Kochamy mięso. Polacy jedzą go dwa razy za dużo
Raport Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem nie pozostawia złudzeń. Wbrew zaleceniom ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) Polacy jedzą prawie dwukrotnie więcej mięsa niż powinni. Tymczasem naukowcy zachęcają, by ograniczyć spożycie mięsa i wędlin w codziennej diecie, bo zwiększają one ryzyko wystąpienia wielu chorób.
Niedawno Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem, działająca w strukturach WHO, umieściła na liście czynników rakotwórczych wędliny obok papierosów, azbestu i spalin.
Mięso czerwone bardzo rakotwórcze
– Odbieram to jako spektakularny sygnał potwierdzający wiedzę znaną specjalistom od prawie 50 lat. Wiadomo, że wysokie spożycie mięsa zwiększa ryzyko wielu schorzeń. – powiedział PAP prof. Zenon Zduńczyk z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie. Jak wyjaśnił, przy dużym spożyciu mięsa struktura diety staje się wadliwa.
– Gdy spożywamy za mało warzyw, owoców i produktów zbożowych, przebieg procesów fermentacyjnych w przewodzie pokarmowym jest niekorzystny. Ponadto zwiększa się spożycie tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych, co zwiększa ryzyko otyłości czy wystąpienia arteriosklerozy. Mięso, szczególnie czerwone, sprzyja także rozwojowi nowotworów przewodu pokarmowego. – wymienił naukowiec.
Niebezpieczne dodatki
Prof. Zduńczyk dodał, że wędliny zawierają szereg substancji dodatkowych, takich jak konserwujące azotany i sól. Większość wędlin długo dojrzewających jest bardzo słona. Wędliny zawierają też substancje barwiące i zapachowe, czyli dodatki zwiększające atrakcyjność produktu i skłaniające konsumenta do zakupu i spożycia.
Wędliny zawierają zazwyczaj polifosforany, które zapewniają zwiększenie wodochłonności, a duże spożycie polifosforanów może zakłócać gospodarkę wapniową, co jest szczególnie ważne u osób zagrożonych osteoporozą – przypomniał ekspert. Ponadto dym wędzarniczy, używany w produkcji wędlin, zawiera wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), uznawane za substancje zwiększające ryzyko wystąpienia nowotworów – dodał.
Jak wyjaśnił prof. Zduńczyk to zasobność portfela jest wyznacznikiem tego, jaki typ wędliny Polacy kupują. – Zazwyczaj konsumenci oburzają się, że oferowane wędliny są wodniste i nietrwałe, a to właśnie popyt na tanie wędliny jest największy. Producentów mięsa w Polsce jest dużo, mięsa relatywnie do zbycia także sporo i poszukuje się możliwości jak najszerszego zbycia, z dotarciem do konsumentów mniej zasobnych – ocenił naukowiec.
Jak jeść mądrze i zdrowo? Jeść o połowę mniej
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaliczając mięso do czynników rakotwórczych, nie zaleciła całkowitego wyeliminowania go z diety, a jedynie ograniczenie jego spożycia. – Agencja zaleca spożycie około pół kilograma przetworzonego mięsa tygodniowo, co przekłada się na ok. 750 g mięsa świeżego. Myślę, że są dwa czynniki takiego zalecenia: mięso ma bardzo wysokie walory odżywcze, a po drugie chodzi o realność takiego zalecenia. Lepiej proponować rozwiązania racjonalne, z których skorzystają odbiorcy, niż radykalne, które od razu +puszczą+ mimo uszu – podkreślił naukowiec.
Wybierz mięso bezpośrednio od Dostawcy
W ocenie prof. Zduńczyka, w przypadku Polski takie zalecenie może wydać się radykalne. Spożycie mięsa na świecie wynosi 800-820 gramów tygodniowo, a Polak średnio zjada tygodniowo 1,3 kg mięsa.
– 750 gramów to naprawdę duża ilość – to oznacza, że codziennie zjadamy 75-gramowy kotlet schabowy. Wydaje mi się, że Polakom trudno się będzie zastosować do takiego sposobu odżywiania – wynika to z walorów odżywczych i smakowych mięsa oraz utrwalonych nawyków żywieniowych. Zmiana modelu odżywiania, polegająca na ograniczeniu spożycia mięsa, moim zdaniem, możliwa będzie w perspektywie kilkunastu lat, wśród obecnie młodych ludzi, którzy dostrzegają znaczenie diety w zdrowym stylu życia. – ocenił prof. Zduńczyk.
Źródło: Polska Agencja Prasowa
Jeść z umiarem i kupować ze sprawdzonego źródła
Słowem kluczem do zachowania równowagi niezmiennie pozostaje umiar. Dzięki badaniom naukowców wiemy już na pewno, że dużo i tanio kończy się problemami zdrowotnymi. Zatem lepiej kupić mięso w wyższej cenie i zjeść go mniej, ale z zaufanego źródła i z transparentnymi zasadami wytwórstwa. Niestety ulegamy złudzeniu, że jeśli kupimy coś po bardzo okazyjnej cenie, to oszczędzimy. Tymczasem nasz wątpliwy spryt z biegiem czasu odwraca się przeciwko nam i drenuje portfel za pośrednictwem kupna leków, wizyt u lekarzy czy zwolnień lekarskich, które nie pozwalają osiągnąć pełnej kwoty spodziewanego wynagrodzenia. Warto więc zastanowić się nad zmianą priorytetów i przewartościowaniem sposobu myślenia na temat żywności, którą spożywamy, jak i jej jakości.
Zamów mięso bezpośrednio od Dostawcy
Źródło zdjęcia: https://picjumbo.com/