Kontyngent pokojowych EKO JABŁEK na horyzoncie
Nie bez kozery mówi się, że praca, która jest pasją, nie wiąże się dla nas z psychicznym obciążeniem czy smutnym obowiązkiem. Ludzie kochający swoje zajęcie mają niesamowity kapitał energii, na którym można budować wielkie rzeczy. Mamy przyjemność przedstawić Wam taką osobę – w rolach głównych Joanka Szewczyk i jej EKO JABŁKA.
Historia, którą tworzy Joanka Szewczyk, pokazuje, jak istotna jest inicjatywa, odwaga do zmieniania tego, co obniża standard naszego życia i negatywnie wpływa na wyobrażenie o możliwościach kreowania rzeczywistości w zgodzie z naszymi poglądami i potrzebami. Jak sama mówi, współpraca z rolnikami ekologicznymi jest dla niej życiową przygodą. Nie tylko wspiera metody produkcji, które chronią środowisko, ale również osoby pracujące w sadach i okolicznych mieszkańców. Mało tego, dostarcza klientom jedzenie pozbawione szkodliwych pestycydów. Patrząc z mojej perspektywy, to naprawdę świetna robota.
Joanka Szewczyk współpracuje z ekologicznymi sadownikami i rolnikami z południowego oraz wschodniego Mazowsza. Przedsiębiorcy i wytwórcy ekologiczni mają trudne zadanie do wykonania w tym regionie, są praktycznie pionierami w sadowniczej działalności ekologicznej w okolicy. Dlatego zależy nam na wsparciu ich pracy i dostarczaniu ich produktów na rynek, żeby mieli motywację do dalszego działania. – podkreśla Joanka Szewczyk, której siła, zdecydowanie i koncepcyjne myślenie zamieniły mglistą wizję sukcesu w realne działania i znakomite rezultaty.
Wybieram owoce od Rolników
Nie mogła na to patrzeć
Założyłam firmę EKO JABŁKA, żeby wspierać rolnictwo ekologiczne wśród tych producentów, którzy zmagali się z problemami logistycznymi i brakiem dostępu do rynku detalicznego w swojej działalności. Miałam świadomość szerokiej grupy kontaktów, które posiadam po 8 latach mieszkania w Warszawie i pracy w środowisku ludzi zajmujących się sztuką i ekologią. W pewnym momencie doznałam olśnienia, że przecież mogę spróbować te światy ze sobą połączyć. W ten sposób sama wożę owoce do Warszawy i szukam na nie klientów, a z drugiej strony przywożę ludzi z Warszawy na wieś, do gospodarstw naszych rolników. Okazuje się, że powyższa idea sprawdza się, ponieważ produkty z powodzeniem znajdują nabywców, natomiast klienci przyjeżdżają całymi rodzinami na zbiory, a także w celu zażycia odpoczynku od miejskiego zgiełku.
Zamawiam owoce od Rolników
Właścicielka EKO JABŁEK inspirację odnalazła w rodzinie, a konkretnie w wujku, który jest sadownikiem ekologicznym i borykał się z trudnościami ze zbytem swoich produktów. Brak przetwórstwa ekologicznego w okolicy oraz problemy logistyczne związane z rynkiem detalicznym uniemożliwiały prowadzenie sadu ekologicznego z ekonomicznego punktu widzenia. We dwoje postanowili przełamać powstały impas. Wsparcie wujka przy sprzedaży detalicznej na warszawskim BioBazarze przerodziło się w szerszą współpracę z okolicznymi ekologicznymi sadownikami. Okazało się, że przy odpowiednio zorganizowanej logistyce i dotarciu do zainteresowanych konsumentów, sprzedaż detaliczna opłaca się zarówno rolnikom, jak i odbiorcom.
Przedsmak oferty EKO JABŁEK
Obecnie przedsiębiorstwo Joanki Szewczyk oferuje całą gamę różnych owoców, chociaż jak sama nazwa firmy wskazuje, wiodącą rolę odgrywają jabłka będące specjalnością zakładu. W sprzedaży znajdują się rozmaite odmiany, które pozwolą zaspokoić wszelkie gusta smakowe: Alwa, Szampion, Melrose, Ligol, Eliza, Jonica, Spartan, Jonagold, Cortland, Idared, Gloster, Conel, a i to nie wszystko. W sezonie można nabyć również czereśnie, wiśnie z rodzinnego sadu, porzeczki, aronie oraz śliwki. Teraz jednym kliknięciem możecie dostarczyć sobie niezbędnej porcji witamin i uczynić swoje podniebienia szczęśliwymi praktycznie bez wychodzenia z domu, zamawiając produkty za pośrednictwem platformy Lokalny Rolnik.