Miód pszczeli – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
To prawdziwe płynne złoto i niezwykły skarb dla zdrowia oraz sztuki kulinarnej. Miód bowiem nie tylko wzbogaca smak potraw oraz napojów, ale jest również niezawodnym środkiem, który dobroczynnie wpływa na organizm w stanach przeziębienia, wspiera układ krążenia, a także regeneruje skórę. Jednak czy miód jest dla każdego?
To jest dobre pytanie, bo miód, choć jest pyszny i prowokuje, by zajadać go łyżkami, to nie wszystkim sprzyja w równym stopniu, a niektórym wcale. Zanim jednak wyjawimy, kto powinien się go wystrzegać, sprawdźmy, co dobrego ma do zaoferowania naszym organizmom.
Miód – wartości odżywcze
W jedne łyżeczce prawdziwego pszczelego miodu znajdziemy około 40 kcal, a więc dwa razy więcej niż w jednej łyżeczce cukru. Jednak – w przeciwieństwie do tego ostatniego, miód dostarcza także innych składników np. działające prozdrowotnie enzymy, witaminę A, B2, PP, a także wiele składników mineralnych, a w tym – żelazo, wapń, magnez, fosfor. Charakterystyczny zapach miodu to zasługa zawartych w nim olejków eterycznych, a za smak, obok cukru, odpowiadają kwasy organiczne. Prawdziwy miód jest produkowany bez żadnych dodatków, a po kilku tygodniach od zebrania powinny ulec krystalizacji.
Miód – właściwości zdrowotne
Miód wspomaga leczenie różnych infekcji dróg oddechowych, zapalenie gardła czy krtani. Charakteryzuje się bowiem silnym działaniem przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Efekt ten można wzmocnić, łącząc miód z ciepłą wodą (nie cieplejsza jednak niż 40 °C) lub ciepłym mlekiem.
Szczególnie silne właściwości przeciw przeziębieniom ma miód spadziowy, malinowy i lipowy. Miody te bowiem działają przeciwzapalnie, a także wykrztuśnie.
Miód gryczany z kolei wpływa korzystnie na układ krążenia, zapobiegając postępowaniu miażdżycy, a także chorób serca.
Miody stosuje się także zewnętrznie, gdyż odżywiają skórę, łagodzą podrażnienia, a także wpływają korzystnie na gojenie się ran, wrzodów, oparzeń. Mają działanie przeciwzapalne, a więc czasami wykorzystuje się je przy bólach stawowych, nadwyrężonych mięśniach czy ścięgnach.
Poznaj historię Pasieki Krzemyk: Naturalne miody z serca Mazowsza
Miód w ciąży
Nie ma przeciwwskazań, aby spożywać prawdziwy pszczeli miód podczas prawidłowo przebiegającej ciąży. W przypadku kobiet w cukrzycą ciążową nie zaleca się miodu ze względu na wysoki indeks glikemiczny produktu.
Miód podczas karmienia piersią
Miód jest niestety dość silny alergenem. Dlatego też w pierwszych tygodniach życia dziecka nie powinna młoda mama spożywać dużych ilości miodu. Dotyczy to w szczególności kobiet, które są alergiczkami na pyłki traw lub kwiatów.
Jak spożywać miód?
Aby zachować cenne właściwości miodu, nie należy go podgrzewać. Dlatego też warto wykorzystywać jego dodatek do zimnych deserów, dressingów sałatkowych czy jako uzupełnienie przestudzonej herbaty, mleka bądź kawy. Miód smakuje wybornie z orzechami podany na zimnym, gęstym jogurcie.
Miód dla alergika – który miód najmniej uczula?
Miód może uczulać. Dlatego też alergicy wziewni powinni szczególnie ostrożnie doprawiać nim swoje dania. W takim wypadku lepiej jest wybierać miody ze spadzi czy gryki, a unikać miodów wielokwiatowych. Co ważne, na rynku dostępne są mieszanki miodów z Unii Europejskiej i spoza niej, a więc najczęściej z Chiń lub/i Indii. Miody takie są z reguły tańsze, ale stosowana przy hodowli pszczół chemia (a także obce dla naszego układu immunologicznego pyłki) może powodować dodatkowe reakcje alergiczne.
Czy miód może szkodzić? Miód – przeciwwskazania
Trzeba pamiętać, że miody dostarczają dość duże ilości cukrów prostych, dlatego nie są wskazane dla osób z cukrzycą lub nietolerancją glukozy. Miodu nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Dotyczy to w szczególności pacjentów z niewyrównaną chorobą.
Zamów Miody Bezpośrednio od Wytwórcy
*O właściwościach odżywczych i zdrowotnych miodu opowiadała Ewa Ceborska-Scheiterbauer – ekspert platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl.