępnej na LokalnyRolnik.pl znaleźć można:
Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl
“Zdecydowaliśmy się być na platformie Lokalny Rolnik, gdyż jest to jedna z lepszych inicjatyw proponujących prawdziwe jedzenie“ – tak o współpracy z naszym wirtualnym targiem prawdziwego jedzenia mówi załoga wytwarzająca polskie kimchi. Jeśli tak samo, jak Old Friends, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego i zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!
Lubie kimchi. Sprawdziłem wiele marek na rynku i OLDFRIENDS kimchi zostawia konkurencję daleko w tyle! Polecam 🙂