United Soil – kiszonki ekologiczne
Kiszonki ekologiczne wytwarzane są w sposób pozwalający wydobyć z warzyw wszystko, co najcenniejsze dla naszego zdrowia. Wzmacniają odporność i stanowią pyszny dodatek do wielu posiłków – od śniadań, przez obiady, aż po kolacje.
“Zjednoczeni dzięki fascynującemu procesowi fermentacji stworzyliśmy kiszonkę doskonałą – smaczną, niepasteryzowaną oraz pełną naturalnych probiotyków i witamin” – mówią właściciele United Soil, Pani Dorota Malek i Pan Aleksander Antosik, a każdy kęs ich genialnego kimchi, kiszonych buraków czy kapusty, utwierdza nas w przekonaniu, że to stuprocentowa prawda.
Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności
Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku marki United Soil, o której w dalszej części opowiadają właściciele.
Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika
Światowe podróże w poszukiwaniu kiszonek doskonałych
“Marka UNITED SOIL istnieje na rynku od dwóch lat, a kiszeniem Kimchi zajmujemy się już od prawie pięciu.
Podróżując po całym świecie nie mogliśmy znaleźć doskonałych kiszonek. Dla nas doskonała kiszonka to taka, która jest ekologiczna, niepasteryzowana i nie zawiera cukru.
Nie wspominając o innych nienaturalnych dodatkach jak sorbinian potasu (który w większości dostępnych na rynku kiszonek zdarza się niestety nagminnie).
Nie znaleźliśmy, więc, postanowiliśmy je stworzyć…” – opowiadają właściciele United Soil.
Wiedza na temat fermentacji
“Początkowo dużo uczyliśmy się o samym procesie, uczęszczaliśmy na różne warsztaty, w tym kursy fermentacji kimchi w Nowym Jorku. Przestudiowaliśmy większość najważniejszych publikacji dotyczących kiszenia, jak chociażby >>Sztukę Fermentacji<< Sandora E. Katza.
Stworzenie kiszonki doskonałej zajęło nam dużo więcej czasu niż przypuszczaliśmy.
Po okiełznaniu dzikiej fermentacji na szczeblu większej produkcji i powtarzalności, na początku 2018 roku byliśmy gotowi z pierwszymi produktami, które z czystym sumieniem mogliśmy zacząć sprzedawać na naszym małym stoisku na Hali Gwardii w Warszawie.
Wtedy to – dzięki naszym wspaniałym klientom – uwierzyliśmy, że nasz projekt może się udać, a marka United Soil może na stałe zagościć w lokalnych sklepach ze zdrową żywnością.
Teraz już wiemy, że ludzie pokochali nasze produkty, a koreańska metoda kiszenia połączona z polską tradycją jest sposobem, aby kiszone superfoody trafiły w gusta naszych odbiorców” – dodają.
Kiszonki ekologiczne ze stolicy polskiej kapusty
“Kisimy w gminie Charsznica, która została okrzyknięta stolicą polskiej kapusty. Regionie, gdzie pola kapuściane zajmują powierzchnię ponad 2 tysięcy hektarów, co zaś stanowi 10% krajowej uprawy.
W Charsznicy znajduje się Kapuściane Muzeum, a Dni Kapusty obchodzone są tutaj co roku. Proces kiszenia jest niezmienny od pokoleń, a tradycja przekazywana z ojca na syna.
Na tych solidnych fundamentach stworzyliśmy nowoczesną markę kiszonych warzyw i sałatek United Soil” – opowiadają Państwo Dorota Malek i Aleksander Antosik.
Ekologiczna jakość
“Ekologiczne warzywa, to podstawa dobrej fermentacji. Kiszonki spożywamy na surowo, tym samym nie wyobrażamy sobie naszych produktów w konwencjonalnej jakości.
Przy dzisiejszej skali upraw przemysłowych – a co za tym idzie, masowym użyciu pestycydów i glifosatu – jest to dla nas podstawowy warunek” – dodają.
Niepasteryzowane znaczy probiotyczne
“Proces pasteryzacji >>zabija<< wszystkie bakterie – zarówno te złe, jak i te dobre.
W naszym przypadku, jest to aż około 8 miliardów pałeczek bakterii kwasu mlekowego w każdym słoiczku. Prawda, że imponujące?” – mówią właściciele United Soil.
Bez sorbinianu i innych dodatków
“W United Soil jakość naszych produktów, a co za tym idzie zdrowie i dobre samopoczucie naszych klientów, są dla nas najważniejsze.
Dlatego w naszych produktach nigdy nie użyjemy chemicznych dodatków, ani cukru” – deklarują Państwo Dorota Malek i Aleksander Antosik.
Kiszonki ekologiczne – jak dokładnie powstają w United Soil?
“Nastawiamy zakwas. Od niego wszystko się zaczyna. Tak, jak nasza miłość do kiszonek. Najlepszej jakości buraki znaleźliśmy w ekologicznym gospodarstwie rolnym Pana Mariana na Podkarpaciu. To właśnie ta słodka odmiana jest podstawą naszego długo kiszonego, trzyskładnikowego, esencjonalnego zakwasu, który jest naszą chlubą. Cieszymy się, że tak wielu z Was zaczyna nim dzień. My również. Na zdrowie!
Pakujemy >>dzieci<< w beczki. Trochę przewrotnie, ale właśnie tak je nazywamy. Każda kiszonka jest odpowiednio doprawiona i pokrojona, potem pieczołowicie zakręcona w beczce i odstawiona do odpowiedniej temperatury w naszej kiszarni. Często je odwiedzamy i sprawdzamy jak >>dochodzą<<, nazywając naszymi dziećmi. Dorotka – kiedy nikt nie patrzy – głaska i całuje beczki.
Wydaje mi się, że to właśnie jej miłość jest naszym sekretnym składnikiem… Ale nie mówcie nikomu” – dodaje Pan Aleksander.
Lokalni rolnicy, najlepsze składniki
“To lokalne produkty są naszą siłą oraz ludzie, którym je zawdzięczamy. Każdego dostawcę znamy osobiście. Za każdym naszym warzywem stoi sprawdzony przez nas człowiek.
Jan sprzedaje nam kapustę, Józef ogórki, a Marian buraki. To właśnie dzięki Nim jesteśmy pewni, że jakość naszych warzyw jest najwyższa, a ekologiczny >>zielony listek<< jedynie pieczętuje to, co dla nas tworzą.
Nigdy nie idziemy >>na skróty<<: peruwiański imbir, borowiki z polskich lasów czy sól kłodawska to składniki, dzięki którym nasze kiszonki są takie zdrowe i takie pyszne” – dopowiada Pani Dorota.
Jakie produkty marki United Soil kupisz na LokalnyRolnik.pl?
Na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia kupisz m.in. poniższe kiszonki ekologiczne od United Soil:
- buraki kiszone w zakwasie EKO,
- kapusta kiszona z olejem rydzowym EKO,
- kimchi koreańskie z kurkumą EKO,
- kimchi koreańskie z papryką gochugaru EKO,
- kimchi polskie z borowikami EKO,
- kimchi polskie z papryką wędzoną,
- kimchi polskie z przyprawami piernikowymi EKO,
- zakwas z buraka EKO.
Kup kiszonki ekologiczne z United Soil
Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl
Jeśli tak samo, jak United Soil, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!
Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika