Kolorowe Smaki – śląskie dania gotowe
Kolorowe Smaki to produkty garmażeryjne, które od 3 lat wytwarzane są na Śląsku, a dokładnie w Tychach. Tradycyjne potrawy śląskie powstają tu z produktów od lokalnych wytwórców. Zapraszam w krótką podróż po tej manufakturze.
Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności
Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku marki Kolorowe Smaki, o której w dalszej części opowiada sama właścicielka – Pani Monika Przewoźnik.
Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika
Jaka jest historia powstania Kolorowych Smaków?
„Kolorowe Smaki to młodziutki pomysł, który powstał z potrzeby serca i naszych klientów. Nasze 30-letnie doświadczenie w piekarnictwie i cukiernictwie, a także 25-letnie doświadczenie gastronomiczne pomogło nam podjąć decyzję o nowej usłudze w naszej firmie. Nowa usługa to garmażerka. A ponieważ od 30 lat i w branży piekarniczej, a także gastronomicznej najważniejsza jest dla nas jakość naszych wyrobów i usług, szczycimy się tym, że nie poszliśmy z duchem czasu, z czym wiąże się produkcja masowa i automatyzacja, ale pozostaliśmy wierni tradycji i ręcznej produkcji, jaką zachowujemy do dzisiaj. W restauracji serwujemy kuchnię polską w ciekawym wydaniu. Nasze produkty – piekarnicze również – to nasze śląskie produkty. Przepisy i receptury mamy od przedwojennych mistrzów rzemiosła piekarniczego i strzeżemy jak największego skarbu. Dlatego postanowiliśmy połączyć naszą wiedzę, doświadczenie i potrzebę dzielenia się dobrymi produktami, tworząc produkt, który każdy może zamówić i zjeść wygodnie w domu, zaoszczędzając czas na gotowaniu. W naszej załodze od początku są pracownicy, którzy gotują z miłością i pasją, tworząc coraz to doskonalsze i wyśmienite w smaku, ale przede wszystkim najlepszej jakości potrawy.
Nazwa Kolorowe Smaki to nazwa, która najbardziej kojarzyła nam się z naszymi produktami. Wytwarzamy nasze potrawy z żywych, kolorowych produktów od naszych zaprzyjaźnionych lokalnych dostawców. Trafiają do nas kolorowe warzywa, owoce, mięso, nabiał, a my tworzymy z pasją z tego kolorowe dania, takie, że jak się patrzy, to aż ślinka cieknie. Bo oto w jedzeniu chodzi, aby jeść z przyjemnością i pasją odkrywać nowe zaskakujące smaki. I właśnie tym chcemy się dzielić. Świat kuchni, smaków, przypraw jest tak kolorowy, jak nasze potrawy garmażeryjne KOLOROWE SMAKI ?” – opowiada Pani Monika.
Jak nauczyliście się tego, czym się obecnie zajmujecie?
„Nasze 25-letnie doświadczenie w gastronomii i prowadzenia rodzinnej restauracji U Przewoźnika w Tychach ułatwiło nam stworzenie Kolorowych Smaków. Każdy dorzucił swoje doświadczenie, punkt widzenia i pomysły do stworzenia produktów garmażeryjnych. Nasza załoga to przede wszystkim wspaniali ludzie, których połączyła pasja do gotowania, do natury. Dla nas nie ma nic na skróty, nie idziemy na łatwiznę z tzw. gotowcami. Wszystko wytwarzamy sami własnoręcznie, z podstawowych produktów z połączeniem bogactwa przypraw, jakie oferuje nam świat” – mówi Pani Monika.
Jak wygląda Wasz przykładowy dzień w pracy w Kolorowych Smakach?
„Pracujemy codziennie, aby dostarczać świeżutkie produkty garmażeryjne dla Was. Gotujemy również dla uczniów szkoły mojego syna, do której uczęszcza (no może teraz to równie bywa z tym nauczaniem ?), bo dzięki tej współpracy mam pewność, że dzieciaki zjedzą naprawdę wartościowe posiłki, nie oszczędzając na jakości. Pani Renia z Panem Markiem zarządzają naszą garmażeryjną kuchnią. Ich wieloletnie doświadczenie przekłada się na jakość naszych potraw. Pani Renia robi najlepsze pierogi na świecie – mówi, że robi to przecież dla swoich >>Wnuków<< ?” – dodaje Pani Monika.
Jakie są Wasze największe wyzwania i radości?
„Największa radość to możliwość rozszerzania naszego zasięgu o Lokalnego Rolnika. Sami jesteśmy klientami, ponieważ doceniamy jakość produktów i towarów. Doceniamy ciężką pracę lokalnych wytwórców, którzy bronią tradycji w dobie wszechobecnego konsumpcjonizmu, ale tutaj razem możemy cieszyć się najlepszą jakością od lokalnych wytwórców, którzy cenią naturalność i tradycję, często przekazywaną z pokolenia na pokolenie” – odpowiada Pani Monika.
Jakie macie plany na przyszłość?
„W przyszłości chcielibyśmy się ubiegać o certyfikaty ECO, ale wiem również, że wtedy nie bylibyśmy dostępni cenowo dla wszystkich, bo wiadomo, że wiązałoby się to z podniesieniem cen. Póki co, chcemy, aby każdy miał dostęp do naszych produktów w jak najatrakcyjniejszej cenie. Chcemy poszerzać asortyment o produkty wege, ulepszać produkty i może kiedyś certyfikować nasze wyroby” – mówi Pani Monika.
Jaki jest asortyment Kolorowych Smaków? W jaki sposób wytwarzane są Wasze produkty?
„Produkujemy wyroby garmażeryjne gotowe do spożycia po uprzednim podgrzaniu lub na zimno. Głównie to nasza kuchnia polska, nasze gołąbki, pierogi, krokiety itp. Są to tradycyjne smaki, ale rozszerzamy o produkty wegetariańskie i wegańskie (i jesteśmy w tym coraz lepsi) – Pani Renia ma nieograniczoną wyobraźnię ?.
Naszym flagowym produktem jest Ślonki Łobiod – czyli tradycyjna rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą. To nasz hit, który znika z pierwszej kolejności ?. Bardzo popularne są również pierogi, bo Pani Renia lepi farsz z odrobiną ciasta ?, a także nasze pyszne krokiety i gołąbki, które są świetnymi pomysłami na obiad” – opowiada Pani Monika.
Dlaczego wytwarzacie zdrowe produkty – bez chemii i konserwantów?
„Po pierwsze – nie idziemy na łatwiznę. Po drugie – sama w domu dbam o zdrowe produkty, którymi karmię moje dzieci. To dlaczego robić co innego w pracy? To by się kłóciło z naszą filozofią życia ?. Jesteśmy świadomymi ludźmi i tak tworzymy od 30 lat piekarnię, restaurację i teraz Kolorowe Smaki” – mówi Pani Monika.
Czym wyróżniają się Wasze produkty od tych, które można kupić w ogólnodostępnych sklepach?
„Przede wszystkim prostym składem. Możecie się o tym sami przekonać, czytając nasze opisy. Omijamy szerokim łukiem gotowe mieszanki przypraw, polepszacze i przyspieszacze, a taże konserwanty, dlatego nasze produkty mają krótką datę ważności. Bogactwo naturalnych jednoskładnikowych przypraw jest tak szerokie, więc z tego korzystamy i jesteśmy z tego dumni. Wyróżniamy się również smakiem i świeżością, dzięki temu że pracujemy 7 dni w tygodniu. Każdego dnia dostarczamy do naszych punktów najświeższe produkty.
Nasze produkty to połączenie wiedzy, doświadczenia naszych kucharzy z pasją do świadomego gotowania, karmienia ludzi najlepszymi jakościowo daniami, aby każdy poczuł smak, ten smak z dzieciństwa. Ponieważ jedzenie to fantastyczna podróż i przygoda dla kubków smakowych, dlatego nie zaśmiecajmy sobie żołądków śmieciowym jedzeniem.
Jesteśmy najbardziej dumni z tego, że w dzisiejszych czasach szybkiego życia, potrafiliśmy się zatrzymać i zastanowić, do czego nas ten pęd prowadzi. Przecież to, co z dziada pradziada, to najlepsze! Chcemy świadomie podchodzić do życia i pracy, która wykonujemy. Nie ilość, a jakość jest dla nas najważniejsza, dlatego nie podejmujemy współpracy z marketami i dużymi sieciowymi sklepami. Chcemy wspierać się lokalnie i wrócić do sąsiedzkiego życia, jak kiedyś, gdy każdy mógł liczyć na drugiego człowieka, a Lokalny Rolnik temu służy, aby po sąsiedzku się wspierać” – opowiada Pani Monika.
Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl
„Dlaczego Lokalny Rolnik? Hmmm, to chyba najprostsze pytanie. A dlaczego nie? Jesteśmy świadomymi klientami Lokalnego Rolnika, dbamy o nasze zdrowie, o to, co jedzą nasi bliscy. Sami wytwarzamy właśnie takie zdrowe i proste w składzie dania. Dlaczego więc się tym nie podzielić z innymi, również świadomymi ludźmi? Bo właśnie Lokalny Rolnik takich ludzi łączy„ – komentuje Pani Monika. Jeśli tak samo, jak Kolorowe Smaki, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!
Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika