Ogród Ekologiczny w Chudobczycach – praca u podstaw
Historia tego miejsca urzekła nas całkowicie. Ogród Ekologiczny w Chudobczycach prowadzony jest przez osoby bezdomne, które dzięki pracy odbudowują swoje życie i mają możliwość powrotu do społeczeństwa i na rynek pracy. Nic tak nie resocjalizuje i nie aktywizuje człowieka jak praca. A praca przy ziemi, w zgodzie z naturą jest uszlachetniającym zajęciem o działaniu wręcz terapeutycznym. Niezwykłe miejsce, przeczytajcie sami!
Jak powstał Ogród Ekologiczny w Chudobczycach
Wszystko zaczęło się od Fundacji Pomocy Wzajemnej Barka, której celem było prowadzenie domów wspólnoty dla osób bezdomnych, opuszczających zakłady karne, uzależnionych, dłużników, niepełnosprawnych, rodzin z dziećmi oraz matek samotnie wychowujących dzieci. W domach tych odbudowywano poczucie godności, zaufania, często ratowano życie osobom, które wiele lat żyły na ulicach i w skrajnych warunkach.
W 1989r. w Chudobczycach Barka przejęła od Agencji Rynku Rolnego 450 ha ziemi oraz budynki gospodarcze, a także dwa bloki w stanie surowym. Przez kilka lat trwała adaptacja tych bloków, gdzie ludzie bezdomni budowali klatki schodowe, wstawiali okna, drzwi, tynkowali ściany itd. Następnie mieszkańcy tej wspólnoty podjęli decyzje o utworzeniu własnego stowarzyszenia samopomocowego i tak ostatecznie w 2005r. powstało Stowarzyszenie Integracyjne Wspólnoty Barka w ramach którego działa m.in. Ogród Ekologiczny w Chudobczycach.
Ogród Ekologiczny w Chudobczycach – wyzwania
Największym wyzwaniem jest praca z drugim człowiekiem i wypośrodkowanie pomocy osobie, która po nią przychodzi tak, by nie uzależniać jej na dłuższą metę ale iść w proces usamodzielniania.
Każdy przychodzi do wspólnoty z inną historią, innym bagażem doświadczeń, innymi problemami. Jedni to alkoholicy jeszcze w ciągu alkoholowym, w trakcie terapii poza Barką; inni to alkoholicy, ale utrzymujący już jakiś czas abstynencję. I takie osoby mogą spokojnie funkcjonować w ramach Wspólnoty, ponieważ wyznawana jest tu zasada terapii przez pracę.
Jeszcze inni przychodzą z zakładów karnych po długich wyrokach lub kilku miesiącach odbywania kary. Wsparcie znajdują tu również emigranci z krajów Unii Europejskiej, którzy wracają do Polski ale już nie czeka na nich nikt z rodziny lub też wstydzą się skontaktować z rodziną – wyjechali kilka / kilkanaście lat temu za granicę do pracy, ale zamiast „góry pieniędzy” dorobili się długów, problemów i zmarnowali kawał życia. Przybywają po pomoc także ludzie którzy wpadli w machinę zadłużeń kredytowych lub alimentacyjnych. Jednak sytuacja każdego z nich na końcu jest taka sama: utrata znajomych, rodziny, pracy, mieszkania.
Ogród Ekologiczny w Chudobczycach na co dzień
Wspólnota daje ludziom poczucie bezpieczeństwa, pozwala na zmianę podejścia do świata i walkę z nałogami. Ważne jest to, że we wspólnocie ludzie pracują. Wspólnoty są z natury samowystarczalne, utrzymują się z własnych wypracowanych środków.
Każdego dnia uczestnicy Centrum Integracji Społecznej oraz mieszkańcy wspólnoty Barka wraz z instruktorem warsztatu wykonują prace w Ogrodzie. Pozostali mieszkańcy i uczestnicy w innych warsztatach, a także w gospodarstwie rolnym i przy pracach takich jak kuchnia, obieralnia warzyw do obiadu, prace porządkowe części wspólnych, wyrób drewna w lesie, prace kierowców na samochodach służbowych, zaopatrzenie, prace zlecone.
Wszystkie warzywa i owoce są uprawiane ręcznie. Część warzyw jest uprawiana w tunelach foliowych, od tego roku również jeden z tuneli jest ogrzewany. Uczestnicy samodzielnie przygotowują i wekują ogórki kiszone. Oczywiście ogórki, koper, czosnek i chrzan do ich przygotowania pochodzą z własnej uprawy. Ogród posiada certyfikat ekologiczny.
Praca przy ziemi ma działanie terapeutyczne, uszlachetnia i uczy pokory. Ludzie odbudowują tu swoje życie. Celem ich pracy jest uprawa zdrowego jedzenia, tym samym wspierają również innych w zdrowiu.
Wyjątkowość produktów z Chudobczyc
Za każdym produktem kryje się człowiek, jego historia i jego trud, jaki wkłada w to, by przeżyć każdy kolejny dzień w trzeźwości i w zgodzie z normami społecznymi. Każdy produkt jest uprawiany ręcznie. Nie ma tu kombajnów, sadzarek, żadnych maszyn i ciężkiego sprzętu, jedynie ludzkie ręce. Uprawiane są tutaj:
- warzywa: pomidory (bawole serca, malinowe, podłużne, daktylowe, koktajlowe), ogórki szklarniowe – podłużne i gruntowe, papryka, sałata (lodowa, masłowa, rzymska, krucha), pietruszka nać i korzeń, marchew, szczypior, cebula (czerwona, biała, czosnkowa), szczaw, szpinak, rukola, buraczki (podłużne i okrągłe), rzodkiewka, por, seler (nać, korzeń), kapusta, jarmuż, słonecznik, botwina, dynia, kalarepa.
- zioła w doniczkach i cięte: bazylia, oregano, mięta, lubczyk, tymianek, rozmaryn, szałwia.
- owoce: jabłka, maliny, truskawki, porzeczki czarne, czerwone i żółta, aronia, borówka.
Zamów warzywa od lokalnych Wytwórców
Pomidory z Chudobczyc są niezwykle aromatyczne i mięsiste, wystarczy je powąchać a najlepiej zjeść, żeby się przekonać. Marchew jest bardzo smaczna i soczysta. Ale tak naprawdę każdy produkt z tego ogrodu jest wyjątkowy.
Wspólnota i jej niezwykła misja
Efektem ponad 17-letniej pracy z ludźmi jest wsparcie w różnych formach kilku tysięcy osób. Ale tak naprawdę uratowanie chociażby jednej osoby w skali roku to już ogromny sukces. Często ludzie przychodzący do Barki mówią, że przyszli tutaj na chwilę, myśleli, że to będzie kolejny „ośrodek” w ich życiu, a okazuje się, że zostają na kilka lat, trzeźwieją i idą własną, trzeźwą i poprawną drogą, lub angażują się w działania Barki i dalej niosą „misję” społeczeństwu.
Stowarzyszenie działa i rozwija się. A co najważniejsze daje prawdziwe wsparcie i pomoc tym, o których większość z nas wolałaby zapomnieć. Pomoc mądrą i potrzebną, bo umożliwiającą wyjście na prostą, powrót do społeczeństwa i samodzielność. Dzięki pracy ludzkich rąk, powstał wspaniały Ogród Ekologiczny. Zaczynali z niecałym hektarem, a dziś zagospodarowali już dwa hektary pod uprawę ekologicznych warzyw i rozszerzyli asortyment.
Kupując produkty z Ogrodu Ekologicznego w Chudobczycach mamy realny wpływ na los ludzi, którzy pracując w nim, odbudowują swoje życie.
Wybieram warzywa od lokalnych rolników
Bardzo szczytne i właściwe podejście Zdrowa i właściwa uprawa daje wspaniałe owoce, którymi warto jest się dzielić.
Ekologiczne warzywa wyglądają całkiem inaczej od tych z marketów. W smaku też pewnie są dużo lepsze. Chyba czas zacząć kupować zdrowe produkty.