Kiszonki z Otuliny Kampinosu – rodzinne gospodarstwo z ponad 100-letnią tradycją
Kiszonki chętnie dodajemy do swojego jadłospisu w okresie jesienno-zimowym. Warto jednak pamiętać, że swoją odporność kształtujemy przez okrągły rok i sięgać po kiszone warzywa, gdy tylko mamy ku temu okazję. Wybierajmy kiszonki przygotowywane tradycyjnie, z wyłącznie naturalnych składników. Takie, jak te z Gospodarstwa Rolnego Kiszonki z Otuliny Kampinosu.
Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności
Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku Gospodarstwa Rolnego Kiszonki z Otuliny Kampinosu – małego, rodzinnego gospodarstwa, mogącego pochwalić się ponad 100-letnią tradycją uprawy roli – o którym w dalszej części opowiadają sami właściciele, Państwo Bożena i Marek Turkowscy.
Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika
Ponad 100-letnia tradycja uprawy roli i pasja do kiszenia
“Nasze gospodarstwo znajduje się we wsi Łomna, gm. Czosnów, w Otulinie Kampinoskiego Parku Narodowego. Jego część zajmuje obszar Kampinoskiej Doliny Wisły – Natura 2000.
Gospodarstwo może poszczycić się ponad stuleciem istnienia i było zawsze małym, rodzinnym gospodarstwem rolnym, w którym uprawiano zboża, warzywa oraz hodowano zwierzęta i które dawało utrzymanie całej rodzinie. Przejęliśmy je po rodzicach, rodzice po dziadkach, dziadkowie po pradziadkach… Kiszenie warzyw, jako doskonała forma ich przechowywania, było od zawsze obecne w życiu naszych rodziców, dziadków i pradziadków.
Nasi rodzice wyszli naprzeciw popytowi na warzywa prosto od rolnika i zaczęli kisić kapustę i ogórki na większą skalę niż na własne potrzeby. Pobliska Warszawa okazała się doskonałym rynkiem zbytu. Po przejęciu gospodarstwa zdecydowaliśmy się zająć się wyłącznie uprawą i kiszeniem warzyw. Rozszerzyliśmy asortyment o inne warzywa. Z kiszonych warzyw tłoczymy również soki. Kiszenie stało się naszą pasją” – opowiadają Państwo Turkowscy.
Radości z gospodarskiej codzienności
“Praca w gospodarstwie jest determinowana przez pory roku. Najwięcej pracy jest od wczesnej wiosny do późnego lata. Wtedy siejemy, sadzimy, pielimy i nawadniamy. Najbardziej intensywny jest czas zbioru ogórków – cały miesiąc, każdego dnia zbieramy i od razu zapełniamy beczki – od rana do późnej nocy. Zbiór kapusty jest rozłożony w czasie, ponieważ kapustę kisimy cyklicznie i dlatego jest łatwiej. Zimą przygotowujemy głównie kiszonki do sprzedaży: przebieramy ogórki (niektóre miękną), przygotowujemy ogórki i buraczki tarte, marchew w plasterkach oraz różyczki kalafiorów.
Największym wyzwaniem jest czujność, aby nic nie przegapić: dobrze przygotować ziemię, zadbać o przedplon, poplon, płodozmian; przygotować maszyny rolnicze, aby nie zawiodły nagle w sezonie; zorganizować i zadbać o pracowników sezonowych, bez których nie dalibyśmy rady uprawiać tradycyjnie, czyli tak, gdzie to właśnie człowiek sieje i sadzi, pieli i zbiera plony, a na końcu zapełnia beczki do kiszenia.
Radością jest obserwowanie całego okresu wegetacji naszych upraw, a potem udane plony… Radość sprawia nam zapach kopru, chrzanu i czosnku, wydobywający się z otwieranych beczek z kiszonymi ogórkami, burakami, kalafiorami czy marchwią. Nie żałujemy przypraw. Radością jest dobrze ukiszona, chrupiąca kapusta czy łyk aromatycznego zakwasu buraczanego. Uwielbiamy kiszonki.
Plany na przyszłość? Planujemy zakup hydraulicznej prasy koszowej do tłoczenia soków, ponieważ obserwujemy ogromne zainteresowanie niepasteryzowanymi sokami ze świeżych i kiszonych warzyw. Mamy już pomysły na >>nowe<< kiszonki. Jest co robić i o czym myśleć, tym bardziej, że mamy nadzieję, że nasz syn – obecnie student Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – pójdzie drogą Slow Foodu i będzie kontynuował tradycję kiszenia w naszej rodzinie” – mówią Państwo Turkowscy.
Naturalna fermentacja zbawienna dla zdrowia
“Nasz asortyment to kiszone warzywa: ogórki, kapusta biała i czerwona, buraki, kalafiory, marchew oraz czosnek. Sezonowo kisimy również rzodkiewkę. Warzywa kisimy tradycyjnie, tylko w beczkach, z użyciem czosnku, chrzanu i kopru, również własnego. Dodajemy soli kamiennej, bogatej w minerały, którą zamawiamy bezpośrednio w Kopalni Soli w Kłodawie. Kisimy tak, jak to robili nasi przodkowie, może tylko z tą różnicą, że beczek z kiszonymi ogórkami nie zatapiamy w stawie, lecz przechowujemy w chłodni. Nasze kiszonki są niepasteryzowane, aromatyczne, zdrowe i naturalne. Wykładamy je z beczek, przygotowujemy do sprzedaży i pakujemy zawsze w przeddzień targu. Jest to krótka droga, dzięki której nasi klienci otrzymują zawsze świeży produkt.
Nasze kiszonki, w odróżnieniu od tych w ogólnodostępnych sklepach, nie przebywają długiej drogi: producent –> skup –> przetwórnia –> hurtownia –> sklep i nie zalegają na półkach. To my sami uprawiamy warzywa, następnie je kisimy, przygotowujemy do sprzedaży i od razu zbywamy. Fermentacja przebiega naturalnie, a wytworzone w jej procesie bakterie kwasu mlekowego mają dobroczynny wpływ na nasz organizm” – dodają Państwo Turkowscy.
Tylko naturalne składniki
“Nasze produkty warto wybierać przede wszystkim dlatego, że są niepasteryzowane, naturalne, zdrowe i świeżo dla Państwa przygotowane. Używamy tylko tradycyjnych przypraw wykorzystywanych w procesie kiszenia: soli kamiennej, czosnku, chrzanu i kopru. Możemy odpowiedzieć na każde pytanie Państwa dotyczące zarówno procesu uprawy, jak i kiszenia naszych warzyw. Zapraszamy do smakowania i kontaktu z nami” – mówią Państwo Turkowscy.
Jakie kiszonki z Otuliny Kampinosu kupisz na LokalnyRolnik.pl?
W ofercie Gospodarstwa Rolnego Kiszonki z Otuliny Kampinosu z dostępnej na Lokalnym Rolniku znajdziesz m.in.:
- buraczki kiszone tarte,
- kalafior kiszony,
- kapusta kiszona biała,
- kapusta kiszona czerwona,
- kapusta kiszona z marchwią,
- marchew kiszona,
- ogórki kiszone,
- ogórki kiszone tarte,
- zakwas z buraków.
Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl
“Współpraca z Lokalnym Rolnikiem daje nam możliwość sprzedaży naszych produktów w sposób, w jaki robiliśmy to do tej pory, prosty i najbardziej korzystny dla Państwa, czyli na targu – tylko nie tradycyjnym, lecz wirtualnym, przygotowując nasze kiszonki zawsze w przeddzień dostawy” – dodają Państwo Turkowscy. Jeśli tak samo, jak Gospodarstwo Rolne Kiszonki z Otuliny Kampinosu, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!
Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika
cool ludzie!!!